Το ελληνικό χρέος φτάνει μόλις στο 91% του ΑΕΠ σύμφωνα με τον Καζαριάν

Το ελληνικό χρέος έχει υπολογιστεί με λανθασμένο τρόπο και είναι πολύ μικρότερο από το επίσημα υπολογιζόμενο, υποστηρίζει ο ο Πολ Καζαριάν, ο μεγαλύτερος επενδυτής ελληνικών ομολόγων ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Japonica Partners.

Μετά από έξι αναδιαρθρώσεις θα πρέπει αν υπολογισθεί εκ νέου, λέει ο ίδιος στην Süddeutsche Zeitung. Ο Καζαριάν έλαβε μέρος στο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν ο Economist και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο χτες, Τετάρτη, στη Φρανκφούρτη.

Και συνεχίζει:

«Αυτό το οποίο συζητούν σήμερα οι θεσμοί είναι μια πολιτική επινόηση....... Αν το ελληνικό χρέος υπολογιστεί βάσει των διεθνών στάνταρ, τότε δεν φθάνει το 180, αλλά μόλις το 91% του ΑΕΠ. Ο υπολογισμός δεν πρέπει να γίνεται πλέον με βάση την ονομαστική αξία του δημόσιου χρέους, αλλά με βάση τη χρονική αξία των δανείων, με την οποία λαμβάνονται υπόψη οι μέχρι τώρα ελαφρύνσεις, δηλαδή τα χαμηλότερα επιτόκια, η μεγαλύτερη διάρκεια εξόφλησης του χρέους και η μετάθεση του χρόνου έναρξης της αποπληρωμής των δανείων. Η Ελλάδα μπορεί και σήμερα να τα καταφέρει μόνη»

είπε δυνατά στην αίθουσα του συνεδρίου, μεταδίδει η εφημερίδα του Μονάχου.

Παρόμοια άποψη υποστήριξε στο συνέδριο και ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, μέλος της επιτροπής των πέντε σοφών της Γερμανίας.

Εάν υπολογιστεί η χρονική αξία των δανείων, τότε η κατάσταση είναι λιγότερο δραματική. «Με το να επικεντρώνουμε στα υψηλά ποσοστά του χρέους, το πρόβλημα δραματοποιείται στη δημόσια συζήτηση. Η Γερμανία θα επωφελούνταν από έναν τέτοιο υπολογισμό του ελληνικού χρέους, διότι εάν βρισκόταν σε τόσο πολύ καλύτερη κατάσταση, η πολιτική σωτηρίας της Ελλάδας θα μπορούσε να μπει σαφώς ταχύτερα στο αρχείο» εκτίμησε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply