«Όχι» των δικαστικών σε νέες μειώσεις των αποδοχών τους

Τη δυσαρέσκεια τους στο ενδεχόμενο νέας μείωσης των αποδοχών τους εξέφρασαν έξι δικαστικές ενώσεις, κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Οι πρόεδροι των έξι ενώσεων, σε κοινή τους ανακοίνωση, εξέφρασαν φόβους ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει νέο μισθολόγιο, με περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές των νέων δικαστικών λειτουργών.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου για τα ειδικά μισθολόγια θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο», με παράλληλη «αποσυμπίεση» των μισθολογίων.

Όπως εξήγησε, θα διατηρηθούν οι αποδοχές των υπηρετούντων δικαστικών λειτουργών στα υφιστάμενα επίπεδα, με την χορήγηση προσωπικής διαφοράς λόγω των μειώσεων που θα προκύψουν από το νέο μισθολόγιο, ενώ παράλληλα θα προβλέπεται και αύξηση των αποδοχών για όσους έχουν θέσεις ευθύνης ή ασκούν διευθυντικά καθήκοντα.

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους σε κάθε σχεδιασμό περαιτέρω μείωσης των αποδοχών τους «με μεθόδους και τεχνάσματα που όχι μόνο δεν συνάδουν με το κύρος του λειτουργήματος και της αποστολής τους ως οργάνων της τρίτης πολιτειακής εξουσίας, αλλά και παραβιάζουν πολλαπλώς αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου».

Παράλληλα, αναφέρουν ότι έθεσαν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών «τα εκκρεμή ζητήματα της καταβολής του 50% των αναδρομικών περικοπών, της φορολογικής απαλλαγής του 25% των αποδοχών και της άρσης της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών».

Στο πλαίσιο αυτό, πρότειναν η καταβολή των οφειλομένων να γίνει σε τρεις ετήσιες δόσεις, όταν λήξει η καταβολή των δόσεων των αναδρομικών (τέλος 2017), έτσι ώστε «να αποφευχθεί η άσκηση αγωγών και η επιβάρυνση των δικαστηρίων με χιλιάδες υποθέσεις για τις οποίες το νομικό ζήτημα έχει λυθεί αμετακλήτως».

Ο κ. Χουλιαριάκης, συμφώνα με την ανακοίνωση των Ενώσεων, ανέφερε ότι τα θέματα αυτά «θα ρυθμιστούν εάν και όταν αρθούν οι δημοσιονομικές δυσκολίες - και πάντως όχι πριν από το καλοκαίρι του 2018».

από τη Ναυτεμπορική

Leave a reply