ΤΑ 10 ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Το Περιβαλλοντικό Δίκαιο είναι μια όλο και πιο δημοφιλής εξειδίκευση μεταπτυχιακού προγράμματος, καθώς οι ακτιβιστές, οι επιχειρήσεις, οι πολιτικοί και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ασχολούνται με την αλλαγή του κλίματος και το πώς να την αποτρέψουν. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα Περιβαλλοντικού Δικαίου καλύπτουν το τοπικό αλλά και το διεθνές πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος, τη χρήση των φυσικών πόρων και την πρόληψη των κλιματικών μεταβολών. Οι μεταπτυχιακοί σπουδαστές ασχολούνται επίσης με διάφορα σχετικά θέματα, όπως το δίκαιο των υδάτων, το εμπόριο και οι επιχειρήσεις, την περιβαλλοντική δικαιοσύνη και την ιστορική διατήρηση. Ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Περιβαλλοντικό Δίκαιο προετοιμάζει τους φοιτητές για εργασία σε ιδιωτικά δικηγορικά γραφεία, ως υποστηρικτές του περιβάλλοντος και της αειφορίας, ως εκπαιδευτικοί και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, αλλά και για εργασία σε διεθνείς οργανισμούς.

Τα 10 πιο δημοφιλή πανεπιστήμια ανά τον κόσμο για να σπουδάσει κάποιος Περιβαλλοντικό Δίκαιο λοιπόν είναι τα εξής:

University of California, Berkeley Law (Boalt Hall) - Μπέρκλεϊ, Καλιφόρνια

Η Νομική Σχολή του Berkeley προσφέρει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τη δυνατότητα λήψης πιστοποιητικού στο Περιβαλλοντικό Δίκαιο. Το Κέντρο Δικαίου, Ενέργειας και Περιβάλλοντος της σχολής επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση του κλίματος, της ενέργειας και της βιώσιμης χρήσης της γης. Από το φθινόπωρο του 2015 η Κλινική Περιβαλλοντικού Δικαίου της σχολής έχει προσφέρει πρακτική εμπειρία. Η Νομική του Berkeley κατατάχθηκε τέταρτη στον κατάλογο του US News and World Report των κορυφαίων νομικών σχολών στο Περιβαλλοντικό Δίκαιο το 2017.

University of California, Los Angeles (UCLA) School of Law - Λος Άντζελες, Καλιφόρνια

Με έδρα το Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας, η UCLA βρίσκεται στην πόλη με πιθανώς το πιο αξιοζήλευτο κλίμα στον κόσμο. Αλλά αυτό είναι επίσης το μέρος όπου οι μεταπτυχιακοί σπουδαστές έρχονται να μάθουν το Περιβαλλοντικό Δίκαιο και τη Χάραξη Πολιτικής, με ένα περιεκτικό πρόγραμμα σπουδών που καλύπτει τη χάραξη πολιτικής, την πολιτική περιβαλλοντικής ρύθμισης και την έρευνα για την αλλαγή του κλίματος. Το Ινστιτούτο Emmett του σχολείου για την αλλαγή του κλίματος και το περιβάλλον επικεντρώνεται στις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

University College London (UCL) - Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Το μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL) προσφέρει το Περιβαλλοντικό Δίκαιο και την Χάραξη Πολιτικής ως ειδικότητα. Αυτή η ειδικότητα καλύπτει τόσο το Περιβαλλοντικό όσο και το Ενεργειακό Δίκαιο στην ΕΕ, το Διεθνές Περιβαλλοντικό Δίκαιο και τον τρόπο αλληλεπίδρασης της προστασίας του περιβάλλοντος με τις επιχειρήσεις και το εμπόριο. Το Κέντρο του UCL για το Δίκαιο και το Περιβάλλον προωθεί την έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο νόμος αντιμετωπίζει τις κλιματικές και ενεργειακές προκλήσεις.

Vermont Law School - South Royalton, Βερμόντ

Η Νομική Σχολή του Βερμόντ προσφέρει ένα μεταπτυχιακό στο Περιβαλλοντικό Δίκαιο, με περισσότερα από 50 μαθήματα περιβαλλοντικού δικαίου και Χάραξης Πολιτικής. Οι σπουδαστές μπορούν να ειδικευτούν περαιτέρω σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, η χρήση γης, οι φυσικοί  και οι υδάτινοι πόροι. Η Νομική του Βερμόντ ήταν κορυφαία στον κατάλογο των καλύτερων νομικών σχολών για το Δίκαιο Περιβάλλοντος το 2017 - τα τελευταία 24 χρόνια, η σχολή δεν έχει καταταγεί ποτέ κάτω από τον αριθμό 2. Η Νομική Σχολή του Βερμόντ φιλοξενεί επίσης το Κέντρο Περιβαλλοντικού Δικαίου και ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 ως κόμβος για τους φοιτητές, τους διδάσκοντες και τους δικηγόρους που εργάζονται μαζί σε περιβαλλοντικά νομικά ζητήματα.

University of Melbourne Law School - Μελβούρνη, Αυστραλία

Το Master of Law School της Μελβούρνης για το Περιβαλλοντικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης επικεντρώνεται σε αναδυόμενα νομικά θέματα όπως η καθαρή τεχνολογία και ο νόμος για την αλλαγή του κλίματος, καθώς και η διαχείριση της γης, συμπεριλαμβανομένων των προγονικών εδαφών των αυτοχθόνων λαών της Αυστραλίας. Το Κέντρο Πόρων, Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης υποστηρίζει την έρευνα για την αλλαγή του κλίματος, την αειφόρο ανάπτυξη, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τα ιθαγενή δικαιώματα.

Utrecht University School of Law - Ουτρέχτη, Ολλανδία

Ένα LL.M. στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης μπορεί να διευκολύνει την πρόσβαση σε διεθνή νομικά ιδρύματα όπως το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τα οποία βρίσκονται επίσης στις Κάτω Χώρες. Το μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου της Utrecht στο Δημόσιο Δίκαιο προσφέρει ένα κομμάτι εξειδίκευσης στο Περιβάλλον και το Δίκαιο της Θάλασσας, όπου η σχολή έχει πρακτική εμπειρία περιβαλλοντικής και ωκεάνιας διακυβέρνησης, σε διεθνή δικαστήρια και διαπραγματεύσεις. Το δίκαιο περί υδάτων, ωκεανών και βιωσιμότητας της Ουτρέχτης διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στο δίκαιο περί υδάτων και ωκεανών σε παγκόσμιο επίπεδο, χάρη στη συνεργασία του με διεθνείς φορείς.

University of Ottawa - Faculty of Law - Οτάβα, Καναδάς

Ένα άλλο Καναδικό Πανεπιστήμιο που δίνει σημασία στο πιεστικό ζήτημα της βιωσιμότητας είναι το Πανεπιστήμιο της Οτάβα. Η Νομική του Σχολή προσφέρει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Παγκόσμιο Δίκαιο Αειφορίας και Περιβάλλοντος. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας και Παγκόσμιας Αειφορίας του πανεπιστημίου φιλοξενεί τακτικές εκδηλώσεις με ειδικούς στον τομέα και αποτελεί ένα σπίτι για την έρευνα σχετικά με την περιβαλλοντική πολιτική.

Lewis & Clark College Law School - Πόρτλαντ, Όρεγκον

Η Νομική Σχολή του Lewis & Clark College στο Όρεγκον είναι κοντά στο κέντρο του Πόρτλαντ - μια περιβαλλοντικά προοδευτική πόλη - και περιβάλλει μια δασωμένη έρημο. Η σχολή κατατάχθηκε στη 2η θέση στον κατάλογο US News list των Νομικών Σχολών για το Περιβαλλοντικό Δίκαιο το 2017. Το LL.M. καλύπτει το αμερικανικό και το διεθνές δίκαιο, την περιβαλλοντική δικαιοσύνη, την αλλαγή του κλίματος και το δίκαιο των ζώων. Η Lewis & Clark φιλοξενεί το Κολλέγιο Lawrise Center, μια κλινική περιβαλλοντικών νόμων που παρέχει προσιτές νομικές υπηρεσίες σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς προστασίας, προσφέροντας επαγγελματικές ευκαιρίες για τους φοιτητές.

Pace University - Elisabeth Haub School of Law - White Plains, Νέα Υόρκη

Η Σχολή της Elisabeth Haub στο Πανεπιστήμιο Pace προσφέρει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Περιβαλλοντικό Δίκαιο που προετοιμάζει τους μαθητές να συνεργαστούν με τις επιστημονικές, οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις που διαμορφώνουν το περιβαλλοντικό δίκαιο. Το πρόγραμμα αυτό κατέλαβε την 3η θέση στην ειδικότητα του περιβαλλοντικού δικαίου στη λίστα του US News. Η σχολή προσφέρει επίσης Διδακτορικό Δίπλωμα (SJD) στο Περιβαλλοντικό Δίκαιο. Η Νομική του Pace φιλοξενεί ιδρύματα όπως το Παγκόσμιο Κέντρο για τις Περιβαλλοντικές Νομικές Μελέτες και την Κλινική Περιβαλλοντικών Δικαστηρίων.

Georgetown University Law Center (GULC) - Ουάσιγκτον, Περιφέρεια της Κολούμπια

Το μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου της Τζορτζτάουν στο Περιβαλλοντικό Δίκαιο διδάσκεται στην Ουάσιγκτον DC, ακριβώς στην καρδιά της αμερικανικής κυβέρνησης, προσφέροντας στους φοιτητές πρόσβαση σε περιβαλλοντικές πολιτικές. Το πρόγραμμα καλύπτει το Δίκαιο των φυσικών πόρων, τη χρήση γης, το Διεθνές Περιβαλλοντικό Δίκαιο και το δίκαιο περί ιστορικής διατήρησης, μεταξύ άλλων θεμάτων. Το προηγμένο μάθημα περιβαλλοντικής νομοθεσίας προσφέρει στους φοιτητές την ευκαιρία να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία δουλεύοντας με πραγματικούς  πελάτες  μέσω του Κέντρου Κλιματικών Εργασιών της Georgetown.

*Τα στοιχεία αντλήθηκαν από τον ιστότοπο του LLM Guide- Master of Laws Programs Worldwide.

 

Νάντια Μορφωνιού

Aut viam inveniam aut faciam. Περίεργη από τη φύση μου, απόφοιτος Νομικής κατά λάθος. Ή σωστό;

Leave a reply