Νέα Διεθνής Διάκριση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο διεθνή πανεπιστημιακό διαγωνισμό εικονικής διαιτησίας Foreign Direct Investment International Arbitration Moot 2016

Για ακόμα μια φορά, Ομάδα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατέκτησε την πρώτη θέση στον κόσμο για το γραπτό της υπόμνημα, αυτή τη φορά λαμβάνοντας το βραβείο του καλύτερου υπομνήματος καθ’ ου η προσφυγή κράτους (1st Ranked Respondent Memorial), καθώς και το βραβείο για τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία για τη γραπτή και προφορική της απόδοση (2nd Ranked Team) μεταξύ όλων των ομάδων που συμμετείχαν στους αγώνες της προκριματικής φάσης του Παγκόσμιου Γύρου του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού Foreign Direct Investment International Arbitration Moot 2016 στο Μπουένος Άιρες (Αργεντινή) μεταξύ 4-6 Νοεμβρίου 2016.

Ο διαγωνισμός εικονικής διεθνούς επενδυτικής διαιτησίας FDI Moot αφορά στο συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές δίκαιο προστασίας ξένων επενδύσεων και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας διαιτητικής επίλυσης διεθνών επενδυτικών διαφορών. Διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Centre for International Studies (Salzburg, Austria), των Νομικών Σχολών των πανεπιστημίων του Suffolk (Boston, Massachusetts), και Pepperdine (Malibu, California), του German Institution of Arbitration (DIS), (Frankfurt/Cologne, Germany), καθώς και του Centre of European Law του πανεπιστημίου King's College London. Κάθε συμμετέχουσα Ομάδα φοιτητών πρέπει να υποστηρίξει γραπτώς (memorials) και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος ξένου επενδυτή, όσο και του καθ’ου η προσφυγή κράτους υποδοχής της επένδυσης, σε μια μη πραγματική υπόθεση, ενώπιον ενός πάνελ ειδικών της διεθνούς διαιτησίας.

Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε φέτος για τέταρτη φορά στο διαγωνισμό FDI Moot, και η Ομάδα της αποτελείτο από τους φοιτητές Βαΐα Κατσαρού, Γεώργιο Κουβαρά Αθηνά Κώτσια, Λαμπρινή Μαυροματίδη, Βαρβάρα Μεταλληνού και Χαρά Σζιμή. Προπονητές της ομάδας ήταν οι φοιτητές Ελευθέριος Δαφέρμος και Μαρία-Ελένη Χρυσανθακοπούλου, μέλη της Ομάδας που είχε εκπροσωπήσει τη Νομική Σχολή Αθηνών στον περσινό διαγωνισμό FDI Moot 2015 καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στον κόσμο. Η Ομάδα προετοιμάστηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση του λέκτορα Αναστασίου Γουργουρίνη.

Το φετινό θέμα του διαγωνισμού FDI Moot ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο και αφορούσε σε προσφυγή ξένου επενδυτή, ο οποίος δραστηριοποιείτο στον τομέα κατασκευής και εμπορίας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, εναντίον του κράτους υποδοχής της επένδυσής του, στο πλαίσιο διεθνούς διαιτησίας κατά τον Κανονισμό Διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Η Ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών είχε εξαιρετική απόδοση: κατέκτησε την πρώτη θέση στον κόσμο για το γραπτό της υπόμνημα, λαμβάνοντας το βραβείο του καλύτερου υπομνήματος καθ’ ου η προσφυγή κράτους (1st Ranked Respondent Memorial) – το υπόμνημα θα δημοσιευθεί στο διεθνές νομικό περιοδικό Yearbook on International Investment Law & Policy (Oxford University Press). Επίσης συγκέντρωσε συνολικά τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία για τη γραπτή και προφορική της απόδοση μεταξύ όλων των ομάδων που συμμετείχαν στους αγώνες της προκριματικής φάσης. Επιπρόσθετα, η Βαΐα Κατσαρού και η Αθηνά Κώτσια βρέθηκαν στο top-25 των αγορητών του Παγκόσμιου Γύρου του διαγωνισμού FDI Moot, καταλαμβάνοντας την 20η και 24η θέση αντίστοιχα.

(Από το δελτίο τύπου της Νομικής Σχολής Αθηνών: http://www.law.uoa.gr/fileadmin/law.uoa.gr/uploads/grammateia/ekdhlwseis-prokhry3eis/181116.Foreign_Direct_Investment_International_Arbitration_Moot_2016.pdf

Εμείς απ'την πλευρά μας δίνουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στους διαγωνισθέντες και τους ευχόμαστε πάντα να εξασφαλίζουν αντίστοιχες διακρίσεις!

Νάντια Μορφωνιού

Aut viam inveniam aut faciam. Περίεργη από τη φύση μου, απόφοιτος Νομικής κατά λάθος. Ή σωστό;