Το γερμανικό Κοινοβούλιο εγκρίνει νομοσχέδιο για την αποζημίωση όσων διώχθηκαν βάσει νόμων κατά της ομοφυλοφιλίας

Της Gwenyth Gamble Jarvi

Η Κάτω Βουλή (Bundestag) του γερμανικού Κοινοβουλίου ψήφισε ένα νομοσχέδιο με σκοπό να αποζημιώσει χιλιάδες άτομα που είχαν διωχθεί και φυλακιστεί λόγω της σεξουαλικότητάς τους. Ο νόμος βάσει του οποίου καταδικάστηκαν τα άτομα αυτά, ήταν η παράγραφος 175 του γερμανικού ποινικού κώδικα και τέθηκε σε ισχύ το 1871. Η εμβέλεια της ισχύος του νόμου διευρύνθηκε υπό το ναζιστικό καθεστώς και οι καταδίκες ανδρών σταμάτησαν μόλις το 1967. Τα άτομα που καταδικάστηκαν αδίκως αναμένεται να λάβουν ως αποζημίωση €3.000 για κάθε καταδικαστική απόφαση και €1.500 για κάθε έτος φυλάκισης. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί και από την Άνω Βουλή (Bundesrat) του Κοινοβουλίου, παρόλο που έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα εγκριθεί. Δηλώνοντας ότι «Ο νόμος δημιούργησε αδιανόητη ταλαιπωρία, η οποία οδήγησε σε αυταπάτες, ψεύτικους γάμους, παρενόχληση και εκβιασμούς», ο Γερμανός Υπουργός Δικαιοσύνης, HeikoMaas, αποκάλεσε την απόφαση της Κάτω Βουλής ως «αργοπορημένη πράξη δικαιοσύνης».

Τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ και οι νόμοι κατά της ομοφυλοφιλίας έχουν αποτελέσει θέματα διεθνούς διαμάχης εδώ και δεκαετίες, ενώ τράβηξαν την προσοχή και διερευνήθηκαν περισσότερο κυρίως τα τελευταία χρόνια.  Τον Απρίλιο, νιγηριανοί εισαγγελείς στην Kaduna κατήγγειλαν 53 άνδρες λόγω του εορτασμού ενός γάμου μεταξύ ατόμων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ για παράβαση του κρατικού νόμου κατά της «παράνομης συνάθροισης» και του Νόμου περί απαγόρευσης γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Την προηγούμενη μέρα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΠΑΔ) και άλλες ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρότρυναν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να διερευνήσει την καταγγελθείσα κακοποίηση των ΛΟΑΤ ατόμων στην Τσετσενία. Σύμφωνα με την ανοιχτή επιστολή, περίπου 100 ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν υπό την εξουσία τσετσένων αξιωματούχων. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπέβαλε μια ομοσπονδιακή μήνυση ενάντια στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας για ένα νομοσχέδιο που απαιτεί από τους τρανσέξουαλ να χρησιμοποιούν στους δημόσιους χώρους το μπάνιο που συνδέεται με το φύλο που είχε δηλωθεί κατά τη γέννησή τους. Νωρίτερα τον ίδιο μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Νεμπράσκα στήριξε την απόφαση ενός δικαστηρίου που ακύρωσε τη μακροχρόνια απαγόρευση της πολιτείας για την αναδοχή παιδιών από γονείς του ίδιου φύλου. Το Φεβρουάριο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την εφαρμογή του Νόμου περί αστυνόμευσης και εγκλήματος, νόμος παρόμοιος με το νομοσχέδιο της Γερμανίας, ο οποίος θα έδινε χάρη μετά θάνατον σε χιλιάδες ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες που καταδικάστηκαν για σεξουαλικά αδικήματα.

*Η μετάφραση έγινε από τη Βαλεντίνα Κουμούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. (jurist.org)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.