Ας τελειώνουν κάποιοι μύθοι ( με αφορμη το ασφαλιστικό )

Τόσο χαμηλό είναι το επίπεδο στην εγχώρια αγορά που χρειάζεται τέτοια εξοντωτικά μέτρα ξανα ; Πως γίνεται ύστερα από τόσες και τόσες προσαρμογές να κινούμαστε ακόμα σε αυτή τη λαίλαπα μέτρων ; Μήπως κινούμαστε με βάση μυθεύματα; Για να δούμε ποια μπορεί να είναι αυτά , και πως ανατρέπονται (ίσως ).

 

1. Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν.

Η πληθώρα των ελεύθερων επαγγελματιών δεν έχουν και ένα Βαρουφακη από δίπλα να τους καθοδηγεί πως να δωρίζουν στο κράτος , ελπίζοντας για φοροαπαλλαγή και σχετικές τέτοιες οικονομικές μαεστρίες,ούτε το κεφαλαιο ούτε καν τα κίνητρα . Θα επικαλεσθω παλαιότερο επιχείρημα μου από τη σκοπιά του δικηγόρου . Για οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη που πρέπει να κάνει ο δικηγόρος ( κατάθεση αγωγής, παράσταση στα δικαστήρια κτλ.) κόβει ένα παράβολο στον εκάστοτε Δικηγορικό Σύλλογο ( το λεγόμενο διπλότυπο ή προείσπραξη δικηγορικής αμοιβής) το οποίο αποδεικνύει πως πληρώθηκες ένα ποσό Χ για τη συγκεκριμένη δουλειά ( είτε το πληρώθηκες είτε όχι) . Αντίγραφο αυτού του παραβόλου λαμβάνει η κατά τόπον φορολογική αρχή, η οποία επομένως και γνωρίζει πως έκοψες αυτό το διπλότυπο. Δεν έχεις τη δυνατότητα να μην κόψεις αυτό το παράβολο γιατί αν δεν το κάνεις το δικαστήριο δεν θα παραλάβει την κατάθεση ή η αγωγή σου θα απορριφθεί, και δεν θα σε αφήσουν να παρασταθείς στο δικαστήριο. Δεν γίνεται να μην κόψεις το παράβολο, και το κράτος γνωρίζει ακριβώς τι δουλειές έχεις κάνει!

Πως φοροδιαφεύγει πια ο δικηγόρος ; Αντίστοιχα ( χωρίς να έχω ιδία πείρα ) πράξεις μηχανικών πχ τοπογραφικά συνοδεύονται από απόδειξη . Πως φοροδιαφευγουν οι μηχανικοί; Και στο κάτω κάτω αν η οικονομία σου δεν λειτουργεί με τα ελάχιστα φορολογισιμα ποσά κάτι κανεις λάθος .

2. Πατάσσοντας την αδηλωτη εργασία θα λύσουμε το πρόβλημα .
Σύμφωνα με στατιστικά του ΣΕΠΕ το 2014 η αδηλωτη εργασία υπολογίζεται σε 13,85% , ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τα εκάστοτε νούμερα που ακούμε ( 30%+) . Και εν μέσω κρίσης , με το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία να είναι 6% ( κατά άλλους 3%) . Τέτοιος τεράστιος ανασταλτικός παράγοντας μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι ένας στους δέκα δεν πληρώνει εισφορές ; ( Σημειωτέον πως αν υπάρχουν κίνητρα θα δήλωνε).

3. Οι αυξήσεις θα λύσουν το πρόβλημα.

Καλώς ή κακώς , δεν έχουν λυθεί σημαντικά τα προβλήματα με τη συνεχή αύξηση φορολογικών υποχρεώσεων . Εξαιρετικά συνοπτικά , για να κινηθεί η οικονομία υπάρχουν τέσσερις βασικοί τρόποι ( βασικοί είπα , υπάρχουν και άλλοι !!!) , τρεις από τους οποίους προβλέπουν την εισροή νέων κεφαλαίων : α) επενδυσεις , β) εξαγωγές , γ) δάνεια και δ) εσωτερική κατανάλωση όπου νέες ελληνικές επιχειρήσεις απορροφούν τα εγχώρια κεφάλαια . Το γ) ας μην το συζητήσουμε , θα μας πάρουν τα κλάματα . Ξένες επενδύσεις η κυβέρνηση δεν φαίνεται να θέλει• κανένα πρόβλημα , λέμε ότι συμφωνώ. Δεν εξάγουμε ιδιαίτερα , ούτε δίνονται κίνητρα στους νέους ( ούτε στους παλαιότερους ) να κινηθούν στη χώρα τους. Ειδικά οι νέοι που δεν διαθέτουν καθόλου κεφάλαιο; Συνεχώς "σκιζομαστε" για αυτούς , πως δήθεν τα κάνουμε όλα για τη νέα γενιά ,/πως πιστεύουμε στην νεανική επιχειρηματικότητα κτλ.  Πως περιμένουμε να δράσουν χωρίς διευκολύνσεις και κίνητρα; Να γεννήσουν χρήματα ; Να τα βρουν στο δρόμο ( ή να έχουν γονείς σε κατάλληλες θέσεις ή αγωνιστές, και τώρα δεν με βλέπετε μεν αλλά σας κλείνω το μάτι ) ; Με τα προγράμματα "Επιχειρώ" παρότι η επιχορήγηση χαθεί σε φόρους και έξοδα; Και μετά τι; Θα επιβιώσουν στην αγορά; Γιατί να μην στηρίξουμε στο ελάχιστο την εγχώρια παραγωγή; Τον νέο στα 23 (που οχι μονο δεν διαθετει τις νέες  ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές,  αλλά δεν διαθέτει ούτε είκοσι ευρώ )  που επέλεξε να μην αποδημησει  στο εξωτερικό είτε γιατί δεν ήταν δυνατόν ή επειδή πίστεψε στην ελληνική οικονομία .  Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να θέλει να βοηθήσει ούτε στο ελάχιστο τον οποιονδήποτε.

ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ; Αποτέλεσμα ; Χωρίς νέα εξωτερικά κεφάλαια και χωρις κινούμενη εσωτερική οικονομία;

4. Οι κυβερνώντες ξέρουν τι κάνουν .

Για αυτό δεν θα αναπτύξω επιχείρημα, θα το αφήσω λίγο ελεύθερο .

Μάλλον περισσότερο πανικόβλητοι φαίνονται , έτοιμοι να δώσουν τα πάντα για μικρά δάνεια.

Η κυβέρνηση είναι αναγκαίο να αποχωρήσει άμεσα, όχι μονο για την αποφυγή των σφαγιαστικών μέτρων , αλλά και για να μην εφοδιάζονται άλλοθι στις επόμενες .

Σας άρεσε το άρθρο; Το Ανάλυσε το είναι ένα ανεξάρτητο site αποτελούμενο κυρίως από νέα άτομα. Βοηθείστε μας να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια κάνοντας μας δωρεά. Ευχαριστούμε 🙂

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply