Επειδή 12 μόνο κανόνες στη ζωή του ασκούμενου δεν είναι ποτέ αρκετοί.

Οι πρώτοι 12-> Ο 12λογος του ασκούμενου δικηγόρου

Πάμε.

1.Πήγαινε ένα εξάμηνο στα δικαστήρια. Ίσως όχι από το πρώτο εξάμηνο, αλλά αξίζει η εμπειρία. Βλέπεις το κλίμα, πως σε εξυπηρετούν οι υπάλληλοι, γιατί δεν μπορούν να σε εξυπηρετήσουν, μιλάς με προέδρους, τους απομυθοποιείς. Πρωινό ωράριο (9-2) και κανονικός μισθός νέου δικηγόρου. Τι άλλο θες; Ασφάλιση;

tumblr_m5logyT88V1roruow

2.Κάνε μεταπτυχιακό. Αν είναι και εκτός Νομικής θα σε λατρέψω. Πιστεύω σε σένα.willworkforfood1

3.Επιτρεπόμενα Accessories: α. Τσάντα Θεοδωράκη. Ναι, ναι το είπα. Μπορείς να έχεις back-bag (ακόμα και αν δεν ψηφίζεις Ποτάμι), είναι εύκολο, είναι χρήσιμο και μπορείς να χώνεις και το Gameboy σου μέσα. Όχι τη σκισμένη polo που είχες σχολείο. Αυτή πέτα τη ή κράτα τη για την παραλία.
bc7444f90aaaadf0254d1d2536853e97_XL
β. Στυλό Bic. Δεν ξέρω τι δώρο στυλό σου έκαναν στην ορκωμοσία, δεν με νοιάζει που «γράφεις πάντα με Parker». Θα τον χάσεις. Θα τον χάσεις στο γραφείο, στο δικαστήριο, στο κτηματολόγιο, θα στον πάρουν, θα τον δανείσεις και θα ξεχάσεις/χάσουν, δεν με νοιάζει πως, θα τον χάσεις. Εκτός αν τον έχεις δεμένο πάνω σου (#laaaaaame). Πάρε Bic (τις 10αδες) και ετοιμάσου για πόλεμο.

γ. Ακουστικά. Έλα τώρα, και εγώ το ξέρω, και εσύ το ξέρεις και ο καθηγητής σου που πλέον θυμάσαι αμυδρά και νόμιζες ότι θα σε πάρει στο γραφείο του, γιατί συμμετείχες πολύ στο μάθημα το ξέρει. Τρως το 70% της ημέρας σου στο δρόμο. Εάν δεν έχεις Pokemon Go, τουλάχιστον εμπλούτισε τη μέρα σου με μουσική. 

4.Γυμναστήριο; Μπορείς και στο σπίτι βέβαια. Όπου μπορείς να παραγγείλεις πίτσα μετά…και κοκά κόλα!

5.Κάτσε με την πλάτη στο τοίχο και στρέψε την οθόνη του υπολογιστή σου προς τα εσένα, ώστε να μην βλέπουν τι κάνεις. Για να μπορείς να μπαίνεις και να βλέπεις τέτοια άρθρα. Plus δημιουργείς την εντύπωση ότι δουλεύεις 😉

Εναλλακτικά βάλε 4 οθόνες για αντιπερισπασμό.

Εναλλακτικά βάλε 4 οθόνες για αντιπερισπασμό.

6.Κράτα καλή σχέση με τους υπαλλήλους. Συνήθως είναι πολύ καλοί, ωστόσο no divισμοί. Βοήθησε τους. Ξέρουν περισσότερο από εσένα, είναι λίγοι και θα τους βλέπεις σε καθημερινή βάση για αρκετό καιρό.

7.Μην έχεις το ύφος 10.000 καρδιναλίων. Calm the duck down. Είσαι ασκούμενος/η, δεν είσαι σε god mode, δεν είσαι ο Harvey Specter ακόμα ( έχω πίστη σε σένα, μπορείς), καμία σημαντική απόφαση δεν εξαρτάται από εσένα, chillαρε , δεν θα γίνεις Jedi Master of Law στην πρώτη βδομάδα στο γραφείο ούτε είναι φυσιολογικό κιόλας, ακόμα και  αν είδες ότι αυτό έγινε σε εκείνη την ταινία του ’90 που ο πρωταγωνιστής είναι γαμάτος και αυτοκαταστροφικός και καλοντυμένος, και τα ξέρει όλα ξαφνικά. Εάν κατευθείαν σε βάζουν σε υποθέσεις με ευθύνη και φαινεται το όνομα σου, εκεί θα πρέπει να ανησυχείς, γιατί μάλλον προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους και who are they gonna throw under the buss ? Μην τους δίνεις πάτημα ότι είσαι ψώνιο και σε εκμεταλλευθούν.

8.Συγκατοίκηση. Το ξέρω, το ξέρω ακόμα και ένας καλός μισθός ασκουμένου δεν φτάνει για συγκατοίκηση. Τρεις όμως; Οποιοσδήποτε από τους τρείς έχει σπίτι χωρίς νοίκι; Δεν σε πιέζω γιαυτό, μέχρι εκεί που μπορείς.

I present to you

I present to you...

9.Χόμπι. Η «start up» ιδέα της επιχείρησης σου που είναι ακόμα στα σκαριά δεν είναι χόμπι. Η γυμναστική δεν είναι χόμπι per se. Ούτε το Facebook. Ούτε οι σειρές. Τώρα που έγραψα αυτή τη πρόταση, η ζωή μου φαίνεται άδεια.1801_1

10.Self awareness / είσαι value for money. Μπορείς να τρέχεις όλη μέρα χωρίς να δείχνεις ίχνος κόπωσης και να μην ζητάς λεφτά. Μπορείς να κάνεις διεκπεραιωτική δουλειά για ώρες ( και μεταξύ μας η Νομική είναι 65% απλά διεκπεραίωση) χωρίς (φανερό) παράπονο. Με λίγα λόγια μπορούν να σε εκμεταλλευτούν και είσαι και ωραίο παιδί. Τι άλλο θέλουν; Όταν το καταλάβεις δείξε προθυμία πάντα αλλά μην τα δώσεις όλα, κράτα λίγο ενέργεια για σένα, κάνε δικές σου δουλειές, απέφυγε την εξάντληση. Όχι τη δουλειά, την εξάντληση. Συνήθως κανείς δεν θα σου κάνει mentoring με πρόθεση. (εκτός αν ο δικηγόρος-mentor είναι οι γονείς σου ή ο αγαπημένος σου θείος ή εντάξει άνθρωπος –dun dundun -, οπότε αγνόησε τις τελευταίες τρείς προτάσεις).

11.Μην φοβάσαι, τρόλλαρε.

It will save you

It will save you

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply