ανάλυσε το

Το Ανώτατο Γερμανικό δικαστήριο επικυρώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας  απεφάνθη την Τρίτη ότι το πρόγραμμα ομολόγων  που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι σύμφωνη με το γερμανικό δίκαιο.

Με απλά λόγια η ΕΚΤ παρέχει το δικαίωμα αγοράς ομολόγων σε δευτερογενείς αγορές κρατικών ομολόγων που στοχεύουν στη διασφάλιση της κατάλληλης μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και ο ενιαίος χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής. Με εξαιρετικά απλά λόγια εφόσον τα ομόλογα δεν εξοφληθούν ( δηλαδή "πτωχεύσει" η ΕΚΤ και γενικά η ΕΕ) τα ομόλογα θα εξοφληθούν. Ακόμα πιο απλά τα ομόλογα μπορούν να "στοιχηματίζουν" για την υγεία ή όχι της οικονομικής κατάστασης της Ε.Ε.

Το απεριόριστο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δημιουργήθηκε στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της Ευρώπης. Ονομάζεται Outright Monetary Transactions , δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, προκειμένου να σώσει το ευρώ, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ. Πολλοί από το πρόγραμμα διαμαρτύρονται ότι η ΕΚΤ υπερέβη την εξουσία του και εκμεταλλεύεται το σύστημα.

Ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα Δικαστήριο αποφάσισε τελικά ότι το πρόγραμμα "δεν παρουσιάζει συνταγματική απειλή προς το δικαίωμα του γερμανικού Κοινοβουλίου να αποφασίσει σχετικά με τον προϋπολογισμό." Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το γερμανικό δικαστήριο είχε να ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Τον Φεβρουάριο του 2014, το Δικαστήριο διέταξε την ακύρωση του ένδικου μέσου που είχε ασκηθεί στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply