Ο COVID-19 μπορεί να επιβιώσει στον αέρα, σύμφωνα με νέα μελέτη

Του Marthe Fourcade

Ο νέος κορονοϊός φαίνεται να παραμένει στον αέρα σε πολυσύχναστους χώρους ή δωμάτια που στερούνται εξαερισμού, διαπίστωσαν οι ερευνητές σε μια μελέτη, ο οποία υποστηρίζει την ιδέα ότι ο Covid-19 δύναται να εξαπλωθεί μέσω μικροσκοπικών αερομεταφερόμενων σωματιδίων, γνωστών ως αερολύματα.

Σε δύο νοσοκομεία στην Ουχάν της Κίνας, οι ερευνητές βρήκαν ίχνη από το γενετικού υλικού του ιού που αιωρούνταν στον αέρα των νοσοκομειακών τουαλετών, σε έναν εσωτερικό χώρο που στεγάζει μεγάλα πλήθη, καθώς και σε δωμάτια όπου το ιατρικό προσωπικό αφήνει τον προστατευτικό του εξοπλισμό. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό «Nature Research», δεν παραθέτει, ωστόσο, πληροφορίες, σχετικά με το κατά πόσο τα αερομεταφερόμενα σωματίδια δύνανται να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Το ζήτημα που σχετίζεται με το πόσο εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί ο νέος ιός μέσω του αέρα ήταν θέμα συζήτησης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι ο κίνδυνος να συμβεί αυτό περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιστάσεις, επισημαίνοντας ότι σε περισσότερες από 75.000 περιπτώσεις στην Κίνα δεν αναφέρθηκε αερομεταφερόμενη μετάδοση του ιού.

Αλλά καθώς ο ιός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και οι μολύνσεις ανέρχονται στα 3 εκατομμύρια, οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν  πώς ακριβώς προκαλείται η μόλυνση.

Οι άνθρωποι παράγουν δύο τύπους σταγονιδίων όταν αναπνέουν, βήχουν ή μιλούν. Πρώτον, τα μεγαλύτερα σταγονίδια, τα οποία πέφτουν στο έδαφος πριν εξατμιστούν, προκαλώντας μόλυνση κυρίως μέσω των αντικειμένων στα οποία εγκαθίστανται και δεύτερον, τα μικρότερα τα οποία παράγουν αερολύματα και μπορούν να επιβιώσουν στον αέρα για ώρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ke Lan του Πανεπιστημίου της Ουχάν, δημιούργησαν τις λεγόμενες παγίδες αεροζόλ μέσα και γύρω από δύο νοσοκομεία της πόλης που φιλοξένησαν τα πρώτα θύματα της πανδημίας.

Βρήκαν μερικά αερολύματα σε θαλάμους ασθενών, σούπερ μάρκετ και κτίρια κατοικιών. Πολλά περισσότερα εντοπίστηκαν σε τουαλέτες και δύο χώρους από τους οποίους διέρχονταν μεγάλα πλήθη, συμπεριλαμβανομένου ενός εσωτερικού χώρου κοντά σε ένα από τα νοσοκομεία.

Ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις αερολυμάτων εντοπίστηκαν στους χώρους όπου το ιατρικό προσωπικό άφηνε τον προστατευτικό του εξοπλισμό, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι τα σωματίδια που μόλυναν τα εργαλεία τους γινόντουσαν και πάλι αερομεταφερόμενα όταν αφαιρούσαν τις μάσκες, τα γάντια και τις στολές τους.

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία του εξαερισμού, του περιορισμού των μαζών και των κανόνων υγιεινής, ανέφεραν οι ερευνητές.

*Η μετάφραση έγινε από την Ελπίδα Δαλιέτου, προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας (bloomberg.com)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.