Όχι στη λιτότητα, ναι στην Ευρώπη με αξιοπρέπεια. Γράφει ο Χάρης Λευθεριώτης

Το κλίμα ασφυξίας,το δημοψήφισμα και η διέξοδος μέσα από μια λογική λύση.

Στην απόφαση για την διενέργεια δημοψηφίσματος , η ΕΚΤ απάντησε με διακοπή της παροχής ρευστότητας μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες.Ως επακόλουθο ήταν να ληφθούν τα γνωστά σε όλους μας έκτακτα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα των τραπεζών.

Η απόφαση της ΕΚΤ,παράνομη και αντιδραστική ,υπέκρυπτε πολιτικές σκοπιμότητες:να αιφνιδιάσει την ελληνική κυβέρνηση και να χειραγωγήσει την βούληση των Ελλήνων πολιτών,δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας με κλειστές τράπεζες και περιορισμούς στις αναλήψεις.Την ίδια απαράδεκτη απόπειρα χειραγώγησης και ωμής παρέμβασης στις εσωτερικές μας υποθέσης,έκανε ο Γιούνκερ(πρόεδρος της Κομισιόν) μέσω ενός διαγγέλματος προς τον ελληνικό λαό ωσάν να ήταν πρωθυπουργός της χώρας μας.

Η ΕΕ έχει απομακρυνθεί απο τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της. Απο την Ευρώπη της Δημοκρατίας,της Ελευθερίας,της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περάσαμε στην Ευρώπη των αγορών,των τραπεζών,της λιτότητας και των εκβιαστικών τελεσιγράφων.Με την εφαρμογή της προτάσεως-αίσχους των τριών θεσμών,η χρεωκοπία μετατίθεται απλώς χρονικά.Τα προτεινόμενα μέτρα είναι ανεφάρμοστα,ειδικά τα φορολογικά.Συνεπώς,οι στόχοι του προγράμματος δεν θα επιτευχθούν με αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί ξανά στα πρόθυρα χρεωκοπίας και θα ανάζητα σαν ναρκομανής την δόση για να συνέλθει.

<<Δυστυχως επτωχεύσαμεν>> Αγαπητοί συμπολίτες που προτίθεστε να ψηφίσετε ΝΑΙ,μην εξαπατάσθε οτι κατ' αυτόν τον τρόπο <<Μένετε Ευρώπη>>.Αντιθέτως εγκρίνετε μια απάνθρωπη πρόταση και υπογράφετε την ταφόπλακα της ελληνικής κοινωνίας.Εκφράζετε την επιθυμία σας για την συνέχιση της ίδιας,αποτυχημένης πολιτικής.

Από την άλλη πλευρά,όλοι γνωρίζουμε ότι η επιλογή της εξόδου από το ευρώ θα σημαίνει κατά κυριολεξία έναν ξαφνικό θάνατο. Αλλά ποια η αντιπρόταση των εταίρων; Ο <<αργός θάνατος>>,με υφεσιακά ,ανεφάρμοστα μέτρα που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε χρεωκοπία υπο την <<ασπίδα>> της ευρωπαϊκής βοηθείας.

Η Ευρώπη,λοιπόν, αντι να προσφέρει έναν αργό θάνατο,οφείλει να δώσει μια ανάσα ζωής στην Ελλάδα.Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι προσερχόμενοι στην κοινή λογική πρέπει να προτείνουν μια κοινωνικά βιώσιμη λύση.Μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία εμπεριέχει δίκαιη ανακατανομή των βαρών,μεταρρυθμίσεις και απαραιτήτως μια ρύθμιση για το δημόσιο χρέος όπως διαγραφή,μείωση επιτοκίων κ.α.Η αδιαλλαξία μπορεί να μετατραπεί σε κατανόηση προς τον ελληνικό λαό,αρκεί να υποχωρήσουν και να αποδείξουν οτι σέβονται τις ευρωπαϊκές συνθήκες που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη καθώς και την ίδια την δημοκρατική λειτουργία της Ένωσης.Και το έχω ξαναγράψει,γράμματα:Όσοι θεωρούν όλα τα παραπάνω ψιλά γράμματα,είτε επιθυμούν την επιστροφή της ανθρωπότητας στον Μεσαίωνα,είτε λατρεύουν τον ολοκληρωτισμό και σε κάθε περίπτωση είναι βαθιά ΑΝΤΙΕΥΡΩΠΑΙΣΤΕΣ.

Για να επανέλθουμε στο κύριο ζητούμενο:Η μόνη διέξοδος είναι μια κοινωνικά βιώσιμη,αναπτυξιακή λύση.Εάν η ΕΕ δεν σταθεί στο ύψος των ιστορικών της περιστάσεων,δεν έχει κανέναν λόγο ύπαρξης και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα καταρρεύσει λίαν συντόμως.Επομένως,μονόδρομος είναι η υποχώρηση των δανειστών και η επίδειξη σεβασμού στην ελληνική κοινωνία από μέρος τους.

ΚΑΝΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.

* Ο Χάρης Λευθεριώτης είναι προπτυχιακός φοιτητής Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply