Το emoticon ως αποδεικτικό μέσο

Ως επαγγελματίες ομιλητές και συγγραφείς, η επιθυμία των δικηγόρων για την ύπαρξη ακρίβειας και σαφήνειας μας προτρέπει να βρούμε τον πιο ακριβή τρόπο για να εκφραστεί μια σκέψη. Και ενώ οι πελάτες μπορεί να μην έχουν αυτήν την υποχρέωση, καμία προσπάθεια επαρκούς εξακρίβωσης δεν είναι σπάταλη όταν πρέπει να αποδειχθεί τί εννοούσε ο πελάτης την στιγμή που αυτός ή αυτή έλεγε κάτι. Η ανάγκη λοιπόν, για να αποδοθεί οριστικά μια εξήγηση και στο πεδίο-βασίλειο των emojis. Τα πολύχρωμα σύμβολα ιαπωνικής καταγωγής απογειώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν η Apple ξεκίνησε την ένταξή τους στο πληκτρολόγιο του iPhone το 2011. Όσο η δημοσιότητα και η χρησιμότητα των emojis συνεχίζεται να αυξάνεται, έχουν γίνει δικαστήρια σε όλη τη χώρα ( των ΗΠΑ) , ώστε οι δικαστές  να αποφασίσουν πώς να χειριστούν αυτήν την νέα ορατή απόδειξη.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του Ross W. Ulbricht, κατασκευαστή της διαδικτυακής μαύρης αγοράς του Silk Road, το 2015 στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, η δικαστής Κάθριν Β Φόρεστ έκρινε σημαντικό οι ένορκοι να παρατηρήσουν τα emojis που χρησιμοποιήθηκαν στις δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ulbricht, προκειμένου να δουν σφαιρικά τις ανακοινώσεις, όπως ακριβώς τις έγραψε ο ίδιος.

Ομοίως, στην περίπτωση ενός ανθρώπου που απειλεί την πρώην σύζυγό του στο Facebook, η υπεράσπιση υποστηρίζει ότι η χρήση του χαμογελαστού emoji  στο τέλος ( 🙂 )  έδειξε ότι είχε κάνει τις δηλώσεις του για αστείο. Καθώς οι περιπτώσεις αυτές πολλαπλασιάζονται, τα όρια των τωρινών αποδεικτικών κανόνων ξεπερνιούνται.

Πρόσφατα, η υπηρεσία ανταλλαγής φωτογραφιών γνωστή σε όλους , Instagram, παρουσίασε για πρώτη φορά ένα νέο χαρακτηριστικό που μπορεί να μετατρέψει την ερμηνεία των emojis από μια τέχνη σε μια επιστήμη. Η ικανότητα του να κάνουμε hashtag (#) μια λέξη ή μια σειρά γραμμάτων  κάνει αυτήν την λέξη αυτόματα αναζητήσιμη σε πολλούς διαδικτυακούς τόπους. Το νέο χαρακτηριστικό του Instagram, το hashtag, μας επιτρέπει να συλλέξουμε τις κοινές χρήσεις των emojis και των πλαισίων τους. Για παράδειγμα, το δημοφιλές emoticon με τα δύο κορίτσια που χορεύουν μπαλέτο χρησιμοποιείται τις περισσότερες φορές όχι με φωτογραφίες των παιδιών ή του χορού, αλλά με εικόνες που έχουν να κάνουν με « την καλύτερη φιλία» και « την αδελφότητα».

Χάρη στη δυνατότητα αναζήτησης emoji hashtags του Instagram, το οποίο πιθανότατα θα εξαπλωθεί και στο Facebook αλλά και το Twitter, οι μελλοντικοί κατηγορούμενοι μάλλον θα αντιμετωπίσουν δυσκολία στο να αμφισβητούν ότι τα emojis που χρησιμοποιηθήκαν είχαν μια ορισμένη έννοια σε αντίθεση με τα στοιχεία που δείχνουν σαφώς διαφορετικά αποδεκτές έννοιες. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι το μήνυμα του κατηγορούμενου με την εικόνα μελιτζάνας προκύπτει σε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας. Η μελιτζάνα βρίσκεται στο τμήμα τροφίμων και ποτών του πληκτρολογίου Emoji της Apple και φαίνεται να είναι ένα αθώο, αν και σε μορφή καρτούν, μοβ λαχανικό. Ο κατηγορούμενος θέλει να ισχυριστεί ότι αναφερόταν σε ένα χορτοφαγικό πιάτο που σχεδίαζε να κάνει για δείπνο αργότερα. Ο ενάγων διαφωνεί, υποστηρίζοντας ότι έλαβε τις μελιτζάνες με ένα σεξουαλικά απειλητικό τρόπο.

Όπως πάντα, οι δύο πλευρές μπορούν να εισάγουν στοιχεία για παρελθούσα συμπεριφορά, πριν από τις ανταλλαγές μηνυμάτων κειμένου, κλπ, για να ενισχύσουν την ερμηνεία τους από την έννοια. Αλλά τα δεδομένα του Instagram έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν δραματικά τον λογισμό των δύο πλευρών που μονομαχούν με υποκειμενικά νοήματα με αυτά που είναι κοινωνικώς αντικειμενικά: Η emoji μελιτζάνα συνδέεται συχνά με τις φωτογραφίες των ανδρικών γεννητικών οργάνων που το Instagram μπλοκάρει τους χρήστες από το να το κάνουν hashtag. Αυτά τα στοιχεία θα έδειχναν την λιγότερο πιθανή την ερμηνεία του κατηγορουμένου.

Ο νόμος, συνήθιζε να είναι μια συζήτηση για την έννοια των λέξεων, σήμερα όμως οι λέξεις έχουν αντικατασταθεί πλήρως από τα οπτικά μέσα. Με την διαθεσιμότητα των δεδομένων και των αναλύσεων και η μέτρηση των χρήσεων των λακωνικά κοινόχρηστων και εκφραστικών emojis  αποτελούν δώρο για το ερμηνευτικό οπλοστάσιο ενός δικηγόρου.

(μτφρ : lawyerist.com)

*Μετάφραση από την Μαρτίνα Ολχάβα,  προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας

1 comment

 1. Σπύρος Σκιαδόπουλος Απάντηση

  -τι είναι αυτά τα emoticon (65χρονος πρόεδρος του ΑΠ)
  -Αυτές οι φατσούλες κυριε προεδρε
  – Και οι γάτες;
  -Στικερς κύριε προεδρε
  -Ισόβια και 25 χρόνια