«Γόρδιος Δεσμός» οι άδειες των δικηγόρων στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Σε γόρδιο δεσμό εξελίχθηκε η συνεδρίαση σήμερα Τετάρτη 25 Μαΐου, του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής στον Κορυδαλλό. Ύστερα από πέντε μήνες αποχής των δικηγόρων για το Ασφαλιστικό, κατά τους οποίους είχε παγώσει η ακροαματική διαδικασία, η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών γέμισε και πάλι, δεδομένου του διευρυμένου πλαισίου αδειών που παρέχονται από δικηγορικούς συλλόγους της χώρας.

Το μωσαϊκό αποτυπώθηκε πάντως ιδιαίτερα σύνθετο: ενδεικτικό είναι ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας δεν έχει δώσει καμία άδεια σε μέλη του, ενώ ακόμη και σε περιπτώσεις στις οποίες δεν υπάρχουν επιτροπές αδειών, όπως στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, υπήρξαν συνήγοροι που ερμήνευσαν αρνητικά το ισχύον καθεστώς, τονίζοντας προς το δικαστήριο ότι δεν έχουν άδεια. Παράλληλα, ο κ. Γιώργος Ρουμπέκας, συνήγορος του δράστη της δολοφονίας Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, δήλωσε ότι έχει μόνον προφορική άδεια από τον Δικηγορικό Σύλλογο Κορίνθου, καθώς "δεν τόλμησε να υποβάλει γραπτό αίτημα".

Επίσης, εμφανίστηκε κατηγορούμενος, ο Ιωάννης Αγγος, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει συνήγορο (σσ: είχε την κυρία Τσαμπαζή).

Συνήγοροι υπεράσπισης κατέθεσαν ενστάσεις περί τη νομιμότητα των αδειών που έχουν παρασχεθεί στην Πολιτική Αγωγή (κυρίως ως προς την αιτιολογία που τις συνοδεύει, αλλά και το γεγονός ότι δεν κοινοποιήθηκαν στην υπεράσπιση), με την εισαγγελέα της έδρας να προτείνει την απόρριψη της ένστασης.

«Το δικαστήριο δεν είναι το αρμόδιο όργανο να κρίνει τη νομιμότητα των αδειών», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Αδαμαντία Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα αφορά αποκλειστικά τους δικηγορικούς συλλόγους.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Το δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις των συνηγόρων, ως αβάσιμες.

Εμπλοκή προκλήθηκε πάντως όταν η έδρα διόρισε τρεις συνηγόρους σε ισάριθμους κατηγορούμενους (όχι μόνον στον Αγγο, αλλά και στους Σταμπέλο και Πετράκη, των οποίων οι συνήγοροι απέχουν) και οι δικηγόροι δεν αποδέχθηκαν τον διορισμό τους. Η κυρία Δήμητρα Βελέντζα (που διορίσθηκε συνήγορος του Αγγου), αρνήθηκε λέγοντας ότι δεν έχει χρόνο για άλλο κατηγορούμενο, η κυρία Βάσω Πανταζή
(διορίσθηκε συνήγορος του Πετράκη) επικαλέσθηκε συνειδησιακούς λόγους, ενώ ο κ. Χριστόφορος Τσάγκας (διορίσθηκε συνήγορος του Σταμπέλου) δήλωσε ότι αδυνατεί να υπερασπιστεί ολοκληρωμένα τον νέο εντολέα του.

Παρά το γεγονός ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου κυρία Μαρία Λεπενιώτη πίεσε τους συνηγορους, "οφείλετε να συμμορφωθείτε" τους είπε χαρακτηριστικά, εντούτοις οι ίδιοι επέμειναν.

Η έδρα διόρισε εκ νέου συνηγόρους, τον κ. Κοντοβαζαινίτη για τον κατηγορούμενο Αγγο, τον κ. Φιλοξενίδη για τον κ. Πετράκη, και την κυρία Τσαμπαζηήγια τον κατηγορούμενο Σταμπέλο

Το πρόβλημα όμως δεν λύθηκε στο σημείο αυτό, καθώς αρνήθηκαν και οι τρεις. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοντοβαζαινίτης δήλωσε ότι συνταξιοδοτείται, ενώ ο κ. Φιλοξενίδης επεσήμανε ότι ως δικηγόρος Πειραιώς δεν μπορεί να διορισθεί αυτεπαγγέλτως σε δικαστήριο Αθηνών.

Η προσπάθεια της προέδρου να διορίσει άλλους συνηγόρους προσέκρουσε σε νέες, διαδοχικές, αρνήσεις, ως εκ τούτου δηλωσε οτι θα καταφυγει στους σχετικούς πίνακες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο Ιωάννης Αγγος δήλωσε ότι επιλέγει τον κ. Βασιλη Οπλαντζάκη ως συνήγορο, ως εκ τούτου η πρόεδρος διόρισε από τον πίνακα δυο συνηγόρους για κάθε έναν από τους υπόλοιπους δυο κατηγορούμενους που δεν εκπροσωπούνταν.

Μια φράση ωστόσο της κυρίας Λεπενιώτη, "θα τα πούμε αρμοδίως" προκάλεσε την αντίδραση του κ. Βασιλη Καπερνάρου, συνηγόρου υπεράσπισης και ενός εξ αυτών που αρνήθηκαν τον διορισμό τους. Ο συνηγορος ζήτησε εξηγήσεις ως προς το τι εννοεί η πρόεδρος, διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι η φράση δεν έχει απειλητικό χαρακτήρα.

Η ίδια κατέστησε σαφές ότι «η άρνηση σε μια διάταξη πρέπει να διερευνηθεί αρμοδίως», «εμείς δεν διώκουμε» είπε, αλλά το επεισόδιο εξελίχθηκε καθώς ο κ. Καπερνάρος τόνισε ότι ο δικηγόρος είναι θεσμικός υπερασπιστής της Δικαιοσύνης, και επιλέγεται από τον εντολέα του. "Έχω 37 χρόνια σε αυτή τη δουλειά, και δεν συγκαταλέγομαι σε κανέναν πίνακα, επιλέγομαι από τους εντολείς μου», υπογράμμισε.

Η απουσία Ρουπακια

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση δεν ήταν παρών πρώτη φορά ο Γιώργος Ρουπακιάς που έχει πλέον αποφυλακιστεί και βρίσκεται σε κατ´ οίκον περιορισμό.

πηγή : tovima.gr

Ειρήνη Καράσαββα

Μην περιμένεις το σύμπαν να σου προσφέρει ο τι επιθυμείς. Να εργάζεσαι καθημερινά για το σκοπό αυτό. Είναι δέλεαρ από μόνο του.