υπερχρεωμένα νοικοκυριά

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ :ΑΠΟΦΑΣΗ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ !

 

της Αναστασίας Σκανδάλη , ασκούμενης δικηγόρου στο ΔΣ Καστοριάς

Με απόφαση σταθμό του το Ειρηνοδικείο Φλώρινας μηδένισε τις δόσεις ενός ζευγαριού δανειοληπτών εξαιρόντας από τον πλειστηριασμό την κύρια κατοικία τους και τα δύο επιβατικά αυτοκίνητά της οικογένειας .

Το ζευγάρι , με τα δύο προστατευόμενα τέκνα , είναι εργαζόμενοι σε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα έχοντας οφειλές σε τρία τραπεζικά ιδρύματα από στεγαστικά , καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες ύψους 107.000 ευρώ .

Το συνολικό δηλωθέν εισόδημα της οικογένειας ανέρχεται στο ποσό των 1.100 ευρώ μηνιαίως , ενώ το δικαστήριο αναγνώρισε ως δαπάνες διαβίωσης για την τετραμελή οικογένεια τα 1.530 ευρώ.Παράλληλα έκρινε πως την ίδια χρονική στιγμή οι οφειλέτες μ’αυτά τα έσοδα και τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους βιοτικές ανάγκες των ίδιων αλλά και των προστατευόμενων μελών τους . Έτσι , με την απόφαση 12/2017 του Ειρηνοδικείου Φλώρινας , το δικαστήριο καθόρισε μηδενικές καταβολές προς τις τράπεζες , για χρονικό διάστημα πέντε ετών , εξαιρώντας ταυτόχρονα από τον πλειστηριασμό την κύρια και μοναδική τους κατοικία και τα δύο επιβατικά τους αυτοκίνητα .

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης:

«πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι να σέβεται και να προστατεύει την αξία του ανθρώπου, τη διατήρηση εκείνων των συνθηκών διαβιώσεως του πολίτη που θα του επιτρέπουν να ζει με αξιοπρέπεια, και αποφάνθηκε ότι εάν το δικαστήριο στερήσει στον αιτούντα αυτήν την δυνατότητα, τότε θα προκρίνει έναντι της αξίας του ανθρώπου, την ικανοποίηση περιουσιακών δικαιωμάτων».

Για τους εν λόγω δανειολήπτες είχε προηγηθεί η απόφαση 19/2015 του Ειρηνοδικείου Φλώρινας , όπου είχε αποφασιστεί προσωρινά η μηδενική καταβολή των χρηματικών οφειλών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα εως την πλήρη διερεύνηση της οικονομικής τους ικανότητας .

Leave a reply