Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας, άσκησε έφεση κατά της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών για τη μη έκδοση των τριών Τούρκων αξιωματικών

Ο Άρειος Πάγος αναλαμβάνει πλέον την απόφαση για τη μη - έκδοση των τριών πρώτων Τούρκων αξιωματικών, που εκδόθηκε τη Δευτέρα. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας, άσκησε έφεση κατά της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, που εκδόθηκε τη Δευτέρα.

Την συζήτηση της υπόθεσης για την έκδοση ή μη των τριών αξιωματικών στην Τουρκία μετά το σχετικό αίτημα της γείτονας χώρας αναλαμβάνει ο Άρειος Πάγος και συγκεκριμένα το Β' Τμήμα.

Την ίδια ώρα, σε μία άκρως αντίθετη απόφαση σε σχέση με τη χθεσινή, προχώρησε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας σήμερα, καταλήγοντας στην έκδοση των υπολοίπων τριών αξιωματικών στην Τουρκία, μετά το σχετικό αίτημα της γείτονας χώρας για εμπλοκή του στην απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο.

Το Δικαστήριο, που είχε διαφορετική σύνθεση σε σχέση με αυτό που συνεδρίασε την Δευτέρα, αποφάσισε να εκδώσει στην Τουρκία τους τρεις άνδρες για τα τρία αδικήματα που εκζητούνται, και συγκεκριμένα για προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος, απόπειρα παρακώλυσης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου και λεηλασία (αρπαγή) ελικοπτέρου. Δεν εκδίδονται για το αδίκημα της απόπειρας δολοφονίας του Τούρκου προέδρου Ταγιπ Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να μην εκδοθούν, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν αποκλείεται να βασανιστούν. Παράλληλα επεσήμανε πως ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αναφερθεί στην επαναφορά της θανατικής ποινής. Όσο για τα στοιχεία των τουρκικών αρχών η Εισαγγελέας τόνισε ότι είναι "εντελώς αόριστα καθώς δεν περιγράφουν ποια ειναι ακριβώς η παράνομη δράση των εκζητουμένων. Θυμίζουν δημοσιογραφική περιγραφή κι όχι νομικό κείμενο".

 

Ειρήνη Καράσαββα

Μην περιμένεις το σύμπαν να σου προσφέρει ο τι επιθυμείς. Να εργάζεσαι καθημερινά για το σκοπό αυτό. Είναι δέλεαρ από μόνο του.