Δεκτή υπό όρους η πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Στη δίκη της Χρυσής Αυτής, η εισαγγελέας πρότεινε την αποδοχή πολιτικής αγωγής κατά συγκεκριμένων κατηγορουμένων των τριών υποθέσεων που συνεκδικάζονται (Φύσσας, Αιγύπτιοι ψαράδες και ΠΑΜΕ, ),  όχι κατ'αποκλειστικότητα για τα συγκεκριμένα κακουργήματα που τους αποδίδονται δηλαδή ανθρωποκτονία και απόπειρες ανθρωποκτονίας αντίστοιχα.

Δηλαδή, ως προς το έγκλημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, θα μπορεί να παρασταθεί η πολιτική αγωγή για στήριξη της κατηγορίες εναντίον όσων  κατηγορούνται γιαυτό, εκτός από τις επιμέρους πράξεις για την εγκληματική οργάνωση.

 Στην αγόρευση της η εισαγγελέας ανέφερε πως "Ούτε επί εσχάτης προδοσίας δεν παρίσταται το Δημόσιο ως πολιτικώς ενάγων"  και αιτιολόγησε την πρόταση πως με το σκεπτικό πως η προσβολή της πολιτειακής εξουσίας του κράτους που θίγεται με την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης (187 ΠΚ )είναι στην ουσία έγκλημα κατά της δημόσιας τάξης και είναι αυτοτελές και αυτοδύναμο, η προστασία δηλαδή του κύρους της έννομης τάξης.

Η συνήγοροι των μελών της Χρυσής Αυγής ζήτησαν την αποβολή της πολιτικής αγωγής  καθώς  «Δεν μπορεί ένας άσχετος τρίτος να παρίσταται ως πολιτικώς ενάγων για λόγους δημοσιότητας»  και  «Επιμένουμε, διότι σε αυτή τη δίκη η παραμικρή τυπικότητα έχει σημασία. Η μαξιμαλιστική αυτή τάση  επεκτείνει τις ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν. Αν επιτρέψετε την εκπροσώπηση, τότε θα οδηγηθούμε σε ατραπούς που θα ανατρέψουν συλλήβδην τη δικονομική τάξη. Είμαι απόλυτος και οφείλετε να αποβάλλετε την παράσταση της πολιτικής αγωγής  για το έγκλημα του 187 παρ.1».

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply