Η απόφανση δικαστηρίου της Κίνας για υπόθεση της Apple που αφορά δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

Της Elizabeth Lowman

Την περασμένη Δευτέρα, το Δικαστήριο Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Πεκίνου αποφάσισε ότι το iPhone 6 και το iPhone 6 Plus της Apple δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας που κατέχει η εταιρεία Shenzhen Baili Marketing Services, μια κινεζική κατασκευαστική εταιρεία, η οποία είναι πλέον «αδρανής». Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η Apple είχε αντιγράψει τον εξωτερικό της σχεδιασμό. Το δικαστήριο έκρινε ότι τα σχέδια δεν ήταν «αποκλειστικά» και ότι ήταν εύκολο να διαφοροποιηθούν. Ακόμα, σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Αν η Apple την χάσει, η ήττα θα ισχύει μόνο για τα παλαιότερα μοντέλα iPhone, αλλά είναι πιθανό να προσελκύσει περισσότερες μηνύσεις κατά της εταιρείας.

Η Apple, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, αξίας 586 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει προσελκύσει σημαντικές μηνύσεις τα τελευταία χρόνια. Στις αρχές αυτού του μήνα, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε ετυμηγορία 533 εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κατά της Apple για τη δήθεν παραβίαση της διαχείρισης μέσων ευρεσιτεχνίας άλλης εταιρείας. Τον Ιανουάριο, το Αμερικανικό Εφετείο για την Ένατη Περιφέρεια επέτρεψε αντιμονοπωλιακή νομοθεσία για δίωξη στην Apple όσον αφορά τη δομή του App Store της. Το Δεκέμβριο, η Apple βρέθηκε στη θέση του ενάγοντος στην επιδίωξή της να ανατρέψει έναν φόρο 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων που της επέβαλε η ΕΕ. Επίσης, το Δεκέμβριο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε κατά της Apple σε μια παρατεταμένη μήνυση παραβίασης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας εναντίον της Samsung, κυρίαρχης αντίπαλης εταιρείας της Apple.

*Η μετάφραση έγινε απο τη Βαλεντίνα Κουμούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας (jurist.org)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.