Δικαστική Απόφαση ζητά από τη Google να συμμορφωθεί με ένταλμα έρευνας του FBI

Του Mark Casper

Δικαστής του Πρωτοδικείου της Ανατολικής Περιφέρειας της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ, ζήτησε από τη Google να συμμορφωθεί με το ένταλμα έρευνας του FBI και να αποκαλύψει πληροφορίες που βρίσκονται σε αποθηκευμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προερχόμενα από ξένους διακομιστές. Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντιπαράθεση με προηγούμενη απόφαση του Εφετείου της Νέας Υόρκης, η επανεκδίκαση της οποίας απορρίφθηκε πρόσφατα. Λόγω του τρόπου με τον οποίο τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διανέμονται στο διακομιστή της Google, η εταιρία δεν ήταν σε θέση να συμπεράνει εάν ορισμένα από αυτά στάλθηκαν και ελήφθησαν εντός των ΗΠΑ, και επομένως το Εφετείο αρνήθηκε να παράσχει το FBI με τα ενδεχομένως «ξένα» αυτά e-mails. Σύμφωνα με τον ίδιο το δικαστή, επειδή « η εισβολή στην ιδιωτική ζωή θα συμβεί εντός των Ηνωμένων Πολιτειών» και « η έρευνα των ηλεκτρονικών δεδομένων που θα αποκάλυπτε η Google, σύμφωνα με το ένταλμα, θα συμβεί επίσης εντός των Ηνωμένων Πολιτειών» οι πληροφορίες που ζητούνται εμπίπτουν σε μια αποδεκτή εγχώρια χρήση του νόμου για τα αποθηκευμένα δεδομένα επικοινωνίας (Stored Communications Act). Επιπλέον, ο δικαστής ανέφερε ότι δεν υπήρξε κατάσχεση καθώς δεν υπήρξε «ουσιαστική παρέμβαση» με το «κατοχικό συμφέρον» του κατόχου ηλεκτρονικού λογαριασμού e-mail.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας συνεχίζει να θέτει σημαντικά ζητήματα σχετικά με τη προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τον Απρίλιο η εταιρία Microsoft έκανε μήνυση κατά του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των πελατών της. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία κατέθεσε τη μήνυση στο Πρωτοδικείο της Ανατολικής Περιφέρειας της Ουάσινγκτον των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις Αρχές από το αποσπούν e-mails πελατών εν αγνοία της. Τον ίδιο μήνα το Εφετείο του Οχάιο αποφάσισε ότι η κατοχή αρχείων τοποθεσίας κινητού τηλεφώνου χωρίς ένταλμα αποτελεί  παραβίαση της 4ης τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος για το δικαίωμα στην ατομική ασφάλεια. Το Νοέμβριο του 2015 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε μια υπόθεση που είχε να κάνει με το κατά πόσο είναι αναγκαία η κατοχή εντάλματος έρευνας, όταν οι αρχές επιβολής του νόμου ζητούν πρόσβαση σε δεδομένα τοποθεσίας κινητού τηλεφώνου. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο Κυβερνήτης της Πολιτείας της Καλιφόρνια, Jerry Brown, υπέγραψε το νόμο για την ηλεκτρονική επικοινωνία στην Καλιφόρνια (California Electronic Communications Act), έναν νόμο που για πολλούς αποτελεί ουσιαστικό βήμα προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων και των δικαιωμάτων των χρηστών στο ψηφιακό κόσμο.  Ο νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε παράλληλα με περισσότερα από 10 άλλα νομοσχέδια, αποτρέπει τις αρχές επιβολή νόμου κάθε πολιτείας ή κάθε άλλη διερευνητική οργάνωση από το να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα μεταδεδομένα ατόμων ή εταιριών χωρίς ανάλογο ένταλμα. Επίσης το 2015 το  Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ)  αποφάσισε ότι τα δεδομένα χρηστών της Ε.Ε που μεταφέρονται στις ΗΠΑ από διάφορες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας δεν προστατεύονται επαρκώς.

(jurist.org)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.

Leave a reply