Εισαγγελέας στη Ν.Κορέα επιθυμεί τη σύλληψη στελέχους της Samsung Group

της Lawrenz Fares

Ο ειδικός εισαγγελέας της Νότιας Κορέας ζητά έκδοση εντάλματος σύλληψης του προέδρου της SamsungGroup JayY.Lee, με την κατηγορία δωροδοκίας φίλης της Προέδρου της Νότιας Κορέας, ParkGeun-hye. Σύμφωνα με το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα, ο Lee πλήρωσε το ποσό των 36.42 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο σε δωροδοκίες, έτσι ώστε να συγχωνευθούν επιτυχώς οι SamsungC&T και οι CheilIndustries το 2015, μία κίνηση που επέτρεψε στον Lee να διατηρήσει τη θέση του ως επικεφαλής της SamsungGroup. Εκτός αυτών, ο Lee κατηγορείται και για υπεξαίρεση και για ψευδορκία και την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η ακρόασή του στο Πρωτοδικείο της Σεούλ, όπου και θα αποφασιστεί εάν θα εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης.

Επίσης, το Νοέμβριο, η Βουλή της Νότιας Κορέας διόρισε ειδικό εισαγγελέα να ερευνήσει την ίδια την Πρόεδρο Geun-hye, καθώς φημολογείται πως επιτρέπει σε κάποια άτομα να επηρεάζουν κρατικά ζητήματα. Αμέσως μετά την έναρξη της έρευνας, η ChoiSoon-sil, φίλη της Προέδρου, καθώς και δύο βοηθοί της, κατηγορήθηκαν για κατάχρηση εξουσίας, απάτη και εκβιασμό. Τον Δεκέμβριο οι νομοθέτες της Νότας Κορέας ψήφισαν να καταγγείλουν δημόσια την Geun-hye για τη διάρροή εμπιστευτικών πληροφοριών και την απόσπαση εκατομμυρίων δολαρίων από μεγάλες εταιρείες.

*Η μετάφραση έγινε από το Νίκο Λιάσκο, προπτυχιακό φοιτητή στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας (jurist.org)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.