ΤΑ 10 ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι απόφοιτοι Νομικής επιλέγουν να παρακολουθήσουν ένα μεταπτυχιακό στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς αυτά τα προγράμματα προσφέρουν χρήσιμες γνώσεις αξιοποιώντας την τρέχουσα έρευνα από Κέντρα και κομβικές Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ορισμένες Νομικές Σχολές παρέχουν επίσης την ευκαιρία στους σπουδαστές να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση στον τομέα αυτό, είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά το τέλος του προγράμματος, σε ένα διεθνή οργανισμό ή μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) που σχετίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία στο Ανθρωπιστικό Δίκαιο και το Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η εγγύτητα σε αυτές τις ΜΚΟ και σε σχετικούς διεθνείς οργανισμούς επιτρέπει τη δικτύωση και τη σύνδεση με σημαντικούς φορείς λήψης αποφάσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένα από τα καλύτερα διεθνή μεταπτυχιακά προγράμματα στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρίσκονται σε σημαντικούς γεωγραφικούς κόμβους, όπως είναι  η Γενεύη, όπου βρίσκεται το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και η Νέα Υόρκη, όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών.

Τα LL.M. στα Ανθρώπινα Δικαιώματα καλύπτουν κατά κανόνα διάφορα θέματα και τα καλύτερα προγράμματα ασχολούνται εις βάθος  με έννοιες όπως το Διεθνές Δίκαιο, το Ανθρωπιστικό Δίκαιο, το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, το Μεταναστευτικό δίκαιο και άλλα συναφή θέματα. Ορισμένες Νομικές Σχολές προσφέρουν επίσης σχετικά προγράμματα μάστερ σε θέματα όπως το Ανθρωπιστικό Δίκαιο και το Διαδικαστικό Δίκαιο Ασύλου, ενώ άλλες σχολές προσφέρουν προγράμματα που αφορούν ειδικά στα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε μια γεωγραφική περιοχή, όπως η Ευρώπη.

Μετά την ολοκλήρωση ενός Μεταπτυχιακού προγράμματος στο Δίκαιο προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, πολλοί απόφοιτοι βρίσκουν εργασία σε διεθνείς δικηγορικές εταιρείες που ασχολούνται με θέματα Ανθρωπίνων Αικαιωμάτων, καθώς και σε ΜΚΟ και άλλους Οργανισμούς.

 Τα 10 πιο δημοφιλή πανεπιστήμια ανά τον κόσμο για να σπουδάσει κάποιος στο Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι τα ακόλουθα:

  1. University of Essex - School of Law - Colchester, Ηνωμένο Βασίλειο

Το Πανεπιστήμιο του Essex διευθύνει το Κέντρο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Essex, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1982 και λειτουργεί ως σημαντικός κόμβος για τη μελέτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Κέντρο αυτό- καθώς και άλλα στο δίκτυο Essex - δίνει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου την ευκαιρία να εργαστούν σε αντίστοιχες πραγματικές υποθέσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Το Essex προσφέρει επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Πολιτιστική Διαφορετικότητα, οι οποίες καλύπτουν μια σειρά θεμάτων στον τομέα, καθώς και ένα μεταπτυχιακό στη Θεωρία και την Πρακτική των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

  1. Geneva Academy of International Humanitarian Law and Human Rights - Γενεύη, Ελβετία

Η Ακαδημία της Γενεύης, η οποία ιδρύθηκε το 2007 από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και το Graduate Institute of International and Development Studies, διεξάγει μια σειρά από έρευνες στους τομείς του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Ακαδημία προσφέρει ένα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και επιπλέον προσφέρει και ένα Μεταπτυχιακό στη Διακρατική Δικαιοσύνη, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου. Η καίρια τοποθεσία της Ακαδημίας στη Γενεύη σημαίνει ότι οι σπουδαστές έχουν εγγύτητα και διασυνδέσεις με σημαντικούς ανθρώπους και οργανισμούς στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  1. Leiden Law School- Leiden, Ολλανδία

Το Μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου του Leiden στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αντιμετωπίζει τις νομικές προκλήσεις που αναφύονται στην ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ένα ταξίδι για μελέτη στο Στρασβούργο και τη Γενεύη, έτσι ώστε οι μαθητές να μπορούν να βιώσουν αυτές τις προκλήσεις και στη νομική πραγματικότητα. Η σχολή προσφέρει επίσης κάποια μεταπτυχιακά προγράμματα που είναι σχετικά με τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένου ενός LL.M. στα Διεθνή Δικαιώματα του Παιδιού και ένα στο Διεθνές Ποινικό Δίκαιο.

  1. UNICRI - Ινστιτούτο Έρευνας Διαπεριφερειακών Εγκλημάτων και Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Εθνών - Τορίνο, Ιταλία

Από τη φύση της κληρονομιάς της, η UNICRI -ένα από τα πέντε Ινστιτούτα Έρευνας και Κατάρτισης των Ηνωμένων Εθνών- είναι, για πολλούς φοιτητές, ιδανικό μέρος για τη μελέτη του Δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Ινστιτούτο, σε συνεργασία με το University for Peace, προσφέρει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Διακρατικό Έγκλημα και τη Δικαιοσύνη που συνδυάζει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την έρευνα. Εκτός από τη διευθέτηση πολλών σημαντικών ζητημάτων στο Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το πρόγραμμα παρέχει επίσης αρωγούς για την επαγγελματική σταδιοδρομία στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.

  1. Lund University - Faculty of Law - Lund, Σουηδία

Για μερικούς σπουδαστές που ενδιαφέρονται να μελετήσουν το Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Σουηδικό Πανεπιστήμιο Lund, το οποίο προσφέρει ένα Master of Laws στο Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι κάτι που αξίζει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Τα τελευταία χρόνια, η σχολή ανέπτυξε ένα ερευνητικό κέντρο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ανθρωπιστικού Δικαίου του Raoul Wallenberg.

  1. The London School of Economics and Political Science (LSE) - Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Η τοποθεσία του LSE στο κέντρο του Λονδίνου σημαίνει ότι υπάρχει διαρκής εναλλαγή προσκεκλημένων ομιλητών από ΜΚΟ και άλλα ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ειδίκευση της Σχολής στο Δίκαιο αυτό πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία με το Κέντρο για τη Μελέτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του LSE και παρέχει μια επισκόπηση πολλών αξιόλογων πτυχών του.

  1. Columbia Law School (CLS)- New York City, Νέα Υόρκη

Οι σπουδαστές που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο της Columbia μπορούν να επωφεληθούν από το Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της σχολής, το οποίο λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την έρευνα και τις εκδηλώσεις στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αν και το Πανεπιστήμιο δε διαθέτει εξειδικευμένο LL.M. στα ανθρώπινα δικαιώματα, προσφέρει πολλές σχετικές ευκαιρίες για μεταπτυχιακούς φοιτητές που ενδιαφέρονται για το Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και για μια υποτροφία στον τομέα αυτό, η οποία προσφέρει απαλλαγή από τα δίδακτρα. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του κλάδου έχουν επίσης πρόσβαση στη Human Rights Clinic αλλά και σε πρωτοβουλίες κοινωνικής δικαιοσύνης.

  1. University of Notre Dame Law School (NDLS) - Notre Dame, Ιndiana

Το Μεταπτυχιακό της Σχολής στο Διεθνές Δίκαιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι ένα ορθά δομημένο πρόγραμμα που αντανακλά τις ιδέες του Κέντρου Πολιτικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σχολής. Μετά την αποφοίτησή τους από το πρόγραμμα, οι σπουδαστές μπορούν να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση σε κάποιον Οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή ΜΚΟ. Παλαιότεροι ασκούμενοι του προγράμματος έχουν εισχωρήσει σε οργανώσεις όπως η Human Rights Watch και το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η σχολή παρέχει επίσης ευκαιρίες χρηματοδότησης για αυτές τις πρακτικές.

  1. Georgetown University Law Center (GULC) - Ουάσιγκτον, Περιφέρεια της Κολούμπια

Το Ινστιτούτο Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νομικής Σχολής της Georgetown παράγει έρευνα στον τομέα και διοργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις. Αν και η σχολή δε διαθέτει ένα εξειδικευμένο μεταπτυχιακό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προσφέρει ένα μεταπτυχιακό στη Παγκόσμια Υγεία και, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Γενεύης, ένα μεταπτυχιακό στην Παγκόσμια Υγεία και τους Διεθνείς Οργανισμούς. Για τους σπουδαστές που ενδιαφέρονται για το Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θέλουν να συνεργαστούν με υπεύθυνους λήψης αποφάσεων παγκοσμίως, η τοποθεσία της Georgetown στην Ουάσινγκτον είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε.

  1. University of Oxford - Faculty of Law- Οξφόρδη, Ηνωμένο Βασίλειο

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Οξφόρδης στο Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο προσφέρει η Νομική Σχολή σε συνεργασία με το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης, είναι σχεδόν ισοδύναμο με ένα LL.M. και παρέχεται με μερική παρακολούθηση για δύο χρόνια. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με το Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με μαθήματα στις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα Διεθνή Δικαιώματα Παιδιών και πολλά άλλα. Το Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Bonavero στην Οξφόρδη, το οποίο δημοσιεύει έρευνες, διασφαλίζει ότι το πτυχίο εμπλουτίζεται με την τρέχουσα σκέψη.

*Τα στοιχεία αντλήθηκαν από τον ιστότοπο του LLM Guide- Master of Laws Programs Worldwide.

Νάντια Μορφωνιού

Aut viam inveniam aut faciam. Περίεργη από τη φύση μου, απόφοιτος Νομικής κατά λάθος. Ή σωστό;

Leave a reply