Οι σημερινοί νέοι μας

*του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

Σαν σήμερα το 2005 πέθανε ο Χαρίλαος Φλωράκης. Χαρίλαο τον φώναζαν όλοι. Μεγάλος ηγέτης του ΚΚΕ . Αποδεκτός από τους πάντες. . Πριν λίγο ένας φίλος μου που παρακολουθούσε χθές την παρέλαση, κρυφάκουσε πίσω του δυο νεαρούς την ώρα που ένα πολεμικό αεροσκάφος F16 πετούσε πάνω από την παρέλαση και τη πόλη της Κέρκυρας κάνοντας απίθανους ελιγμούς , έκθαμβοι να λένε ο ένας στον άλλον ότι"ανατρίχιασαν από περηφάνια".(μεταφέρω αυτούσια την έκφραση).


Γιατί συνδύασα αυτά τα δύο συμβάντα θα μου πείτε .....Θα σας πω. Ρωτήθηκε κάποτε ο Χαρίλαος για τους παλιούς που φεύγουν και για την νέα γενιά και την αδράνεια που δείχνει με την παντελή απουσία της από τη πολιτική ζωή και τους αγώνες και αυτός απάντησε:


"Οι ζευγάδες φεύγουν, μωρέ! Η σπορά μένει. Και φουντώνει. Και μεγαλώνει. Και καρπίζει. Και ρίχνει νέους σπόρους στη γη. Και οι κύκλοι επαναλαμβάνονται. Έτσι νόμιζε και η γενιά του 1912-1913 ότι είναι η τελευταία ηρωική γενιά. Και τι θα γίνει ο τόπος μόλις φύγει. Μα ήρθε η γενιά του '40, η νέα σπορά, και ανέβασε πιο ψηλά τη σημαία του αγώνα. Έτσι λέει κάθε γενιά - ταυτίζοντας τον εαυτό της με την ιστορία. Και λησμονά τη σπορά. Που έρχεται πολύ βαθιά από το παρελθόν και πηγαίνει πολύ βαθιά στο μέλλον. Βλέπεις, μωρέ, αυτά τα νιάτα γύρω σου, που νομίζεις πως είναι ξεστρατισμένα και συμβιβασμένα; Κούνια που σε κούναγε. Μόλις υπάρξει μια σπίθα, αυτά τα νιάτα θα γίνουν πυρκαγιά, θα γίνουν ηφαίστειο. Και θα αποδειχθούν καλύτερα από τη γενιά των πατεράδων τους και των παππούδων τους. Και θα σηκώσουν τη σημαία του αγώνα μέχρι τον ήλιο. Είναι η σπορά, σου λέω".


Και εγώ λέω : Η νέα γενιά της πατρίδας μας είναι δεκάδες φορές καλύτερη από μας, Είναι πιό μορφωμένη , είναι πιό ενημερωμένη , αγαπά την πατρίδα της, είναι πιο ανοιχτόμυαλη και ας νομίζουμε εμείς οι παλιότεροι και οι ινστρούχτορες ότι ενδιαφέρονται μόνο για το survivor και άλλες ανοησίες. Θάρθει η μέρα και θα τρίβουμε τα μάτια μας στο νεανικό τσουνάμι που κάποια στιγμή θα θεριέψει.


Οψόμεθα.

*ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης είναι Δικηγόρος Κέρκυρας

Leave a reply