ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΗΣ APPLE;

Ενός δικηγόρου..

Βλέπω παντού στο διαδίκτυο, έχει γίνει viral, την διαφήμιση της apple για την Ελλάδα και τα μέσα ενημέρωσης και τους νεοέλληνες να την αποθεώνουν. Όμως, εγώ κρατάω διαφορετική στάση και διερωτώμαι:

1) Eίναι αυτή μία διαφήμιση που αρμόζει στην Ελλαδά και την χαρακτηρίζει; Γιατί, ας πούμε, να μην δείχνει ένα ζευγάρι Αμερικάνων να γυρνούν τα ιστορικά μνημεία και τοποθεσίες της Ελλάδας (λχ Ακρόπολη) και να τραβούν φωτογραφίες; Γιατι να μην δείξει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πληθώρα των Ελλήνων ή/και την κατάσταση που επικρατεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς; Γιατί, ρωτάω γιατί; Δηλαδή, το να δείχνει μία νεαρή, μία γιαγία και ένα ολόκληρο χωριό να βγάζει σελφις και στημένες ανούσιες φωτογραφίες είναι προτιμότερο; Ε για μένα απλά είναι ένα τίποτα, παντελώς μηδέν. Αντί να βγάλουν φωτογραφίες στην χώρα με τα περισσότερα μνημεία και ιστορικούς τόπους αναλογικά με την έκτασή της, αναλώνονται σε κάτι χαζοφωτογραφίες. Και από πάνω εμείς αυτό το επιδοκιμάζουμε;; Ε συγγνώμη, αλλά όχι. Πρέπει να έχουμε και λίγο κριτική σκέψη.

2) Γιατί άραγε αυτός ο κολλοσός επ' ονόματι apple διαλέγει την Ελλάδα για να διαφημιστεί; Από την καλή του την καρδιά σίγουρα. Προφανώς όχι. Καταρχήν, είναι μία εταιρία, τεράστια εταιρία. Δεν κάνει τίποτα τυχαία, ίσα-ίσα μάλλον τα κάνει όλα για κάποιο σκοπό. Ας πούμε ότι ενδεχομένως έχω αντιληφθεί το σκοπό. Θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα (ή ίσως μεγαλύτερα) ποσοστά πωλήσεων iphone, αναλογικά με το πληθυσμό της. Αν, μάλιστα, αναλογιστούμε ότι διανύουμε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης κάτι τέτοιο φαίνεται εντελώς παράλογο. Ο διπλανός σου στο λεωφορείο να μην έχει να φάει ή και μερικοί στην οικογένειά σου και εσύ να είσαι με το iphone στο χέρι και το ipod στην τσάντα; Η επιτυχία της apple στην Ελλάδα καταδεικνύει ότι η εταιρία δεν έχει πρόβλημα να διεισδύσει ακόμα και στις αγορές όπου δεν υπάρχουν τα χρήματα για την αξιοπρεπή διαβίωση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Πάρα ταύτα, βγαίνει μία εντελώς αδιάφορη, μην πω προσβλητική διαφήμιση, και εμείς όλοι (ή σχεδόν όλοι) σπεύδουμε να την επιδοκιμάσουμε. Συγγνώμη, υπάρχει λόγος; Συγγνώμη, μήπως πρέπει να την αποδοκιμάσουμε; Γιατι δεν διαφημίζει κάτι άλλο στην Ελλάδα, την ιστορία, την αρχαιότητα, τη μεγαλοψυχία, τον αγώνα που γίνεται στα νερά του Αιγαίου από τους απλούς εθελοντές Έλληνες πολίτες; Γιατί δεν διαφημίζει αυτούς τους Έλληνες που αγωνίζονται καθημερινά;

Ήταν μόνο μερικές βραδινές βιαστικές σκέψεις.

Σωκράτης Τσαχιρίδης

Αν βρείς μία γυναίκα, παντρέψου την. Αν είναι καλή, θα είσαι ευτυχισμένος, αν όχι, θα γίνεις φιλόσοφος.