Ευρωπαίοι Δικηγόροι στη Λέσβο-Από την επίσκεψη αντιπροσωπείας της CCBE στην Αθήνα και το Κέντρο Υποδοχής της Μόριας

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ  ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

 

Αναρτάται μεταφρασμένο το κείμενο του ενημερωτικού δελτίου της CCBE από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της υπό τον πρόεδρο της CCBE , Ruthven Gemmell, στην Αθήνα και τη Λέσβο, στο πλαίσιο του προγράμματος  «Ευρωπαίοι Δικηγόροι στη Λέσβο».

 

Από τις 8 έως τις 11 Μαρτίου, μία αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του CCBE, Ruthven Gemmell, τον  τέως Πρόεδρο του CCBE, Michel Benichou, τον Πρόεδρο της  Επιτροπής Μετανάστευσης  στο CCBE, David Conlan Smyth,  τον  τέως Πρόεδρο και νυν Αντιπρόεδρο του DAV (Δικηγορικός  Σύλλογος  Γερμανίας), Δρ.  Wolfgang Ewer και τον Γενικό Διευθυντή του DAV, Cord Brügmann, ταξίδεψε στην Ελλάδα για να επισκεφθεί το πρόγραμμα «Ευρωπαίοι Δικηγόροι στη Λέσβο» («ELIL»).

H αντιπροσωπεία έτυχε θερμής υποδοχής στην Αθήνα, με μία δεξίωση που παραχώρησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και ο Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο CCBE, Παναγιώτης Περάκης, με εξέχοντες προσκεκλημένους, συμπεριλαμβανομένων δύο πρώην Προέδρων του CCBE, του Υπουργού Δικαιοσύνης και διακεκριμένων ακαδημαϊκών και δικηγόρων.  Επρόκειτο για μία εξαιρετική και πολύ φιλόξενη εκδήλωση, ενώ έγινε και μία ειδική παρουσίαση προς τιμήν του τέως Προέδρου του CCBE, Michel Benichou, για την σημαντική συμβολή του στο  ELIL και στην πρόσβαση στην δικαιοσύνη στην Ελλάδα.

Στις 9 Μαρτίου, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον  Έλληνα Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Σταύρο Κοντονή. Η συνάντηση αυτή είχε μεγάλο ενδιαφέρον και ο Υπουργός  παρουσίασε  το οικονομικό και  πολιτικό πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα και σημείωσε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ειρήνη. Εν συνεχεία, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τους νομικούς συμβούλους του Έλληνα Υπουργού Μετανάστευσης, τους κ.κ. Βασίλειο Ζήση και Μάρκο Παπακωνσταντή, όπου συζητήθηκαν η πρακτική εφαρμογή και επιτυχία του προγράμματος, η αγαστή συνεργασία μεταξύ του προγράμματος και του Υπουργείου καθώς και το ενδεχόμενο μέλλον του ELIL.

Έπειτα, η αντιπροσωπεία ταξίδεψε στη Λέσβο και συναντήθηκε με τους  επικεφαλής του προγράμματος, Philip Worthington  και Χρυσούλα Αρχοντάκη. Στις 10 Μαρτίου, μαζί με τον νομικό σύμβουλο του Υπουργού Μετανάστευσης, κ. Βασίλειο Ζήση, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το  Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια. Τους υποδέχθηκε ο Διευθυντής της Μόριας, που τους συνόδευσε στην επίσκεψή τους στον καταυλισμό. Τελικά, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τους επικεφαλής του Δικηγορικού Συλλόγου Λέσβου για να τους ευχαριστήσει για την για την εργασία τους και για την συνεργασία τους με το ELIL. Συζήτησαν επίσης το μέλλον των εργασιών στην Λέσβο. Το ταξίδι ήταν πολύ επιτυχημένο, καθώς προσέφερε μία εξαιρετική ευκαιρία να φανεί στην πράξη το πόσο καλά εξελίσσεται το πρόγραμμα.

Στις 31 Μαρτίου 2017, οι Ευρωπαίοι Δικηγόροι στη Λέσβο εργάστηκαν στην χιλιοστή τους υπόθεση, πράγμα που σημαίνει ότι πάνω από 1000 άτομα έχουν λάβει πρώτου βαθμού νομική βοήθεια από δικηγόρο του προγράμματος από τον Ιούλιο του 2016. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό επίτευγμα και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για ακόμη μία φορά τους συμμετέχοντες Δικηγορικούς Συλλόγους για την γενναιόδωρη οικονομική υποστήριξή τους.

 

Στο παρακάτω συνημμένο αρχείο το ενημερωτικό δελτίο της CCBE.

en_newsletter_60_1.pdf

Ειρήνη Καράσαββα

Μην περιμένεις το σύμπαν να σου προσφέρει ο τι επιθυμείς. Να εργάζεσαι καθημερινά για το σκοπό αυτό. Είναι δέλεαρ από μόνο του.