Η Κίνα εγκρίνει αμφιλεγόμενο νόμο περί ασφάλειας στον κυβερνοχώρο

 Την περασμένη Δευτέρα, η κυβέρνηση της Κίνας ενέκρινε έναν αμφιλεγόμενο νόμο σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, με την ελπίδα ότι θα προστατεύονται καλύτερα οι χρήστες του διαδικτύου και θα ελαχιστοποιηθεί η ηλεκτρονική απάτη. Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλη του τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο τάσσονται κατά αυτού. Αποκαλώντας τον «δρακόντειο», πολλοί εκφράζουν την ανησυχία ότι είναι καταχρηστικός. Αρχικά, ενισχύει τους νόμους περί λογοκρισίας, υποχρεώνει τις εταιρείες να παρακολουθούν και να αναφέρουν αόριστα «περιστατικά ασφάλειας δικτύων» και τέλος, να αποθηκεύουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Όσον αφορά το επιχειρηματικό μέτωπο, ο James Zimmerman, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα, δήλωσε πως αυτός ο νόμος αποτελεί ένα «βήμα προς τα πίσω». Αρκετοί πιστεύουν ότι η λειτουργία ξένων επιχειρήσεων εντός Κίνας θα γίνει δυσκολότερη, καθώς θα υποχρεώνονται να «αποδείξουν» πως είναι σε θέση να αντέξουν παραβιάσεις μέσω διαδικτύου και να είναι ανοιχτές σε παραπάνω έρευνα από την κυβέρνηση.

 Επιπλέον, η κυβέρνηση της Κίνας έχει επικριθεί στο παρελθόν για ψήφισμα νόμων εθνικής ασφάλειας, οι οποίοι ενισχύουν τον έλεγχο της κοινωνίας των πολιτών. Στις αρχές της χρονιάς αυτής, η Διοίκηση της Κίνας για τον Κυβερνοχώρο (ΔΚΚ) ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες αναζήτησης θα πρέπει να ακολουθήσουν τους νέους κανονισμούς του διαδικτύου. Η ΔΚΚ δήλωσε πως οι προαναφερθείσες εταιρείες θα χρειαστεί να παράγουν αποτελέσματα σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον. Επίσης, κρίνεται αναγκαίο να διακρίνουν τα φυσιολογικά αποτελέσματα από τις πληρωμένες διαφημίσεις, οι οποίες είναι πιθανό να προβάλλουν παράνομες και παραπλανητικές πληροφορίες. Ακόμα, απαιτείται να αναφέρουν παράνομο περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να απειλεί την εθνική ασφάλεια ή να έχει αρνητική επιρροή στην κοινή γνώμη. Τον Ιούλιο του 2015, η Κίνα υιοθέτησε ένα νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας, ο οποίος αύξησε τις δυνάμεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, επιτρέποντας στις αρχές να διευρύνουν την εποπτεία στο διαδίκτυο και να καταπολεμήσουν αποτελεσματικότερα επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, κλοπές και τη διάδοση επιβλαβών πληροφοριών. Αργότερα, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα, Zeid Ra'ad Al Hussein, αποδοκίμασε το νέο νόμο, επικρίνοντας το αξιοσημείωτα ευρύ πεδίο, την αόριστη γλώσσα και την απειλή του προς την ελευθερία της έκφρασης.

*μετάφραση από την Βαλεντίνα Κούμουλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας (jurist.org)

Leave a reply