Το σύστημα σας βρωμάει κ.Παπανδρέου ( και κάθε κ.Παπανδρέου)

Διαρκώς μιλάγαμε στο παρελθόν πως τα πολιτικά δρώμενα είναι "στημένα, κάτω από το τραπέζι, συμφεντορολογικά". Πλέον φαίνεται πως είναι και απροκάλυπτα.

Πριν από μερικές ημέρες η κ. Γκερέκου (βουλευτής Κέρκυρας) είχε εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι θα κατέβει με το ΠΑΣΟΚ, και ξαφνικά κατεβαίνει με την ΝΔ. Πέρα από το ευνοϊκό κλίμα, και την πολιτική στρατηγική της απόφασης ( που είναι έξυπνη), βάζουμε τελείως κατά γης την ιδεολογική διαφορά; Από κεντροαριστερή (ας πούμε) η ιδεολογία γίνεται κεντροδεξιά (ας πούμε). Αναγνωρίζω πως θα μου πείτε, και με απόλυτο δίκιο πως " Δεν υπάρχουν ιδεολογίες σήμερα", αλλά δεν κρατάμε πλέον ούτε τα προσχήματα; Και παλαιότερα ξέρουμε όλοι πως γίνονταν τέτοιες μεταγραφές αλλά ύστερα από (ας πούμε) μια ζύμωση και καιρό (ας πούμε).

"Στην πολιτική, ηθική δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο σκοπιμότητα" μας λέει ο Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν.

Δεν επιλέγω να το υιοθετήσω.

Ο ΓΑΠ εκεί που είχε τα ηνία της χώρας το 2009, υποσχόταν πως "Λεφτά Υπάρχουν" και πως η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν η σωτηρία μας, πως το 2012 θα έρθει η έξοδος.  Είναι η αρχική αιτία που βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε, αφού δεν εξέτασε καμία άλλη εναλλακτική και μας έβαλε σε αυτό το κυκλώνα που λέμε μνημόνιο, τρόικα και ύφεση. Και τώρα θέλει να ξανασώσει την χώρα. Ελπίζουμε να μην έχουμε τέτοια προβλήματα και να μείνει έξω από την Βουλή και να επιστρέψει στο Harvard.

Το κράτος  είναι εξοντωτικό και εκδικητικό προς τους πολίτες του, ενώ πλέον η γελοιότητα του πολιτικού συστήματος έχει φτάσει στα ύψη. Οι περισσότεροι πολίτες έχουν βρεθεί στα ελάχιστα εισοδήματα τους και πάσχουν, ζουν στην άγνοια για το πώς θα εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση, και τα βασικά πολιτικά νέα δεν είναι η προσπάθεια ανατροπής του σκηνικού με σχέδιο αλλά οι πολιτικές μεταγραφές και οι βολές μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων.

Ας δούμε την κλεψύδρα για την ώρα. Προβάδισμα του Σύριζα έναντι της ΝΔ, αλλά με μικρότερη διαφορά (3,2 μονάδες από τις 4,9 προ 15 ημερών), τρίτο κόμμα το Ποτάμι, και εκτός Βουλής τα κόμματα Παπανδρέου και Καμμένου, δείχνει γκάλοπ της GPO για το δελτίο του Μega. Εντάξει, αν πάμε στο left.gr το προβάδισμα είναι 9% και αν πάμε στο antinew.gr το προβάδισμα είναι 2,3%. Το πρόβλημα είναι πως οι ψηφοφόροι του Σύριζα είναι παλιό καλό ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας "παραδοσιακοί" , του Ποταμιού δεν είναι καν ψηφοφόροι απλά fan των "Πρωταγωνιστών". Οι ίδιοι οι πολίτες προδίδουν καθημερινά τα συμφέροντα τους και το πολιτικό σύστημα έχει καταντήσει τόσο σάπιο που δεν νιώθει πια την ανάγκη να υποκρίνεται. Το δεύτερο σκέλος δεν με φοβίζει τόσο, αφού ίσως οι πολίτες βρουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο, ωστόσο παραμένει αρκετά ενοχλητικό. Αισιόδοξα μιλώντας πάντα, οι πολίτες αποκτούν νέα δυναμική, αναπτύσσουν δεσμούς αλληλεγγύης, αλληλοϋποστηρίζονται και απαξιώνουν τη κομματική δράση.

Η εποχή απαιτεί λύσεις , που στηρίζονται στο κοινωνικό κορμό, ενεργή δράση, εξειδικευμένα κάθε φορά. Είναι αδύνατο κάθετι να αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένη δεξιά ή αριστερή πολιτική, αλλά χρειάζεται ειδική μεταχείρηση και επιμέλεια, δυναμικά μεν , αντικειμενικά δε. Ο λαός δεν έχει χάσει ακόμα, η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο σίγουρα δεν θα πεθάνει...οχι σήμερα τουλάχιστον.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;