Γιατί να ψηφίσεις "Ναι"

Ψηφίζεις «Ναι». Εκείνο το βράδυ γυρίζεις σπίτι σου. Δεν σε νοιάζει που σου λένε ότι "ναι ψηφίζει και ο Άδωνις και ο Μπόμπολας , ότι σκύβεις το κεφάλι κτλ κτλ". Εσύ κάνεις αυτό που πιστεύεις καλύτερα, δεν θες να σε γδάρουν και πιστεύεις ότι το "Ναι" δεν είναι λευκή επιταγή. Την επόμενη ημέρα είτε α) η κυβέρνηση Σύριζα παραιτείται και προκηρύσσονται εκλογές (αμφίβολο) είτε β) επιστρέφει στην Ευρώπη, δεν παίρνει τυφλά την πρόταση της τρόικας και διαπραγματεύεται ένα πρόγραμμα (νέο ή παλιό) με περίπου τα ίδια μέτρα και ισοδύναμα με αυτά που έχουμε μάθει μέχρι τώρα.

Γιατί να το κάνεις αυτό;

Θετικά

Μένουμε στο ευρώ . Σταματά η αβεβαιότητα στην οικονομία (Γιατί να ψηφίσεις Όχι). Το ευρώ πράγματι είναι ένα σταθερό και δυνατό νόμισμα. Μέσα στην ευρωζώνη η Ελλάδα μπορεί ( και έχει) να χτίσει έναν ισχυρό οικονομικό πυρήνα και μόνο και μόνο η εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί και να κρατάει την ελληνική οικονομία σταθερή, αλλά και να την πάει σε σημεία που μόνη της δεν θα μπορούσε ποτέ να φτάσει. Θα έχεις ευκαιρίες στο μέλλον.

Περιμένουμε. Περιμένουμε να δούμε αν μπορούμε να ανακάμψουμε από τα μέτρα. Πως μπορούμε να αντικαταστήσουμε αργά αλλά σταθερά τα μέτρα τα οποία προσβάλλουν την τσέπη των πολιτών. Όταν θα υπάρχει ο χρόνος, προκειμένω να παύσουν οι αδικίες, να μειωθεί η γραφειοκρατία ώστε να εξοικονομηθούν τα ισοδύναμα, να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ, να επανέλθει η κατάσταση σε πιο σταθερά πράγματα (αν οι επόμενες κυβερνήσεις έχουν τα κότσια να προβούν σε τέτοιες ενέργειες). Θα πάρει λίγο χρόνο αυτό.

Αρνητικά

Ύφεση. Η ύφεση θα είναι τεράστια. Δεν θα φτάσουμε σε πτώχευση ( όχι νομικά τουλάχιστον) . Ωστόσο η φορολογία θα ήταν αβάστακτη, στο σημείο που ένα τεράστιο ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων θα έκλεινε, καθώς δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τα αβάστακτα έξοδα, οι μειώσεις των μισθών θα ήταν αναπόφευκτες, μπορεί όχι με απευθείας . Θα «αφήνουμε» τις αλυσίδες να "ανταγωνιστούν" με τις μικρές επιχειρήσεις .Προφανώς οι τοπικές επιχειρήσεις θα κλείσουν γιατί δεν αντέχουν στον ανταγωνισμό . Κάποιοι λίγοι θα επιβιώσουν, όμως η αγοραστική σου δύναμη θα έπεφτε κατακόρυφα, θα αναγκαστείς να αγοράσεις προϊόντα εισαγωγής δευτέρας κατηγορίας, αλλά και πάλι θα πρέπει να χαμηλώσεις κατά πολύ το βιοτικό σου επίπεδο. Δεν μιλάω για επίπεδα 2011-2012, μιλάω χειρότερα. Το «Δεν θα γίνουμε Ινδία…Βουλγαρία…Αργεντινή» θα γίνει κατά ένα μεγάλο ποσοστό πραγματικότητα. Μετά θα έρθουν και άλλα μέτρα στο βάθος; Δεν είναι απίθανο, καθόλου απίθανο.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

1 comment

  1. Γιατί να ψηφίσεις «Όχι» | Ανάλυσέ το Reply

    […] Ψηφίζεις "Όχι". Εκείνο το βράδυ γυρίζεις σπίτι σου. Δεν σε νοιάζει που σου λένε ότι "πετάς στα σύννεφα, τώρα πια μπορούμε να τρώμε αξιοπρέπεια κτλ κτλ". Εσύ κάνεις αυτό που πιστεύεις καλύτερα, δεν θες να σε γδάρουν και πιστεύεις ότι το "Οχι" δεν είναι μια καταστροφή. Την επόμενη ημέρα είτε α) η κυβέρνηση Σύριζα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις , αποτυγχάνει, η Ευρώπη σε αποκόβει οικονομικά και αναγκάζεσαι να βγεις από την ευρωζώνη επειδή κανείς δεν σου δανείζει, η ρευστότητα σου είναι πάτος  είτε β) επιστρέφει στις διαπραγματεύσεις και παίρνει μια ίδια ή χειρότερη συμφωνία (τότε γίνεται ότι θα γινόταν στο "Γιατί να ψηφίσεις Ναι"). […]

Leave a reply