Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Νέοι Κανονισμοί Μεταφορών για την Uber

του Miracle Jones

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε μία μη δεσμευτική απόφαση σχετικά με τη δραστηριότητα της Uber, καθώς θεώρησε ότι είναι μία εταιρεία μεταφορών, η οποία υπόκειται σε επιπρόσθετους κανονισμούς και πρόστιμα. Η Uber παρουσιάζεται ως μία υπηρεσία τεχνολογίας που χρησιμοποιεί ηλεκτρονική υποδομή για να παρέχει μετακίνηση. Ένα εργατικό συνδικάτο οδηγών ταξί στην Ισπανία όμως υποστήριξε, ότι αυτή η περιγραφή δίνει στην Uber ένα άδικο τακτικό πλεονέκτημα, αφού η εταιρεία δεν ελέγχεται με τους ίδιους κανόνες και κανονισμούς, όπως άλλες επιχειρήσεις μεταφορών. Επειδή η Uber έλεγξε όλες τις πτυχές της συνάντησης, το δικαστήριο απεφάνθη ότι είναι μια εταιρεία μεταφορών και ότι πρέπει υπόκειται σε όλους τους τοπικούς κανόνες και κανονισμούς, στις δικαιοδοσίες που υπάγεται. Επιπρόσθετα, ακύρωσε το δικαίωμα της Uber να έχει ανεξάρτητους αναδόχους αντί για υπαλλήλους, ενώ αρνήθηκε να εκδώσει διαταγή παροχής πληροφοριών από την ηλεκτρονική εφαρμογή της εταιρείας.

«Οι υπηρεσίες της Uber πρέπει να θεωρηθούν ως ένα σύνολο, που περιλαμβάνει την δυνατότητα επικοινωνίας των επιβατών και των οδηγών μέσω της εφαρμογής για smartphone και την προσφορά της ίδιας της μεταφοράς, η οποία είναι, από οικονομικής άποψης, το κύριο συστατικό. Αυτή η δραστηριότητα δεν μπορεί λοιπόν να διχοτομιστεί, ώστε να κατηγοριοποιηθεί μόνο ένα μέρος της υπηρεσίας ως υπηρεσία της κοινωνίας των πληροφοριών. Συνεπώς, η Uber πρέπει χαρακτηριστεί ως "υπηρεσία στον τομέα των μεταφορών.»
Το Δικαστήριο αρνήθηκε να αποφανθεί επί την χρήση της τεχνολογίας στο σύστημα της Uber και ανέπεμψε την παρούσα υπόθεση σε κατώτερα δικαστήρια, ώστε να αποφασίσουν για ενδεχόμενες ποινές.

Από την έκδοση της απόφασης, η Uber έχει υποβληθεί σε καταγγελίες, βασισμένες στο επιχειρησιακό της μοντέλο. Την προηγούμενη Πέμπτη έγινε γνωστό, ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κινήσει διαδικασία ποινικής έρευνας στην επιχείρηση εξαιτίας της χρήσης ενός εργαλείου, που επέτρεπε σε οδηγούς να διαφεύγουν από τοπικούς ρυθμιστικούς φορείς στον τομέα των μεταφορών.Ακόμη, η Επιτροπή του Ομοσπονδιακού Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον Ιανουάριο, ότι η "Uber Technologies" συμφώνησε να πληρώσει 20 εκ. για να διευθετήσει τον ισχυρισμό, ότι η εταιρεία ενεπλάκη σε παραπλανητικές πρακτικές πρόσληψης οδηγών. Το ευρωπαϊκό παράρτημα της Uber στην Δανία κατηγορήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι προσέφερε αρωγή σε οδηγούς για παράβαση των νόμων σχετικά με ταξί.

*Η μετάφραση έγινε από την Ελπίδα Δαλιέτου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. (jurist.com)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.