9+1 τύποι φοιτητών στη Νομική

Το φυτό. Δεν σε πειράζει, δεν το πειράζεις. Κάθεται συνήθως στην πρώτη με τρίτη σειρά, κοιτάει τον καθηγητή στα μάτια, σημειώνει τα πάντα, βάζει το καλογυαλισμένο ipad του να ηχογραφεί ό,τι λέει ο καθηγητής. Γράφει 10 εκεί που εγώ και εσύ γράψαμε 3 φωνάζοντας . Κατάλαβε τι ήταν το δεδικασμένο πριν το πει ο καθηγητής ( είπα πως διαβάζει από πριν ή οι γονείς του είναι δικηγόροι/εισαγγελείς ή (ντουν ντουν ντουν) καθηγητές Νομικής; ) , πάει στα φροντηστηριακά μαθήματα στις 11 το βράδυ και κάθεται. Συνήθως δεν μιλάει πολύ στο μάθημα ή εάν μιλάει απλά λέει ότι λέει το βιβλίο. Δεν είναι ότι σνομπάρει τους συμφοιτητές του, απλά δεν μπορεί να τους μιλήσεις.
Δεν βγαίνει η φωνή. Δεν σε αφήνει να τον αντιγράψεις, δεν μπορώ να πω όμως ότι θα σε καρφώσει συνήθως. Δεν θα τον δεις ποτέ έξω, εκτός εάν πας στη βιβλιοθήκη όπου ψάχνει νομικά περιοδικά του 1950 και τόμους του 1836 για να συγκρίνει τους γερμανούς φιλοσόφους του 20ου αιώνα με τον Αρταξέρξη, γιατί και αυτός είχε γράψει δύο νομικά δοκίμια.  Είναι εκείνος που έβγαλε τη σχολή με 10, διάβασε πέρασε στη σχολή δικαστών, δεν πήρε καμία εμπειρία από την πραγματικότητα της ζωής και την πέρασε όλη στα βιβλία ( μπράβο, υπάρχουν δύο όψεις, αλλά επειδή είμαι κομπλεξικός θα σας πω μόνο την μία) καιιιιιιιι στραβομουτζουνιάζει όταν πάς να πάρει αναβολή με χαρτί γιατρού και όχι νοσοκομείου ( και τελικά στη δίνει γιατί είναι καλός 😛 ).

Το wannabe-φυτό.  Ίσως το ό,τι χειρότερο μπορεί να σου τύχει.  Και αυτός κάθεται στα πρώτα έδρανα ( κατά προτίμηση στο τρίτο γιατί από εκεί μπορεί να κοιτάει τον καθηγητή κατευθείαν στα μάτια) παίρνει το λόγο συνέχεια, κάνει ότι μαλακία ερώτηση θες, γλύφει τον καθηγητή, τον πιάνει στα διαλείμματα , βάζει πλάτη για να μην του μιλήσεις εσύ, τον απασχολεί όσο τον δυνατόν περισσότερο, ώστε να μην
έχει χρόνο για κανέναν άλλο και του ζητάει επίμονα εργασίες στον τομέα που κάνει έχει εκδώσει μονογραφία ο καθηγητής. Δεν πρόκειται να σε αφήσει να αντιγράψεις ποτέ, σε καρφώνει εάν αντιγράφεις, γλύφει και τον επιτηρητή. Δεν είναι ότι ξέρει περισσότερα από εσένα ή πραγματικά έχει κατανοήσει το μάθημα,  απλά πετάγεται για να κάνει εντύπωση μήπως τσιμπήσει κανέναν βαθμό παραπάνω. Αραιά και που μπορεί να τα καταφέρει, αλλά καριέρα από αυτό δεν κάνεις 😛   Ίσως κατέληξε άσκηση στο γραφείο του καθηγητή σου ίσως και όχι.

Ο γιάπης. Iphone. Mercedes. Ralph Lauren πουλόβερ ή μπλουζάκι. Δεν αποκλείω να λέει συνέχεια πως ο πατέρας του είναι κολλητός με γιάπηςτον πρύτανη ή τον ίδιο τον  πρόεδρο του Άρειου Πάγου. ΟΛΑ τα T-shirt Diesel. Πουκάμισο Burberry. Είναι ΔΑΠ και γουστάρει ( όσο μπορείς να γουστάρεις το να είσαι ΔΑΠ) . Εάν ήδη σκέφτηκες κάποιον μην τον taggaρεις εδώ. Δεν ήρθε στη νομική πραγματικά για να πάρει πτυχίο, ήρθε ως τυπική προϋπόθεση για να του δώσουν το πτυχίο, και να πάει στην ναυτιλιακή/γραφείο των γονιών/πολιτικό γραφείο/μεγάλη πολυεθνική. Εναλλακτικά ο ξάδελφος των γονιών του/φίλος/νονός του είναι ο Βενιζέλος/Καμμένος/Τσίπρας/Κούλης. Δεν τον νοιάζει τίποτα, ξέρει ότι έχει τα μαθήματα στο τσεπάκι, και γενικά δεν θα μοχθήσει για τίποτα στη ζωή του ( #steile_mail) . Θα βγει στο Ακρωτήρι, Vogue, Theatro της πόλης του, με την «καφροπαρέα» για να πιουν σαμπάνιες. Σαμπάνιες. Ο/η γκόμενος/α του θα είναι είτε α) εξίσου το ίδιο status ( μη χέσω) ή β) τέρμα αριστερός, για να «δοκιμάσουμε λίγο και την άλλη πλευρά ρε παιδί μου, αλλά όχι μετά το τρίτο έτος γιατί έχω και μια εικόνα να διατηρήσω».  (*ΝΟΟΟΟΟ*)

 

Ο άφαντος ή και τουρίστας. Γαμάτος. Ή απλά θεός. Κάπου δουλεύει, κάπου κάνει ζωάρα και σου λέει ότι έχει περάσει το 1996 με τον Γεράσιμο και θα πάρει πτυχίο μαζί σου( εάν έχει πάρει ακόμα) . Είσαι τυχερός εάν τον δεις μια ή δυο φορές στην καριέρα σου.

Ο παραταξιακός. Σαν τον eventakia, παρακάτω αλλά για την παράταξη. Θα σε πάρει από το χεράκι την ημέρα θα σε γράψει, θα σου πει ότι δεν είναι από κάποια παράταξη αλλά θέλει απλά να βοηθήσει τους φοιτητές.  Ναι, έτσι γίνεται, πας και στήνεσαι έξω από την Νομική Σεπτεμβριάτικα και κυνηγάς φοιτητές και μετά τους κάνεις παρέα και τους δίνεις σημειώσεις χωρίς να στο ζητήσουν, και το κάνεις για την ψυχή της μάνας σου, και δεν κάθεσαι να λιώσεις στον ύπνο ή στον καφέ που κάνουμε όλοι οι υπόλοιποι.  Και, ωπ κοίτα να δεις, ακριβώς  αυτό το κάνουν και οι παρατάξεις. Κοίτα σύμπτωση !  Κάποια στιγμή θα σου πει ότι «η Νομική είναι μια πλέον πολιτικοποιημένη σχολή»,  «ποια είναι η δική σου άποψη», «πρέπει να αλλάξουμε τον κόσμο», « το Σύνταγμα αυτό και το Σύνταγμα εκείνο» και  ότι και αυτός είναι πάρα πολύ διχασμένος και δεν ξέρει και δεν είναι ότι δεν θα είστε «φίλοι» εάν δεν ψηφίσεις την παράταξη του αλλά έχει πολλές δουλειές να βοηθήσει τους υπόλοιπους. Η γνωριμία σας συνήθως θα τελειώσει τον Απρίλη-Μάη του πρώτου έτους, εκτός εάν σε καταφέρει και ασχοληθείς ( σε αφήνω για ένα χρόνο ) .

Εντάξει τους έκανα και παρέα αυτούς τους συγκεκριμένους.

Ο ψαγμένος. Στην Νομική είναι πολλοί. Δυστυχώς. Πάνε στα ψαγμένα στέκια, μιλάνε μόνο για ψαγμένα πράγματα, φοράνε παπιγιόν μέχρι και στον ύπνο τους, γυαλιά και βάζουν συνέχεια κάτι ψαγμένες photo στο facebook.  Μπορεί να κάνει γαλλικά, αλλά σίγουρα στα έχει πρήξει με τις συνταγματικές ελευθερίες, που θεωρεί ότι λύνουν τα πάντα, και το διεθνές δίκαιο τόσο κοντόφθαλμα μάλιστα που θεωρεί ότι  επίσης λύνει τα πάντα.

«Είμαι ποιητής»

«Μα το Σύνταγμα προστατεύει τις ατομικές ελευθερίες»

« Είμαστε μέλη μιας διεθνούς κοινότητας, και σύμφωνα με αυτό……»

«Μα γιατί να μην υπογράψουμε μια διεθνή συνθήκη»

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι πολιτικοί του κόσμου δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα»

 

«Δεν είμαι τραγουδιστής, είμαι καλλιτέχνης»

Άααααντε γεια.

Πως έχωσα τον Σταν εδώ; Παντού πάει ![1]

Ο χαζός. Ναι είναι και εδώ. Και στη Νομική. Το ότι πέρασε κάποιος δεν εξασφαλίζει με μαγικό τρόπο ευφυΐα. Είδε μια φορά το «Δικηγόρο Σκοτεινών Υποθέσεων» και νομίζει πως ο Mcconaughey είναι στην πραγματικότητα δικηγόρος. Εάν διαβάζει, διαβάζει ένα μάθημα 10 φορές περισσότερο  από εσένα. Διαβάζει Χριστούγεννα, Πάσχα, δεν βγαίνει για να διαβάσει , δεν τον βλέπεις το μισό χρόνο και πριν μπει στο πανεπιστήμιο και παίρνετε τον ίδιο βαθμό ( εντάξει 5 μην φανταστείς). Εννοείται θα κοπεί Ενοχικό, Πολιτική, Ποινική Δικονομία και Εταιρίες δύο φορές μέχρι να περάσει. Εάν κόπηκες και εσύ μην αγχώνεσαι , εσύ δεν διάβασες και τόσο εδώ που τα λέμε. Εάν είναι καλόκαρδος no problem. Έλα που δεν είναι.

Ο κουτσομπόλης/μπόλα. Τον βλέπεις κυρίως στα μικρότερα έτη . Ή έτσι νομίζω βασικά. Ναι εσένα κοιτάω ____________  (αγχώθηκες; 😛 ) .  Δεν ξέρω έχω την αίσθηση ότι σε πιάνει στα μικρότερα έτη, εκεί που οι παρέες δεν είναι σχηματισμένες και έχεις ανάγκη να μιλήσεις σε κάποιον αλλά κανείς δεν σε πάει . Wait, μόνο εγώ είμαι αυτός; ;;;;;;;; Τέσπα, θα του βγάλεις και εσύ τα δικά σου, ανησυχίες, κακίες κτλ και στο τέλος θα το ψιλομετανιώσεις που του τα είπες. Αλλά αυτός θα σε διαβεβαίωσει με το κλασσικό «Εντάξει αυτά μεταξύ μας». Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα #you_just_got_pwned . Στο τρίτο-τέταρτο έτος που έχει περάσει η βασιλεία του θα σε πάρει ξαφνικά τηλέφωνο να σου πει τα ψυχολογικά του. Δεν πρέπει να ενδώσεις τότε.

Ο eventaκιας. Τον ξέρεις μόνο από την παρουσία του στο facebook, επειδή συνέχεια σου κάνει invite στα event του μαγαζιού που δουλεύει Facebook-events-ignore-invites PR , στο οποίο και μόνο βγαίνει. Ανεβάζει συνέχεια φωτογραφίες από αυτό το μαγαζί  με τριάντα hashtag #pername_kala, #monoedw, #magazara_moy κτλ κτλ  . Σε κερνάει ένα σφηνάκι στην αρχή, ξαφνικά γίνεται ο καλύτερος σου φίλος , αλλά μόλις βγεις από το μαγαζί, αυτό ήταν. Τελείωσε. Είσαι ένας ξένος στο πλήθος.  Παίρνει πτυχίο στα 7 χρόνια και εάν τσακωθούν με το μαγαζί γίνεται ο χειρότερος εχθρός του. Ποιοτικός χαρακτήρας πάνω απόλα.

 

Bonus: Ο πρωτοετής. Όλα είναι ενδιαφέροντα, ντύνεται «lawyer-friendly».  Εκεί που έπινε γάλα μέχρι προχτές, ξαφνικά είναι εθισμένος στο καφέ και το ταγιέρ/ σακακιοειδές ήταν πάντα το αγαπημένο του ρούχο (και υπόψη μέχρι πριν 6 μήνες ήταν λύκειο) . Κάνει «βαθιές» συζητήσεις για το μάθημα των καθηγητών  καθώς και σημαντικότατες πολιτικές αναλύσεις.

superdrink

Iam going to finish that.

Extra Bonus : Ο κομουνιστής.  Αυτός που πριν πιει καφέ σου λέει για το κεφάλαιο και τον Μάρξ και περιμένεις να είναι σαν τον Αποστολάκη αλλά τελικά σου προκύπτει εγώ ή χειρότερα…ο Τσίπρας!

[1] Από τα τόσα facepalm θυμήθηκα πως μπορείτε να checkaρετε το συγκρότημα Facepalm, παίζουν techno κτλ , είναι εντάξει παιδιά, μας έκαναν το logo! (δείτε τους εδώ )

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply