αποχή δικηγόρων

Η ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ

*της Ιωάννας Κασσελούρη, ασκούμενης Δικηγόρου

Μετά το πέρας των σπουδών περνάμε όλοι μας σε μια νέα εμπειρία. Την 18 μηνη πρακτική άσκηση σε κάποιο δικηγορικό γραφείο στα δικαστήρια ή σε κάποιον άλλο φορέα. Το παρακάτω κείμενο είναι μια μίξη εμπειριών χιούμορ και συμβουλών για τον ήδη ασκούμενο που ίσως συμφωνήσει σε κάποια σημεία με μένα και για αυτόν που δεν άρχισε ακόμα άσκηση. Δεν έχω ιδέα πως αποφάσισα να το γράψω. Θυμάμαι όμως ότι δεν μπορούσα να ταυτιστώ καθόλου με τα άλλα άρθρα για την άσκηση γιατί όλα αφορούσαν μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα στις οποίες η άσκηση έχει άλλα ωράρια διαφορετική αμοιβή και συνθήκες εργασίας. Ακόμη κι αντιμετώπιση.
Κανένας δεν σε προειδοποιεί για την απέραντη γραφειοκρατία την πρώτη φορά, που θα καταθέσεις δικόγραφο στη γραμματεία του δικαστηρίου ή για το πως κάνεις αντίγραφα. Οι τυχεροί από μας έχουν το προνόμιο να μπορούν να φορούν ό,τι θέλουν στο γραφείο και έχουν αξιοπρεπές ωράριο. Όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες για καθημερινά 10 ώρα στο γραφείο, αγένεια, άτομα που σε στέλνουν να πληρώσεις το ρεύμα από το σπίτι τους και πολύ τραβηγμένες καταστάσεις, αλλά θέλω να ελπίζω ότι δεν είναι ο κανόνας.

Αυτό που φαντάζει αυτονόητο, το να αμείβεσαι δηλαδή,δεν ισχύει διότι η άσκηση θεωρείται μαθητεία κι ας έχει αναγνωριστεί ως σύμβαση εξαρτημένης εργασίας από μεμονωμένη νομολογία. Ιδίως στην επαρχία που κάνω άσκηση είναι απίστευτα σπάνιο να βρεις δικηγόρο που θα σε πληρώνει ή γνωστό/φίλο/συγγενή και κοίτα να σε ενδιαφέρουν οι υποθέσεις που αναλαμβάνει. Καλό είναι να έχει υποθέσεις για να μάθεις, μην πάει χαμένο το 18 μηνο και για να μη βαριέσαι (Κοινώς αν δεν αντέχεις τα ποινικά μην πας σε ποινικολογο). Γι΄ αυτό συστήνω προτού κανείς διαλέξει δικηγόρο να ψάξει εναλλακτικές όπως άσκηση σε Τράπεζα ή τα δικαστήρια, το Δήμο κλπ και να ελπίζει να σταθεί τυχερός διαλέγοντας κάποιον που δείχνει σεβασμό στο πρόσωπο του ασκουμένου και έχει ευγένεια και διάθεση να του μάθει πολλά πράγματα. Προσωπικά στάθηκα τυχερή σ΄αυτό το ζήτημα.

Παραδέξου το. Θα κάνεις πολλές ερωτήσεις! Πρέπει να κάνεις για να είσαι σίγουρος ότι αυτό που κάνεις είναι σωστό.

Θα βγάζεις πολλές φωτοτυπίες. Εννοώ πολλές. Θα βγαζεις συνεχόμενα για 2 ώρες. Οι πρώτες μέρες αν ξεκινήσεις στην αρχή του δικαστικού έτους ίσως σου φανούν χαλαρές αλλά μη γελιέσαι. Θα ρθεί και σένα η ώρα σου.
Πιθανό να μην έχεις καν δικό σου γραφείο και υπολογιστή. Αν έχεις είσαι τυχεράκιας. Δεν συγκρίνεται με τίποτα η αίσθηση να κάθεσαι πρώτη φορά στο γραφείο σου και να σκέφτεσαι ότι είναι δικό σου για 18 ολόκληρους μήνες.

Μεγάλο πλεονέκτημα όταν όλα σου φαίνονται βουνό και φοβάσαι μήπως κάνεις κάποιο σοβαρό λάθος είναι οι μικρές αποστάσεις που διανύονται με τα πόδια. Έστω κι αν μένεις Γιάννενα σαν εμένα.
Ακόμη επειδή είναι περίοδος προσαρμογής και λίγο άχαρη ίσως είναι ώρα για ένα νέο χόμπι και άνοιγμα των οριζόντων σου (ΝΑΙ ΙΩΑΝΝΑ ΞΕΚΙΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΣΕΙΡΑ). Ούτως ή άλλως θα κάνεις πολλές γνωριμίες στα δικαστήρια. Δικηγόρους, γραμματείς (όλοι έχουμε έναν αγαπημένο ήδη), αγχωμένους και βιαστικούς ασκούμενους.

Η άσκηση θέλει τρέξιμο. Για μας τους βραδυκίνητους είναι μια δοκιμασία, πολλές σκάλες πολλά πηγαινέλα στο γραφείο, τα δικαστήρια και τους συμβολαιογράφους (3 και 4 φορές τη μέρα γιατί ο συμβολαιογράφος δεν τα έχει έτοιμα *γκουχ γκουχ *) και πρέπει να είσαι οργανωμένος και προσεκτικός για να μην ξεχάσεις τα 5-6 πράγματα που έχεις να καταθέσεις. ( Απλά πάρε στυλό και γράψτα κάπου. Αλλιώς θα ενοχλείς τον δικηγόρο σου με τηλεφωνήματα κάθε 5 λεπτά.)

Ορισμένοι δικηγόροι παίρνουν τον ασκούμενο στις δίκες τους. Μην το δεις σαν την ώρα του παιδιού. Είναι πολύ θετικό γιατί δείχνει ότι ενδιαφέρεται για τον ασκούμενο πέρα από glorified βοηθό/ γραμματέα και θέλει να δεις πως γίνεται η διαδικασία σε μια δίκη να παρατηρείς διάφορα. Μπορεί να σου ζητήσει να πεις '' να κρατηθεί η υπόθεση''. Εγώ προσωπικά είχα αγχωθεί όταν με ρώτησαν.

Το πιο σημαντικό είναι ότι μαθαίνεις να γράφεις δικόγραφα και διαβάζεις. Αποκτάς εμπειρία και αυτοπεποίθηση και βλέπεις διαφορές ανάμεσα σε θεωρία που έχεις ήδη διαβάσει και πράξη.

Αν τα διαβάζεις αυτά προσπάθησε να μην αγχώνεσαι πολύ για το μέλλον και να κοιτάς το παρόν ( ναι εκείνες τις προτάσεις που έχεις να γράψεις για αύριο) ώστε μετά το πέρας της άσκησης να είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα.

Leave a reply