Απορρίπτεται η αίτηση των ΜΜΕ για αποκάλυψη των αρχείων διαζυγίου του Trump

 

Δικαστής στη Νέα Υόρκη απέρριψε το αίτημα για αποκάλυψη των αρχείων του διαζυγίου του Donald Trump με την Ivana Trump το 1990.

Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες Politico και Law.com , ο δικαστής Frank Nervo, υπεύθυνος για το αίτημα των New York Times και  των εφημερίδων Gannet, εξέδωσε την απόφασή του την Πέμπτη.

Ο Nervo αναφέρθηκε σε ρήτρα εμπιστευτικότητας, η οποία είχε υποστηριχθεί κατόπιν έφεσης στην αρχική υπόθεση του διαζυγίου. Όπως ο ίδιος  έγραψε, αν και ο Donald Trump είναι υποψήφιος, η Ivana Trump δεν είναι, συνεπώς δεν υπάρχει και λόγος να της στερηθούν τα δικαιώματα που της παρέχει η ρήτρα εμπιστευτικότητας.

Σύμφωνα με το δίκαιο της Νέας Υόρκης  η πρόσβαση σε αρχεία διαζυγίου επιτρέπεται, όταν το προστατευόμενο πρόσωπο παραιτηθεί της προστασίας του, εγείροντας το ζήτημα σε δίκη, ανέφερε ο Nervo, κάτι που δεν υφίσταται στην υπόθεση του Trump.

Επίσης αναφέρει πως αν και γνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο των ΜΜΕ για την πληροφόρηση του κοινού κατά τις προεδρικές εκλογές, το δικαστήριο “δεν μπορεί να είναι αρωγός στην εκτέλεση αυτού του σημαντικού ρόλου”.

“Εάν το δικαστήριο παρείχε πρόσβαση εμπιστευτικών αρχείων για δημοσιογραφικό, και κατόπιν δημόσιο ,έλεγχο, τότε το δικαστήριο θα γινόταν ανεπίτρεπτα μέρος της πολιτικής διαδικασίας, καθώς θα κρίνει ποιες πληροφορίες είναι χρήσιμες,για να καθορίζεται εάν ο παρών, ή οποιοσδήποτε υποψήφιος, είναι κατάλληλος για εκλογή. Ο ρόλος του δικαστηρίου κατά την εκλογική διαδικασία περιορίζεται αυστηρά στην απόφαση εάν ο υποψήφιος τηρεί τον εκλογικό νόμο , συνεπώς το δικαστήριο δεν θα δράσει με κανέναν τρόπο που παρακάμπτει αυτόν τον περιορισμό.” λέει ο Nervo.

*μετάφραση από το Νίκο Λιάσκο, προπτυχιακό φοιτητή στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας (abajournal)