Το ΗΒ εκδίδει νομοθεσία για το Brexit

Του LawrenzFares

 

Την προηγούμενη Πέμπτη, το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε τη νομοθεσία με την οποία θα διακόψει πολιτικούς, οικονομικούς και νομικούς δεσμούς με την ΕΕ. Η νομοθεσία, γνωστή ως το Νομοσχέδιο Ανάκλησης, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει να ολοκληρώσει μέχρι το 2019. Το νομοσχέδιο θα εξασφαλίσει ότι όλοι οι νόμοι της ΕΕ που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το Κοινοβούλιο θα παραμείνουν σε ισχύ μετά την έξοδο της χώρας, με εξαίρεση τον νόμο περί Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972, με τον οποίο αρχικά έγινε το Ηνωμένο Βασίλειο μέλος της ΕΕ. Το βρετανικό Εργατικό Κόμμα υποσχέθηκε να αντιταχθεί στο νομοσχέδιο μέχρι να συμπεριλάβει περισσότερες διατάξεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Χωρίς την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος, το νομοσχέδιο αναμένεται να αποτύχει.

 

Οι αντιδράσεις στο Brexit ήταν ανάμεικτες. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, DonaldTusk, απάντησε λέγοντας: «Δεν θα προσποιηθώ ότι είμαι χαρούμενος σήμερα». Ο JeremyCorbyn, αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, ισχυρίζεται ότι η διάσπαση θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του ΑΕΠ της Βρετανίας και φοβάται πως η πρωθυπουργός δεν θα διατηρήσει την προστασία για ασφάλεια των εργαζομένων και το βιοτικό επίπεδο που εξασφαλίζει η ΕΕ. Τον Ιούνιο, η πλειοψηφία των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τις πολιτικές της, συμπεριλαμβανομένης και αυτής σχετικά με τη μετανάστευση. Ωστόσο, οι επιπτώσεις του Brexit εκτείνονται πολύ πιο πέρα από τη μετανάστευση. Τον Μάρτιο, ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, NicolaSturgeon, απέστειλε επιστολή στην πρωθυπουργό του ΗΒ, TheresaMay, απαιτώντας επισήμως ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνοντας ότι η απομάκρυνση «όχι μόνο από την ΕΕ αλλά και από την ενιαία αγορά» είναι μια κίνηση που ο λαός της Σκωτίας δεν υποστηρίζει ούτε ψήφισε υπέρ, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα έχει σημαντικές δυσμενείς οικονομικές συνέπειες για τη Σκωτία. Τον ίδιο μήνα, ο Πρόεδρος της ΕΕ, DonaldTusk, πρότεινε έγκαιρη προετοιμασία για διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

*Η μετάφραση έγινε από τη Βαλεντίνα Κουμούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας (jurist.org)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.