Μήνυμα του Προέδρου του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, Β. Αλεξανδρή, για το νέο έτος

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα, 31/12/2016

 

Μήνυμα του Προέδρου του ΔΣΑ Β. Αλεξανδρή, για το νέο έτος

 

 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Η χρονιά που πέρασε ήταν πολλαπλώς κρίσιμη τόσο για μας, τη δικηγορική κοινότητα όσο και ευρύτερα για την ελληνική Πολιτεία και την κοινωνία.

Όλοι έχουμε αποτιμήσει, ο καθένας με το δικό του τρόπο, τις συνέπειες που επιφέρει στη ζωή μας ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Όπως επίσης ο καθένας από εμάς έχει αξιολογήσει την αντιπροσωπευτικότητα μιας πρωτοφανούς συλλογικής προσπάθειας που έλαβε χώρα, προκειμένου να αποτραπεί η νομοθέτηση και εφαρμογή του.

Η εξάμηνη "διαπραγμάτευση" για τη φερόμενη "ασφαλιστική μεταρρύθμιση" κατέδειξε -δυστυχώς για μια ακόμη φορά- τα κραυγαλέα δικαιοκρατικά ελλείμματα της λήψης των αποφάσεων σε νομοθετικό επίπεδο. Κυριάρχησε μια μονοκρατορική αντίληψη που παραγνώρισε θεμελιώδεις επιταγές του Συντάγματος, που αγνόησε την ίδια την πραγματικότητα. Ο νομοθέτης του 2016 θυμίζει τον ατυχή αυτοκράτορα του Μεξικού, Μαξιμιλιανό. Ανάμεσα στα πολλά νομοθετήματα, με τα οποία επιχείρησε να αλλάξει άνωθεν τη φυσιογνωμία του Μεξικού, έφτιαξε και ναυτικό δίκαιο. Του διέφυγε όμως μια μικρή λεπτομέρεια: ότι το Μεξικό δεν  διέθετε καθόλου μα καθόλου ναυτικό!

Ο νόμος 4387/2016 οδηγείται μετά βεβαιότητας σε ναυάγιο. Ο σχεδιασμός του δεν είναι απλώς λανθασμένος. Υπονομεύει ευθέως τη δυνατότητα επιβίωσης των ελεύθερων επαγγελματιών. Ακόμη και τις τελευταίες ώρες του 2016, επιχειρείται να κλείσει η υλοποίησή του με αυτοσχεδιασμούς, μέσω περίπλοκων και δυςερμήνευτων εγκυκλίων.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Η προσπάθειά μας δεν θα "κρυώσει" με την πάροδο του χρόνου. Οι οριακές τροποποιήσεις που πετύχαμε να επιφέρει η κυβέρνηση, μας επιτρέπουν -κατά τη διάρκεια της τετραετούς μεταβατικής περιόδου- να διεκδικήσουμε ένα άλλο, νέο, βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, που δεν θα συμβάλλει μόνον στην επιβίωση του κλάδου, αλλά και στην ανάπτυξη της χώρας.  Επιπλέον άμεσα, στις αρχές του 2017, θα προσφύγουμε ενώπιον των εθνικών και των ευρωπαϊκών δικαστηρίων -όπως έχουμε αποφασίσει στη τελευταία Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας- για το αυτονόητο: την ακύρωση του νόμου.

Το έτος 2016, ο ΔΣΑ δεν εξάντλησε τη δράση του μόνον στην παραπάνω προτεραιότητα. Με σειρά δημόσιων παρεμβάσεων και εκδηλώσεων προέβαλε την αυτονόητη υποχρέωση κάθε Πολιτειακής λειτουργίας για την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων κάθε ατόμου, ανεξαρτήτως υπηκοότητας. Ανέπτυξε δημόσιο διάλογο με τους φορείς της δικαστικής λειτουργίας για την απονομή της δικαιοσύνης. Ανέλαβε πρωτοβουλίες για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων που εκτείνονται από την εφαρμογή του νέου ΚΠολΔ και το θεσμό της νομικής βοήθειας μέχρι τις συνθήκες υγιεινής στους χώρους των δικαστηρίων.

Ο ΔΣΑ είναι και θα είναι κοντά, όπως άλλωστε οφείλει, με υπευθυνότητα στις καθημερινές ανάγκες των συναδέλφων.

Σε πείσμα των καιρών, ο Έλληνας δικηγόρος μάχεται με αξιοπρέπεια. Αγωνίζεται καθημερινά για την επαγγελματική του υπόσταση, σεβόμενος τις αξίες του λειτουργήματός του, της Δικαιοσύνης και τη συνοχή του Κράτους Δικαίου. Ο ΔΣΑ ήταν και θα είναι παρών στην προάσπιση αυτών των αξιών. Συνεχίζει την πορεία του δυναμικά, όσο υπάρχει Ελληνική Πολιτεία.

 

Εύχομαι σε όλες και όλους από ψυχής καλή δύναμη. Ευτυχισμένο και δημιουργικό το 2017!

 

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ

και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Βασίλειος Ε. Αλεξανδρής

 

Ειρήνη Καράσαββα

Μην περιμένεις το σύμπαν να σου προσφέρει ο τι επιθυμείς. Να εργάζεσαι καθημερινά για το σκοπό αυτό. Είναι δέλεαρ από μόνο του.

Leave a reply