Το Συμβούλιο της ΕΕ ζητά εκλογές στη Βενεζουέλα προκαλώντας αναταραχές

*της JenniferSuder

Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρότρυνε αξιωματούχους της Βενεζουέλας να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους και να οργανώσουν εκλογές, με την ελπίδα να δώσουν τέλος στις βίαιες διαμαρτυρίες κατά του Πρόεδρου Νικολάς Μαδούρο. Η ΕΕ έκανε έκκληση για ειρήνη λέγοντας ότι:

Η βία και η χρήση της βίας δεν θα λύσει την κρίση της χώρας. Τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να διαδηλώνουν ειρηνικά, πρέπει να γίνονται σεβαστά. Είναι σημαντικό όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απέχουν από βίαιες πράξεις. Στο πλαίσιο αυτό, η ανακοίνωση της παράτασης και της ενίσχυσης των ενόπλων πολιτικών ομάδων είναι ανησυχητική, καθώς αυτό μπορεί να τροφοδοτήσει την ανάκαμψη της βίας και να μη συμβάλει στην εύρεση λύσης.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι ελπίζουν πως οι αρχές της Βενεζουέλας μπορούν να λειτουργήσουν εποικοδομητικά προς μια λύση σχετικά με την κρίση της χώρας, η οποία επηρεάζει όχι μόνο το λαό της Βενεζουέλας, αλλά και περισσότερους από 600.000 Ευρωπαίους, των οποίων η ασφάλεια απασχολεί την ένωση. Ακόμη, το Συμβούλιο ανέφερε ότι είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με τις αρχές της Βενεζουέλας με σκοπό να βοηθήσει με την ασφάλεια και να προστατεύσει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια αυτών των διαμαρτυριών, στις οποίες εκατοντάδες τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν αφότου ξεκίνησαν.

Η Βενεζουέλα είχε σημαντικές πολιτικές αναταραχές από τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015. Τον Οκτώβριο του 2016, η Εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ της διαδικασίας ποινικής δίωξης κατά του Μαδούρο, κατηγορώντας τον για χειραγώγηση του συντάγματος με σκοπό να παραμείνει στην εξουσία. Τον ίδιο μήνα, η Συνέλευση δήλωσε ότι υπήρξε μια κατάρρευση της συνταγματικής τάξης και ότι η κυβέρνηση είχε οργανώσει πραξικόπημα μπλοκάροντας την προσπάθεια αφαίρεσης της εξουσίας από τον Μαδούρο. Η αστάθεια κορυφώθηκε στις 30 Μαρτίου, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας διέλυσε την Εθνοσυνέλευση, η οποία ελεγχόταν από την αντιπολίτευση και ανέλαβε όλες τις νομοθετικές εξουσίες. Τον Ιανουάριο του 2016, η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας κάλεσε τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης να ορκιστούν, παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να παραγραφεί η ορκωμοσία των εκλεγμένων νομοθετών. Η απόφαση επίσης ανέστειλε τέσσερις εκλεγμένους νομοθέτες για εκλογική απάτη στις εκλογές της έκτης Δεκεμβρίου.

* Η μετάφραση έγινε από τη Βαλεντίνα Κουμούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. (jurist.org)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.

Leave a reply