Συμβούλιο Εφετών: Δεν εκδίδονται στην Τουρκία οι τρεις από τους οκτώ Τούρκους αξιωματούχους για τη συμμετοχή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου

Oμόφωνο «όχι» των Ελλήνων δικαστών στο τουρκικό αίτημα για παράδοση τριών αξιωματούχων – κατηγορούμενων από τη γείτονα χώρα για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Οι τρεις εκζητούμενοι απηύθυναν έκκληση στο Συμβούλιο Εφετών να μην παραδοθούν στις τουρκικές αρχές γιατί «κινδυνεύει η ζωή τους» και οι δικαστές, με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως, απέρριψαν το αίτημα έκδοσής τους.

Χωρίς να ανακοινωθεί σκεπτικό, το Συμβούλιο Εφετών έκρινε την τύχη των πρώτων τριών από τους συνολικά οκτώ Τούρκους αξιωματούχους. Νομικοί εκτιμούν ότι η πρώτη απόφαση είναι προάγγελος για τη μεταχείριση και των υπολοίπων πέντε, καθώς τα στοιχεία στον τουρκικό φάκελο είναι πανομοιότυπα για όλους.

«Κρίνετε ανθρώπους κι όχι πολιτική»

Παρόντες στη συνεδρίαση του δικαστικού συμβουλίου οι τρεις Τούρκοι. Αρνήθηκαν ότι είναι πραξικοπηματίες, υποστήριξαν ότι στην Τουρκία δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, μίλησαν στους δικαστές για τον κίνδυνο οι τουρκικές αρχές να τους υποβάλουν σε απάνθρωπα βασανιστήρια και τους ζήτησαν, η κρίση τους να είναι ανεπηρέαστη από την πολιτική κατάσταση.

«Κρίνετε ανθρώπους και όχι πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο ένας Τούρκος.

«Φοβάμαι για τη ζωή μου», είπε ο δεύτερος. «Όσοι είναι στα χέρια των τουρκικών αρχών λένε καλύτερα να είχαμε πεθάνει» και αναφέρθηκε σε εξομολογήσεις όσων έχουν βρεθεί σε τουρκικές φυλακές. «Μας έχουν πει ότι τα βασανιστήρια σε στρατιωτικούς κρατούμενους είναι τόσο μεγάλα που οι ποινικοί κρατούμενοι δεν μπορούν να κοιμηθούν τις νύχτες».

Οι Τούρκοι υποστήριξαν ότι, μετά τα γεγονότα του Ιουλίου, «οι σύζυγοί τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους και οι οικογένειές τους είναι όμηροι».

Επικαλέστηκαν επίσης αποφάσεις γερμανικών και σουηδικών δικαστηρίων που αρνήθηκαν να εκδώσουν Τούρκους αξιωματούχους, κατηγορούμενους για την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου οι τρεις εκζητούμενοι, σε περίπτωση που δεν κρατούνται για άλλη αιτία, πρέπει αμέσως να αφεθούν ελεύθεροι.

“Δικαιοσύνη με σθένος”

Για μία γενναία απόφαση της δικαιοσύνης κάνει λόγο ο συνήγορος των Τούρκων, καθηγητής Χρήστος Μυλωνόπουλος.

Σε δήλωσή του αναφέρει:

“Είναι μία απόφαση που όχι μόνο είναι ηθικά και νομικά ορθή, αλλά αποδεικνύει και το σθένος της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Το αίτημα ήταν κατά το ένα μέρος μη νόμιμο λόγω του διπλού αξιοποίνου και κατά το άλλο μέρος αβάσιμο, καθώς υπάρχει κίνδυνος ζωής και απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης”.

Αύριο πρόκειται να εκδικαστεί το αίτημα των τουρκικών αρχών για ακόμα τρεις Τούρκους στρατιωτικούς ενώ τις επόμενες ημέρες κρίνεται η τύχη και των τελευταίων δύο.

Όλοι εκζητούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου και είχαν φτάσει στην Ελλάδα με ελικόπτερο.

Ειρήνη Καράσαββα

Μην περιμένεις το σύμπαν να σου προσφέρει ο τι επιθυμείς. Να εργάζεσαι καθημερινά για το σκοπό αυτό. Είναι δέλεαρ από μόνο του.

Leave a reply