Το πρώτο Θερινό Σχολείο της NILS Bucharest International για τα ανθρώπινα δικαίωματα είναι γεγονός !

του Drujescu Tudor Florin

Θέλετε να διαβάσετε το κείμενο στα αγγλικά; Ακριβώς εδώ.

 

Do you want the English version? Right here.

Για μια εβδομάδα η νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Βουκουρέστι μετατράπηκε σε μια μικρή «Βαβυλώνα». Από τις 4 έως τις 11 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση του NILS Διεθνούς Θερινού Σχολείου του Βουκουρέστι. Το θέμα της φετινής χρονιάς ήταν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στις εμπορικές σχέσεις. Φοιτητές από 15 διαφορετικές χώρες τόσο από ευρωπαϊκές, όπως η Ελλάδα, η Ολλανδία και το Βέλγιο, όσο και από πιο ασυνήθιστες χώρες όπως η Ινδία, το Ταιβάν, το Ιράν και η Γεωργία συμμετείχαν στο θερινό σχολείο

 Ο κύριος σκοπός του NILS (Διεθνούς Δικτύου Φοιτητών Νομικής) είναι να ενώσει τους φοιτητές νομικής ανά τον κόσμο έτσι ώστε να συνεισφέρουν τις δικές τους οπτικές σχετικά με το Δίκαιο, με το σλόγκαν της όλης ένωσης να είναι «Συνεισφέρουμε στην πολυπολιτισμικότητα μας». Μια συνάντηση των μελών του NILS του Βουκουρέστι λίγο πριν τα Χριστούγεννα έμελε να είναι η στιγμή που γεννήθηκε η ιδέα για αυτό το πρότζεκτ. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα με την κύρια ιδέα πίσω από αυτό να είναι ένα θερινό σχολείο. Αυτό βέβαια που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ήταν ότι θα εξελισσόταν σε κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Οι προετοιμασίες για το πρότζεκτ ξεκίνησαν λίγο  μετά τα Χριστούγεννα και για 6 μήνες το διαφημίζαμε μέσω του NILS και ξένων Πανεπιστήμιων προσπαθώντας να το προβάλλουμε σε όσο μεγαλύτερο κοινό  μπορούσαμε, έτσι ώστε να βρεθούν οι συμμετέχοντες. Έπειτα ξεκινήσαμε την αναζήτηση για τους ομιλητές οι οποίοι θα μας πρόσφεραν τις καλύτερες πιθανές διαλέξεις, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάσαμε κάθε μικρή λεπτομέρεια που έπρεπε να τακτοποιηθεί.

Αφού συγκεντρώθηκαν όλες οι αιτήσεις, ήρθαμε αντιμέτωποι με την πρώτη μας πρόκληση: την επιλογή των υποψηφίων που είχαν τα κριτήρια να συμμετέχουν, πράγμα που αποδείχθηκε καθόλου εύκολη υπόθεση. Με ένα μεγάλο αριθμό χωρών και με πολύ περισσότερους υποψηφίους από τον αριθμό συμμετεχόντων που μπορούσαμε να έχουμε, το να επιλέξουμε ποιους από αυτούς θα δεχθούμε ήταν μια πολύ δύσκολη υπόθεση, ιδιαίτερα επειδή υπήρχε μεγάλος αριθμός υποψηφίων με πολύ καλές αιτήσεις. Παρόλα αυτά μετά από πολλή δουλειά, επιλέγοντας τους υποψηφίους βοηθώντας αυτούς που είχαν πρόβλημα με τη βίζα τους  προετοιμάζοντας τις διαλέξεις και λύνοντας τα προβλήματα που εμφανίζονταν στην πορεία, τελικά στις 4 Ιουλίου είδαμε το εγχείρημα μας να γίνεται πραγματικότητα όταν 50 φοιτητές από 15 χώρες ήρθαν στο Βουκουρέστι για μια εβδομάδα.

Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στην γνωριμία των συμμετεχόντων. Ακόμη και αν τους χώριζαν χιλιάδες χιλιόμετρα αμέσως σχηματίστηκαν φιλίες αφού όλοι είχαν ένα μεγάλο κοινό, την αγάπη τους για το Δίκαιο. Η μέρα ολοκληρώθηκε με ένα δείπνο  σε ένα τοπικό εστιατόριο όπου όλοι διασκέδασαν δοκιμάζοντας την κουζίνα της Ρουμανίας.

Η επόμενη μέρα ξεκίνησε στις 10:00πμ με πρώτο το μάθημα της Margaret Wachenfeld, πρώην σύμβουλο της UNICEF για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με θέμα τις βασικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών στις επιχειρήσεις και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Έπειτα, η Oana Salomia, πρώην σύμβουλος του TAIEX στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μας έκανε μια διάλεξη με θέμα το πώς οι συμβάσεις τις Ε.Ε προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η τελευταία διάλεξη της ημέρας είχε τον τίτλο «ενσωμάτωση στον κόσμο 2.0» ( inclusion into the world 2.0) από τον Marian Dinu, διευθύνων συνεργάτη στην DLA Piper, παγκοσμίου φήμης νομική εταιρία, στην Ρουμανία.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με μια επίσκεψη στο διασημότερο κτήριο της Ρουμανίας, το Κοινοβούλιο, το οποίο συγκλονίζει με το μέγεθός του και την επιβλητική του αρχιτεκτονική, ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της κομμουνιστικής περιόδου της Ρουμανίας. Τα μαθήματα αυτής της ημέρας είχαν να κάνουν με τον νομικό όρο της διαιτησίας. Η πρώτη διάλεξη έγινε από τον Tudor Chiuariu, Ρουμάνο δικηγόρο με ειδίκευση σε θέματα διαιτησίας, με θέμα τη διαιτησία στον αθλητισμό. Η δεύτερη διάλεξη έγινε από την Andreea Simulescu, δικηγόρο στη Ρουμανία με ειδίκευση επίσης στη διαιτησία, με θέμα αυτή τη φορά τη διαιτησία στον εμπορικό κλάδο. Η ημέρα ολοκληρώθηκε σε ένα κλαμπ της περιοχής μαζί με όλους τους φοιτητές, για μια γεύση από τα πάρτυ της Ρουμανίας.

Η Πέμπτη ήταν γεμάτη μέρα. Τα μαθήματα ξεκίνησαν από τις 10:00 π.μ με ένα σεμινάριο από τον Ionut Galea, γενικό διευθυντή στο Τμήμα των Νομικών ζητημάτων του Υπουργείου Διεθνών Σχέσεων της Ρουμανίας.  Το επόμενο μάθημα δόθηκε τη Ligia Popescu, δικηγόρο στη Ρουμανία στην νομική εταιρία Wolf Theis, με θέμα την επενδυτική διδασκαλία στο υπερατλαντικό εμπόριο. Η τελευταία διάλεξη της ημέρας δόθηκε από την Catalin Radbata, δικηγόρο που εργάζεται στην NNDKP, μια από τις μεγαλύτερες νομικές εταιρίες στη Ρουμανία, με θέμα την επιβολή ρητρών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνής εμπορικές συμβάσεις.

Η Παρασκευή ήταν αφιερωμένη στον τουρισμό. Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Μουσείο Εθνικής Ιστορίας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας “Antipa”. Μόνο μια διάλεξη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα από την διευθύντρια του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μετανάστευσης στη Ρουμανίας, Silvia Tabusca, με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Το Σάββατο έγιναν δύο σεμινάρια από τον Luca Ciubotaru, μέλος του UN Youth, και από τον Ion Alexandru από το παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστείας στη Ρουμανία. Εφόσον όμως ήταν Σάββατο βράδυ και το κέντρο είχε πλημμυρίσει από κόσμο, αποφασίσαμε να πάμε όλοι μαζί σε ένα πάρτυ που έκανε ένα κλαμπ της περιοχής, ένα πάρτυ που για πολλούς θα μείνει αξέχαστο.

Την Κυριακή οργανώσαμε για τους συμμετέχοντες μια ξενάγηση στο Herastrau Park και στο Λαογραφικό μουσείο για να γνωρίσουν τις παραδόσεις της Ρουμανίας. Το Μουσείο ήταν μια αναπαράσταση ενός κανονικού χωριού με κάθε λογής παραδοσιακά σπίτια, ανεμόμυλους, εκκλησίες και όλα όσα μπορεί κανείς να συναντήσει σε ένα αρχαϊκό χωρίο. Ολοκληρώσαμε την εβδομάδα με ένα πάρτυ σε ένα καραόκε μπαρ όπου και περάσαμε τέλεια.

Όσο η νύχτα κυλούσε συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε κατά πολύ φέρει εις πέρας όλους μας τους στόχους. Εδώ, στο NILS του Βουκουρέστι υποσχεθήκαμε στους εαυτούς μας ότι θα δημιουργήσουμε ένα πρότζεκτ που θα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλους. Για αυτό το λόγο λοιπόν κάνουμε ότι κάνουμε, δοκιμάζουμε τους εαυτούς μας έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα όρια μας και να γίνουμε όσο το δυνατό καλύτεροι. Αυτό το πρόγραμμα ήταν σίγουρα η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε. Όσο αφορά λοιπόν την ακαδημαϊκή εμπειρία, εκπληρώσαμε σίγουρα τους στόχους μας και είμαστε πολλοί ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Όμως, μετά από μια εβδομάδα συνειδητοποιήσαμε ότι καταφέραμε πολλά περισσότερα. Για μια εβδομάδα δώσαμε την ευκαιρία σε όσους συμμετείχαν να περάσουν υπέροχα, καταφέραμε να δημιουργήσουμε φιλίες , να κάνουμε τους φοιτητές να αγαπήσουν το Βουκουρέστι και να θέλουν να το ξαναεπισκεφτούν, αλλά πάνω από όλα καταλάβαμε το πόσο τυχεροί σταθήκαμε που γνωρίσαμε όλους αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους.

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν η καλύτερη που θα μπορούσαμε να φανταστούμε και κατά τη διάρκεια της πραγματοποιήσαμε το αδύνατο. Την τελευταία μέρα του θερινού σχολείου , καθώς οι συμμετέχοντες έφευγαν ο ένας μετά τον άλλο, οι καρδιές μας ράγισαν όταν συνειδητοποιήσαμε ότι η εμπειρία αυτή έφτασε στο τέλος της. Παρόλα αυτά πάντα υπάρχει επόμενη φορά πράγμα που θα συμβεί και με αυτό εδώ το πρότζεκτ. Υποσχόμαστε ότι την επόμενη φορά θα είμαστε καλύτεροι, αν και λαμβάνοντας υπόψη το πώς εξελίχθηκε αυτή η χρονιά θα είναι για εμάς εδώ στο  NILS του Βουκουρέστι μια δύσκολη αποστολή, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα σας απογοητεύσουμε.

Leave a reply