Ένας νομικός σε business school

Tης Ιωάννας Αλεξοπούλου, ασκούμενης δικηγόρου Αθηνών.

Τι δουλειά έχεις απόφοιτε της νομικής σε ένα business school; Όλα μάλλον ξεκινούν από το «η νομική συνδυάζεται πολύ καλά με τα οικονομικά», καραμέλα που ακούς παντού γύρω σου, ή το «ο δικηγόρος πρέπει να τα ξέρει όλα», «στο χώρο του business λείπουν οι εξειδικευμένοι νομικοί». Οι παραδοχές αυτές έχουν πράγματι σε έναν βαθμό βάση, όμως ο δρόμος για τον πολυπόθητο τίτλο είναι αρκετά δύσκολος.

Οι σπουδές σου πλέον δεν αφορούν αμιγώς, έως και καθόλου μερικές φορές, νομικά ζητήματα, και ο τρόπος που έμαθες να σκέφτεσαι και να διαβάζεις στη νομική μάλλον δεν βοηθά πολύ σε αυτό το στάδιο. Και αυτό γιατί προσπαθείς πλέον να πάρεις κάποιες βασικές γνώσεις οικονομικών, οργάνωσης και διοίκησης, λογιστικής, management, στις οποίες μάλλον τελικά πιο πολύ σε βοηθούν τα μαθηματικά των σχολικών σου χρόνων και τα καθημερινά ακούσματα και εμπειρίες σου. Ξεκίνα να διαβάζεις Financial Times, θα το εκτιμήσεις.

 Είναι δύσκολο να είσαι νομικός σε business school. Γιατί παρατηρείς πως ο στόχος των υπολοίπων με προπτυχιακό υπόβαθρο διαφορετικό από τα νομικά σου, είναι πολύ πιο ξεκάθαρος. Εκείνοι επέλεξαν έναν τέτοιο κύκλο σπουδών για να εμβαθύνουν και να εξειδικευθούν σε ένα γνωστικό αντικείμενο των οικονομικών σπουδών. Εσύ αντιθέτως, νομικέ, μάλλον επέλεξες να κάνεις αυτό το Master of Science (MSc) αντί για LLM, για να ξεκινήσεις να επικοινωνείς στοιχειωδώς με τον κόσμο του business, να μπορείς να συνδυάσεις στο τέλος μόνος σου τις νομικές σου γνώσεις σε μια συζήτηση ή ένα ζήτημα οικονομικής φύσης: αυτή είναι μια ιδιαιτερότητα, ένα προνόμιο που επιθυμείς να αποκτήσεις ως καρπό των σπουδών σου σε ένα business school. Από την άλλη πλευρά, είναι ένα “φαινομενικό” μειονέκτημα σε σύγκριση με τους συμφοιτητές που έχουν διαφορετικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο σε προπτυχιακό επίπεδο.

Δεν είσαι οικονομολόγος και ούτε θα γίνεις, αλλά παραμένεις ένας νομικός, απλά πλέον με διεπιστημονικές γνώσεις. Η διεπιστημονικότητα όμως, μην ξεχνάς, εκτιμάται στην αγορά εργασίας και σε εφοδιάζει με γνώσεις ώστε να λαμβάνεις σημαντικές αποφάσεις στη ζωή. Η τωρινή σου δυσκολία, καθίσταται στο μέλλον ασυναγώνιστο προνόμιό σου, ένα σημαντικό plus στις νομικές σου γνώσεις.

Καλή δύναμη, και, ας μην ξεχνάμε, οι κόποι και οι προσπάθειες ανταμείβονται!