Το Ε.Δ.Α.Δ. απεφάνθη ότι οι Άγγλοι αστυνομικοί που πυροβόλησαν ύποπτο βομβιστή, δεν πρέπει να καταδικαστούν.

 

Το Ευρωπαικό Δικαστήριο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ( ECHR) απεφάνθη  την Τετάρτη, ότι οι αστυνομικοί υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Κάρολου ντε Μενέζε, δεν πρέπει να καταδικαστούν.

Εσφαλμένα θεωρείται, ότι ο Ντε Μενέζε συνδέεται με τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο του 2005 [ σύμφωνα με το BBC]. Οι δικαστές μετά απο ψηφοφορία ( 13 έναντι 4), έκριναν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν παραβίασε το Άρθρο 2 της Ευρωπαικής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο προστατεύει το δικαίωμα του καθενός στη ζωή... [ εκτός] εαν είναι αποτέλεσμα βίας η οποία τότε είναι απολύτως απαραίτητη. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Αρχή της Γενικής Εισαγγελίας ( CPS όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα) πήρε σωστή απόφαση ως προς το ότι οι αστυνομικοί δεν πρέπει να καταδικαστούν, καθώς μετά από ενδελεχή έρευνα, ο εισαγγελέας εξέτασε όλα τα δεδομένα της υπόθεσης και συμπέρανε ότι δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία έναντι των αστυνομικών ώστε να μπορέσουν να κατηγορηθούν για το οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα.

Ειδικότερα το CPS εξέτασε την πιθανότητα ο αξιωματικός  να πίστευε ειλικρινά ότι η χρήση της βίας ήταν απαραίτητη για αυτοάμυνα.

Ως εκ τούτου η τιμωρία των αστυνομικών δεν θα μπορούσε να είναι μια ρεαλιστική προοπτική καταδίκης και δεν θα προωθούσε σε καμία περίπτωση το δημόσιο συμφέρον. Το επιχείρημα της κυβέρνησης, για να μπορεί να ανεχθεί όλες αυτές τις επιθέσεις, ήταν ότι η απόφαση για τον καταδικασμό των αξιωματικών είναι ασυμβίβαστη με το Άρθρο 2, στο οποίο περιγράφεται ο ευρύς ορισμός της αυτοάμυνας. Ο Ντε Μενέζες πυροβολήθηκε από δύο αστυνομικούς  το 2005, οι οποίοι θεώρησαν ότι συμμετέιχε στις βομβιστικές επιθέσεις του Λονδίνου κατά την διάρκεια των οποίων 52 άτομα σκοτώθηκαν από 4 βομβιστές.

Το CPS διαπίστωσε ότι η Ανώτατη Αστυνομική Αρχή κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών, είχε παραβιάσει κανόνες υγιεινής και δημόσιας ασφάλειας . Έτσι λοιπόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να απαγγελθούν κατηγορίες  εναντίον των αστυνομικών. Ωστόσο ο πρώην επίτροπος Sir Ian Blair υπέβαλε την παραίτησή του μετά το περιστατικό.

*Μετάφραση από την Μαρτίνα Ολχάβα,  προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας