ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟ (όταν εμπλέκεστε ή θέλετε να εμπλακείτε συναισθηματικά μαζί της)

 *της Μαρίας Τσιόγκα, Δικηγόρου Ιωαννίνων

Οι δικηγορίνες (κατά το «γιατρίνες») χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στις δικηγορίνες που δουλεύουν ως τέτοιες είτε ελεύθερα είτε με μισθό. Πάντως σε αυτές που υπηρετούν αυτό που λέμε «μάχιμη δικηγορία»  (δεν έχει βγει τυχαία ο όρος όσο αστείος και αν ακούγεται, αλλά αυτό είναι θέμα άλλου άρθρου).

Ακολουθούν λοιπόν οι χρυσοί κανόνες που οφείλει να σεβαστεί ο κάθε υποψήφιος αν θέλει να υπάρξει ένα happy end ή έστω να βγει σώος:

1. Μην πείτε ποτέ σε μια δικηγόρο ψέματα για την οικογενειακή σας κατάσταση. Εδώ υπάγονται πληροφορίες του τύπου: αν είστε παντρεμένος ή ελεύθερος, αν είστε ελεύθερος ή σε σχέση, αν είστε χωρισμένος κ.ο.κ. . Μια δικηγόρος μπορεί εύκολα να μάθει την αλήθεια αρκεί να της μπούνε ψύλλοι στ’ αυτιά. Δεν είναι κατίνα. Απλά έχει μάθει να ψάχνει και να βρίσκει την αλήθεια με τον λιγότερο δυνατό κόπο στο μικρότερο δυνατό χρόνο. Έχει γνωστούς στα πιο άκυρα μέρη. Έχει μάθει να είναι όλα ξεκάθαρα μπροστά της για να πάει παρακάτω και όλα αυτά να τα κάνει με ταχύτητα φωτός και πολλές φορές με ένα τηλεφώνημα.

2. Και εδώ ερχόμαστε στους ψύλλους στ’ αυτιά. Επειδή μπορεί να της χρωστάνε πολλές χάρες ή απλά να τη θέλουν πολλοί σώα και αβλαβή , αν μαθευτεί με κάποιον τρόπο το εκάστοτε «νταραβέρι» , και έχετε κάνει κάποια κουτσουκέλα , θα το μάθει. Και αφού το μάθει θα σας ανακρίνει και μην διανοηθείτε να πείτε ψέματα. Για κανένα λόγο δε, μην διανοηθείτε να της πείτε «πού το ξέρεις εσυ;». ΤΟ ΞΕΡΕΙ , της το είπε ένα πουλάκι, χωρίς καν να το ζητήσει. Μην διανοηθείτε να αρνηθείτε κάτι που είναι αλήθεια, θα το καταλάβει. Είναι η δουλειά της! Έχει συναναστραφεί με ανθρώπους που της είπαν ψέματα , έχει αθωώσει ανθρώπους που έλεγαν ψέματα ακόμη και στην ίδια και στο τέλος τους είπε «Δε μασάω σανό εγώ, αυτά άστα για το δικαστήριο».

3.Μην προσβάλλετε ποτέ την ίδια ή τη δουλειά της. Εδώ θα χρειαστούν κάποιες διευκρινίσεις και περιπτωσιολογικές αναφορές (φράσεις του τύπου : οι δικηγόροι είναι ψεύτες, οι δικηγόροι είναι λαμόγια και αχρείαστοι να’στε , είναι αστείες και πιο γραφικές και από τσολιαδάκι στο Μοναστηράκι , οπότε δε θα αναφερθούμε σε αυτές):

Α. «Τι κάνεις τέτοια ώρα στο γραφείο;» -  Η απάντηση που θέλει να σας δώσει αλλά , αν δεν είναι πολύ κουρασμένη και έχει ακόμα καλούς τρόπους, δεν θα σας την πει είναι:  «Τι θες να κάνω στο γραφείο; ΔΟΥΛΕΥΩ!!!!! Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και μπορώ να διαλέξω ΕΓΩ ποιες 15 ώρες της ημέρας θα δουλεύω. Εσύ τι κάνεις τέτοια ώρα για ποτό;;;; Το πρωί έτρεχα στα Δικαστήρια , στην εφορία, σε διάφορες υπηρεσίες , μάζευα χαρτιά , τσακωνόμουν με υπαλλήλους για τους πελάτες μου ή τους παρακαλούσα με όση χάρη διαθέτω για να κάνουν τη δουλειά τους! Πότε να κάτσω να κάνω την actual δουλειά μου;». Αν λοιπόν έχει ακόμα καλούς τρόπους θα σας πει απλώς « Τι να κάνω; Γράφω…»

Β. Παρόμοιο με το προηγούμενο είναι και το «Καλά , τέτοια ώρα πας γραφείο;» (αυτό είναι κόκκινο πανί! Μην το ξεστομίσετε ΠΟΤΕ, θα ξεχάσει εν ριπή οφθαλμού τους τρόπους της)- σε αυτή την ερώτηση θα σκεφτεί και κατά πάσα πιθανότητα θα σας απαντήσει: «Είμαι όρθια από τις 7 και έχω μιλήσει με φυλακές (ή τις προαναφερθείσες δημόσιες υπηρεσίες) , έχω πάει για εξωτερικές δουλειές ενώ εσύ κοιμόσουν» ή «Ξύπνησα στις 6, είχα δικαστήριο , δίκασα/ανέβαλα, και τώρα πάω γραφείο να πιω έναν ρημαδοκαφέ, εσύ τι κάνεις μεσημεριάτικα στο φμπ (ώρα 11π.μ. πχ) και δεν πας να πνιγείς σε μια στοίβα χαρτιά;;;»

Γ. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι το για ποια πράγματα κάνουν ή δεν κάνουν οι δικηγορίνες. Εδώ έχουμε τις ατάκες του τύπου: «Οι δικηγορίνες δεν κάνουν για οικογένεια», «Εγώ είμαι …… κι εσύ δικηγόρος…Πού να πάει μεταξύ μας;» και μπόνους τρακ , ατάκα υποψήφιας πεθεράς: «Τι να την κάνεις αυτήν παιδάκι μου , αυτή είναι δικηγόρος». Εδώ η απάντηση είναι μία: Δείτε τη βιβλιοθήκη μιας δικηγορίνας και το αρχείο της. Πιστέψτε με, το μυαλό σας και μια οικογενειακή ζωή είναι το ευκολότερο πράγμα που θα κληθεί να κάνει (για να μην πούμε για τα φαγητά που θα σας μαγειρέψει σαν να είναι παιδική χαρά).

4. Τέλος μη σας περάσει ποτέ από το μυαλό ότι δεν ξέρει τι σκέφτεστε ή τι εννοείτε… Για τη δικηγορίνα βγήκε η φράση: «βουλωμένο γράμμα διαβάζεις». Είναι αυτή που γνωρίζει τι λέγεται όταν δεν ακούγεται λέξη (καλά αυτό είναι για τις κριαρίνες αλλά δεν ήξερα πώς αλλιώς να κλείσω).

Υ.Γ. : You've never known a woman until you've seen her in court. In God we trust.