Τι είναι η Αυτόματη Αναγνώριση Προσώπου; Και γιατί αμφισβητείται;

Η πρώτη προσφυγή στα δικαστήρια για τη χρήση της αυτόματης αναγνώρισης προσώπου (ΑΑΠ) από την αστυνομία γίνεται πραγματικότητα.

 Ένας άνδρας από το Κάρντιφ οδηγεί την αστυνομία της Νότιας Ουαλίας στο δικαστήριο με σκοπό να σταματήσει τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Την αποκαλεί «αδιάκριτη», επειδή σαρώνει όλους όσους περνούν μπροστά από την κάμερα. Η αστυνομία της Νότιας Ουαλίας είναι μόνο μία από τις αστυνομικές δυνάμεις που δοκιμάζουν την τεχνολογία αυτή.

Τι είναι η ΑΑΠ;

Η ΑΑΠ είναι ένας προηγμένος τρόπος αναγνώρισης ανθρώπων χρησιμοποιώντας τους υπολογιστές για να σαρώνει το πρόσωπό τους με μια κάμερα καθώς περπατούν. Οι κάμερες αναγνώρισης προσώπου της αστυνομίας έχουν δοκιμαστεί σε εκδηλώσεις όπως ποδοσφαιρικούς αγώνες, φεστιβάλ και παρελάσεις. Οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας ανιχνεύουν όλα τα πρόσωπα μέσα σε ένα πλήθος και τα συγκρίνουν με υπάρχουσες φωτογραφίες στα αρχεία της αστυνομίας, όπως φωτογραφίες προηγούμενων συλλήψεων.

Ποιος χρησιμοποιεί την ΑΑΠ;

Ορισμένες αστυνομικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή σε δημόσιους χώρους από τον Ιούνιο του 2015, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας της Νότιας Ουαλίας, του Λονδίνου και του Leicestershire. Ένας οργανισμός που ασχολείται με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με το όνομα Liberty, δηλώνει ότι η αστυνομία της Νότιας Ουαλίας έχει χρησιμοποιήσει ΑΑΠ σε δημόσιους χώρους σε τουλάχιστον 22 περιπτώσεις από το 2017. Αυτό περιλαμβάνει και τον τελικό του Champions League το 2017 στο Κάρντιφ. Ωστόσο, η αστυνομία του Λονδίνου αναφέρει ότι θα κάνει 10 δοκιμές με την ΑΑΠ προτού αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσει το σύστημα. Δύο από τις δοκιμές έγιναν στο καρναβάλι του Notting Hill το 2016 και το 2017.

Ποιος είναι εναντίον της ΑΑΠ και γιατί;

Ορισμένες ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τίθενται ενάντια σε οποιοδήποτε λογισμικό αναγνώρισης προσώπου. Δηλώνουν ότι αφαιρεί το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία της έκφρασης, τα οποία αποτελούν μέρος του Νόμου περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου. Υποστηρίζεται ότι η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για λόγους επιτήρησης σημαίνει ότι χιλιάδες άνθρωποι λαμβάνουν ανεπαίσθητους ελέγχους ταυτότητας χωρίς να έχουν δώσει την άδειά τους. Εκείνοι που το κατακρίνουν υποστηρίζουν ακόμη ότι δεν είναι ακριβείς οι πληροφορίες που μεταφέρονται. Όταν η αστυνομία της Νότιας Ουαλίας χρησιμοποίησε την τεχνολογία αυτή στον τελικό του Champions League, από τις 2.470 πιθανές αντιστοιχίες το 92% ήταν λάθος!

Το 2017 στο καρναβάλι του Notting Hill, το σύστημα έκανε λάθος στο 98% των περιπτώσεων, λέγοντας σε αστυνομικούς συνολικά 102 φορές ότι είχε εντοπίσει κάποιον που υποψιαζόταν για κάποιο έγκλημα. Αυτό το μήνα, το Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ έγινε η πρώτη πόλη που απαγόρευσε τη χρήση της τεχνολογίας ΑΑΠ από την αστυνομία.

Τι λένε εκείνοι που χρησιμοποιούν την ΑΑΠ;

Η Κίνα αναφέρει ότι διαθέτει περισσότερες από 176 εκατομμύρια κάμερες αναγνώρισης προσώπου για ανίχνευση ακόμη και μικρών αδικημάτων. Η αστυνομία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί γυαλιά που είναι εξοπλισμένα με την τεχνολογία αυτή. Τον περασμένο μήνα, ένας άνδρας που διέπραξε απάτη βρέθηκε με τη βοήθεια ΑΑΠ σε ένα πλήθος 60.000 ατόμων σε συναυλία στην πόλη Nanchang της Κίνας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μερικές από τις αστυνομικές δυνάμεις που δοκιμάζουν την τεχνολογία λένε ότι, παρά τις αποτυχίες, σημειώθηκαν και κάποιες επιτυχίες. Ένας εκπρόσωπος της Αστυνομίας της Νότιας Ουαλίας δήλωσε: «Πάνω από 2.000 σωστές αντιστοιχίες έχουν γίνει χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σε περισσότερες από 450 συλλήψεις».

Τόνισαν επίσης την ανάγκη δοκιμής νέων τεχνολογιών, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό εγκληματιών στο μέλλον. Στην ιστοσελίδα της, η Αστυνομία του Λονδίνου δηλώνει: «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να προχωρήσουμε με τη δίκη σε συνθήκες πραγματικής ζωής, ώστε να έχουμε ακριβή δεδομένα και να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτό».

*Η μετάφραση έγινε από τη Βαλεντίνα Κουμούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. (bbc.co.uk)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.

Leave a reply