Πως να κρατήσετε καλές σημειώσεις (σύστημα Cornell)

Το σύστημα Cornell είναι ένα σύστημα σημειώσεων που επινοήθηκε το 1950 από τον Walter Pauk, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Cornell. Ο Pauk υποστήριξε τη χρήση του στο  βιβλίο του "Πώς να μελετάς στο Κολέγιο". Χωρίς καν να μας κάνει ούτε μια  δωρεά θα σας κάνουμε μια μικρή παρουσίαση του συστήματος.

Ξεκινάμε με την χειροτεχνία. Σχεδιάστε μια παχιά κατακόρυφη γραμμή κάτω από την αριστερή πλευρά του χαρτιού, περίπου 5-6 πόντους από την πλευρά της σελίδας. Στη συνέχεια, σχεδιάστε μια οριζόντια γραμμή σε όλη τη διαδρομή κατά μήκος του χαρτιού περίπου 3-4 πόντους στο κάτω μέρος της σελίδας. Η στήλη των σημειώσεων σας καλό είναι να καταλαμβάνει τα 2/3 της σελίδας, εδώ η αριστερή το ένα 1/3. ( εάν είστε αριστερόχειρες ή γενικά σας βολεύει καλύτερα αντιστρέψτε το σύστημα, γράφοντας στα αριστερά και κρατώντας συμπεράσματα στα δεξιά. Εάν είστε εντελώς ανάποδοι  -όπως εγώ πχ- μπορείτε να βάλετε την περίληψη στην κορυφή 😛 )

σημειώσεις

 

 

1. Το αριστερό περιθώριο είναι το cue σας, το ερέθισμα που σας ανασύρει στην μνήμη το νόημα της σελίδας.

2. Η περίληψη στο κάτω μέρος είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς - μια γρήγορη περίληψη των σημειώσεων σε αυτή τη σελίδα. ( μια πολύ εναλλακτική είναι η περίληψη ενότητα να κάθεται μόνη της στο πάτο της σελίδας, so no cue)

3. Κάνε προσπάθεια να χρησιμοποιήσεις συνδυαστικά τις 3 στήλες.

4. Εάν έχεις ήδη γράψει τις σημειώσεις σου, κόλλα ένα χαρτί από πίσω και σχεδίασε τις άλλες δύο στήλες ( μια ακόμα δικαιολογία για να μην διαβάζεις στην εξεταστική!!!)

Όταν χρησιμοποιείτε Cornell ως  μέθοδο σημειώσεων, το cue σας είναι το καταλληλότερο σας εργαλείο. Θα πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις που θέτετε στον εαυτό σας για την σελίδα που διαβάζετε.  Ανάλογα με το τι  σημειώσεις παίρνετε, αυτή η ενότητα μπορεί να περιέχει από μόνη της μια σειρά από ερωτήματα, μια σύνοψη των αξιοσημείωτων σημείων.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply