Μερικά πράγματα που θες να γνωρίζεις για τους δικηγόρους

της Ειρήνης Μαργαριτίνη, Δικηγόρου Πειραιώς

Εντάξει,τώρα αυτό το «Θες να γνωρίζεις», ποιητική αδεία το λέω. Μπορεί να μην σ’ενδιαφέρει ο κλάδος οπότε προσπέρασε το άρθρο αυτό. Κατά τα λοιπά, ακολουθούν κάποια αποστάγματα σοφίας σχετικά με τους δικηγόρους και τα χούγια τους.

 1. Δεν ξέρουν όλους τους νόμους απ’εξω.Είναι πρακτικά αδύνατο.Οι νόμοι είναι χιλιάδες.Δεν γίνεται να τους ξέρουν. Όταν ακούς ένα δικηγόρο να λέει «Μα ο Νόμος 3869/2010 στο άρθρο 5 ορίζει ότι….», το λέει επειδή τον έχει μελετήσει πρόσφατα και θυμάται τη διάταξη. Ρώτα τον,όμως,τι ορίζει ο Ν. 2251/1994 στο άρθρο 2; Πού να το θυμάται; Μπορεί και να μην ξέρει και είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο. Θα τον διαβάσει και θα σου απαντήσει.
  tumblr_inline_mqxf3br5sK1qz4rgp
 2. Δεν είναι γιατροί συνεπώς δεν έχουν ειδικότητα. Ορθώς ρωτάς έναν γιατρό ποια ειδικότητα θα ακολουθήσει αλλά αυτό δεν ισχύει για τους δικηγόρους. Ένας δικηγόρος μπορεί να έχει κάνει μεταπτυχιακό στο ποινικό δίκαιο αλλά να ασχολείται με τραπεζικό ή μπορεί να μην έχει κάνει καθόλου μεταπτυχιακό και να ασχολείται με γενική δικηγορία.
 3. Έχουν τόση σχέση με το παραδικαστικό κυκλωμα όση έχεις εσύ με το Χρηματιστήριο.
 4. Αντιπαθούν το φλερτ με σχόλια τύπου «Πω πω,είσαι πολύ γλυκιά για να είσαι δικηγόρος» ή «Να σ’εχω στα υπ’όψιν μου αν κάνω κανένα φόνο ή όταν πάρω διαζύγιο». (Σημ:.Α, είσαι και παντρεμένος και μου θες και φλερτ;)
 5. Έχουν και αυτοί δικαίωμα στο facebook και στο viber.Όταν ανεβάζουν μια φωτογραφία από το Παρίσι που πήγαν ρομαντικό τριήμερο, μην τους γράφεις σχόλιο «Α, γι’αυτό δεν σήκωνες το τηλέφωνο που σ’έπαιρνα;;»
 6. Βλέπουν πολύ “Law and Order”, “Boston Legal” και “The good wife” αλλά η ζωή τους δεν έχει καμιά σχέση με αυτές τις σειρές. Εδώ που τα λέμε ούτε η δική σου ζωή έχει καμιά σχέση με το “Sex and the city”.Μην κοιτάς που εμάς μας έκαψαν και ακολουθήσαμε αυτό το επάγγελμα. Ας προσέχαμε!
  Ούτε Suits.

  Ούτε Suits.

 7. Καταλαβαίνουν αν έχεις ρωτήσει άλλο δικηγόρο ή ακόμα χειρότερα έχεις ψάξει στο google.Επέλεξες ένα δικηγόρο, άσε το google κατά μέρους, καρφώνεσαι, πετάς πράγματα που δεν στέκουν και εκνευρίζεις το δικηγόρο που έχεις πληρώσει.
 8. Ο μέσος δικηγόρος αντιπαθεί τους δικηγόρους που αντιπαθείς και εσύ γιατί έχουν βγάλει κακή φήμη για όλους τους υπόλοιπους αλλά εντελώς ειλικρινά, είμαστε χιλιάδες οι δικηγόροι. Είναι δυνατόν να είμαστε όλοι σκάρτοι;