Γίνετε ψυχοπαθείς ή φερθείτε σαν να είστε

Κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε στη ζωή σας, σύμφωνα με μια διαγνωσμένη ψυχοπαθή

M.Y. | ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

ΤΙ σημαίνει ψυχοπαθής; Σύμφωνα με τη Διαγνωστική, είναι κάποιος που διαθέτει ένα μείγμα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: γοητεία, μεγαλοπρέπεια, ψυχρή λογική, παρορμητικότητα, όρεξη για κίνδυνο, χαοτική σεξουαλική ζωή και σχεδόν καθόλου ενοχές. Ένας ψυχοπαθής είναι σπάνια επιρρεπής στην ενδοσκόπηση, πράγμα που κάνει το βιβλίο με τα απομνημονεύματα της M.E. Thomas, “Confessions of a Sociopath”, ακόμα πιο περίεργο.

Ms. Thomas είναι το ψευδώνυμο μιας καθηγήτριας νομικής που είναι επιβεβαιωμένη ψυχοπαθής (όσο επιβεβαιωμένη γίνεται τουλάχιστον, σε έναν τομέα περιβόητων σκοτεινών εργαλείων αξιολόγησης. Δηλώνει ότι διαγνώστηκε από έναν καθηγητή ψυχολογίας που είναι κορυφαίος ερευνητής στον τομέα αυτόν). Συνδυάζοντας αυτοβιογραφία, χιούμορ και έρευνα, το στυλ γραφής της, το οποίο αποτελεί μια πραγματική έκφραση των χαρακτηριστικών ενός ψυχοπαθή, είναι πιο ζουμερό από το περιεχόμενο. Χαρακτηρίζεται από μεγαλοστομία. Η Thomas συγκρίνει τον εαυτό της με το Θεό, ένα θηριοδαμαστή και έναν στρατιώτη που επαναστατεί, ενώ παρατηρεί πως έχει «απίστευτα όμορφο στήθος». Χαρακτηρίζεται από υπολογισμό. «Αν δεν προσπαθώ να μεταφέρω ένα συγκεκριμένο μήνυμα ή να αποπλανήσω κάποιον, προτιμώ να μη μιλάω σε ανθρώπους». Χαρακτηρίζεται από απάτη, πιθανότατα. Η Thomas ισχυρίζεται ότι κατά μέσο όρο είχε απόδοση 9,5% στο χρηματιστήριο από το 2004. Και τέλος, από απίστευτη γοητεία.

Είναι κρίμα που η συγγραφέας παραμένει ανώνυμη. Η άρνηση της Ms. Thomas να αποκαλύψει την ταυτότητά της μπορεί να παίζει ρόλο στην αποτυχία του βιβλίου να συμπεριληφθεί σε λίστες bestseller, για τις οποίες το θέμα και το σέξι εξώφυλλο θα ήταν ό,τι πρέπει. Οι μελέτες συμπεριφοράς είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν με επιτυχία και η παρουσία ενός συγγραφέα με σάρκα και οστά θα μπορούσε να συμπληρώσει το γράψιμο της Ms. Thomas, το οποίο δεν είναι αρκετά ικανοποιητικό. Ωστόσο, δεδομένου του στίγματος μιας διάγνωσης όπως η ψυχοπάθεια, η απροθυμία της να βγει στη δημοσιότητα είναι κατανοητή (και η εφημερίδα αυτή έχει κατανόηση για τους ανώνυμους συγγραφείς). H ανωνυμία της Ms. Thomas έχει και τη θετική της πλευρά, καθώς επιτρέπει στους αναγνώστες να διαμορφώσουν τη δική τους νοητική εικόνα γι’ αυτήν (ο συγκεκριμένος αναγνώστης επέλεξε μια παραλλαγή της SharonStone στην ταινία "Βασικό Ένστικτο" του 1992).

Αν ληφθεί υπόψιν η απήχηση του βιβλίου ως απομνημονεύματα, ίσως είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθεί ως εγχειρίδιο αυτοβοήθειας για τον υπόλοιπο κόσμο. Όπως αποδεικνύεται, οι υψηλής λειτουργικότητας ψυχοπαθείς είναι γεμάτοι χρήσιμες συμβουλές για τον τρόπο ζωής. Η στήλη Prospero βρήκε τα καλύτερα σημεία από το βιβλίο της Ms. Thomas με συμβουλές και πώς να τις ενσωματώσετε στη ζωή σας.

Κανόνας #1: Αγνοήστε τους άρρητους κανόνες

Μετά την πρόσληψή της σε μια κορυφαία δικηγορική εταιρεία, η Ms. Thomas εκμεταλλεύτηκε την «ανύπαρκτη» πολιτική διακοπών της εταιρείας παίρνοντας περισσότερες άδειες και κάνοντας διακοπές για μεγάλα διαστήματα στο εξωτερικό. «Οι άνθρωποι ήταν εμμέσως αναμενόμενο να μην κάνουν διακοπές, αλλά εγώ είχα τη δική μου πολιτική να ακολουθώ μόνο ρητούς κανόνες και μάλιστα, μόνο και μόνο επειδή είναι πιο εύκολο να αποδειχθούν εις βάρος μου», εξηγεί.

Πώς να εφαρμόσετε στη δική σας ζωή: Αγνοήστε την «προτεινόμενη δωρεά» σε μουσεία, να βάζετε πάντα περισσότερο φαγητό και ποτό σε γιορτές και να ξαπλώνετε το κάθισμά σας μέχρι πίσω όταν πετάτε με αεροπλάνο.

Κανόνας #2: Αξιολογήστε κόστος και οφέλη

Οι ψυχοπαθείς, λέει η Ms. Thomas, «είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι όσον αφορά τα κίνητρα και υπολογίζουν ενεργά τόσο το πραγματικό κόστος όσο και το κόστος ευκαιρίας στη λήψη αποφάσεων» (σε αντίθεση με τους υπόλοιπους προς λύπη των περισσότερων οικονομολόγων). «Πάντα έμενα στις χειρότερες γειτονιές», γράφει η συγγραφέας. «Το ενοίκιο είναι φθηνό και σκέφτομαι πως δεν υπάρχει λόγος να πληρώνω ένα ακόμη ποσό για ασφάλεια εφόσον έχω ασφάλεια υγείας».

Πώς να εφαρμόσετε στη δική σας ζωή: Πάρτε έξυπνες αποφάσεις δαπανών, επενδύοντας κάθε δολάριο στη μέγιστη απόδοση ευτυχίας.

Κανόνας #3: Οι καλύτεροι δικηγόροι (πιθανότατα) είναι ψυχοπαθείς

«Η συμπάθεια παράγει κακές νομικές συμβουλές, κακή υπεράσπιση και κακή θέσπιση κανόνων», γράφει η Ms. Thomas. Οι ψυχοπαθείς δεν επιβαρύνονται με αυτήν. Επίσης αναφέρει πως είναι εξαιρετικοί στο να «διαβάζουν» τους ανθρώπους (χρήσιμο κατά την επιλογή των ενόρκων), έχουν ανοσία στο άγχος επίδοσης (χρήσιμο κατά τη διάρκεια της δίκης) και είναι άκρως σαγηνευτικοί (χρήσιμο για να πείσουν τον ένορκο και τον δικαστή).

Πώς να εφαρμόσετε στη δική σας ζωή: Όταν χρειαστείτε βοήθεια, αναζητήστε συμβουλές από ψυχοπαθείς.

Κανόνας #4: Να είστε προετοιμασμένοι

Ο οπορτουνισμός της Ms. Thomas ισχύει τόσο για τον κοινωνικό όσο και για τον επαγγελματικό τομέα. «Έχω μάθει ότι είναι σημαντικό να έχουμε πάντα μια λίστα με τουλάχιστον πέντε προσωπικές ιστορίες διαφορετικού μήκους, προκειμένου να αποφύγουμε την παρόρμηση να πετάξουμε άσχετες φλυαρίες σε κάποια συζήτηση», γράφει. «Για μένα, η διαχείριση των κοινωνικών εκδηλώσεων μοιάζει πολύ με τη διαχείριση μιας τάξης ή ενός δικαστηρίου. Το μόνο που μου προσφέρουν είναι να παρουσιάσω τον εαυτό μου έτσι ώστε να κάνω την καλύτερη δυνατή εντύπωση για προσωπικό όφελος».

Πώς να εφαρμόσετε στη δική σας ζωή: Έχετε στο μυαλό σας μερικά δοκιμασμένα ανέκδοτα για αμήχανες κοινωνικές περιστάσεις. Μπορείτε, επίσης, να σκοράρετε πόντους μιλώντας με άτομα από τη δουλειά σας, ενώ απολαμβάνετε το κοκτέιλ σας.

Κανόνας #5: Εάν δεν μπορείτε να τους κερδίσετε, μπερδέψτε τους

Μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες της Ms. Thomas είναι να παρευρίσκεται σε ακαδημαϊκά συνέδρια. Δεδομένου ότι δεν διδάσκει σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια, τραβάει την προσοχή των συναδέλφων της με άλλα μέσα. «Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζω τον εαυτό μου είναι εξαιρετικά υπολογισμένος», γράφει. «Πάντα φοράω κάτι που θα τραβήξει την προσοχή, όπως τζιν με καουμπόικες μπότες, ενώ όλοι οι άλλοι είναι ντυμένοι με κουστούμια». Ο στόχος, αποκαλύπτει η συγγραφέας, είναι «να δείξω ότι δεν με ενδιαφέρει να κριθώ σύμφωνα με τα συνήθη πρότυπα».

Πώς να εφαρμόσετε στη δική σας ζωή: Εάν βρεθείτε σε μειονεκτική θέση, προσπαθήστε να ξεχωρίσετε με άλλα μέσα. Οι καουμπόικες μπότες είναι προαιρετικές.

*H μετάφραση έγινε από τη Βαλεντίνα Κουμούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. (economist.com)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.