Αφγανιστάν: Περισσότερες από κάθε χρόνο οι απώλειες αμάχων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Της Elisabeth Lowman

Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά των Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός του άμαχου πληθυσμού που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν το 2016 ήταν πρωτοφανής. Στο σύνολο 3.498 άμαχοι σκοτώθηκαν και 7.920 τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στους αποθανόντες υπήρξαν και 923 παιδιά και ανάμεσα στους τραυματισμένους 2.589. Στην αναφορά  καταγράφεται επίσης πως οι Ταλιμπάν ήταν υπαίτιοι για σχεδόν τα 2/3 των συνολικών απωλειών και οι δυνάμεις της προηγούμενης κυβέρνησης για το 1/4. Ο Τανταμίτσι Γιαμαμότο, ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε: « Όλα τα συγκρουόμενα μέρη πρέπει να λάβουν άμεσα και δραστικά μέτρα προστασίας των απλών Αφγανών αντρών, γυναικών και παιδιών, των οποίων οι ζωές καταστρέφονται».

Η παρούσα σύγκρουση στο Αφγανιστάν αποτελεί συνέχεια πολλών άλλων παρόμοιων συγκρούσεων που μαστίζουν τη χώρα,  χάρη στις οποίες οι πολίτες όχι μόνο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης αλλά και βρίσκονται σε κίνδυνο. Το Νοέμβριο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δήλωσε πως πιθανόν κατά τη διάρκεια του πολέμου το 2001, οι Η.Π.Α είναι ένοχες για εγκλήματα πολέμου ενάντια στον πληθυσμό του Αφγανιστάν. Τον Οκτώβριο τα Ηνωμένα Έθνη δημοσιοποίησαν μία αναφορά σύμφωνα με την οποία μία επίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας πιθανόν αποτελεί έγκλημα πολέμου. Επιπλέον τον Οκτώβριο ένα γερμανικό Δικαστήριο απεφάνθη πως δεν θα υπάρξει αποζημίωση στις αφγανικές οικογένειες που υπήρξαν θύματα του αεροπορικού χτυπήματος το 2009, επειδή δεν προκύπτει αποζημίωση για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Τον Σεπτέμβριο τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν να ερευνηθεί αεροπορικό χτύπημα των Η.Π.Α που στόχευε μέλη του Ισλαμικού Κράτους, χάρη στο οποίο σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι στο Αφγανιστάν.

*Η μετάφραση έγινε από το Νίκο Λιάσκο, προπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας (jurist.org)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.

Leave a reply