Αλέξανδρος αυλωνίτης

Ηρεμία και φρόνηση. Γράφει ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Έχοντας πλήρη συναίσθηση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της πατρίδας μας δεν μπορώ ,την ύστατη αυτή στιγμή, να μην διαπιστώσω ότι δημιουργούνται διχαστικές καταστάσεις στο λαό μας με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι αιτίες βρίσκονται και στις δυό πλευρές. Το σκοινί τεντώνεται κατά ανεπίτρεπτο τρόπο εκατέρωθεν και ενδιαμέσως ο ξένος παράγοντας, ποικιλοτρόπως, εκμεταλλεύεται τις εσωτερικές μας οξύτητες και πάθη. Εχω ταχθεί με την πλευρά του ΟΧΙ και προσπαθώ με ευγενικό τρόπο να τεκμηριώσω και να στηρίξω την θέση μου αυτή.

Επ' ουδενί όμως δεν θα συμπράξω με ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ, στο βαθμό που μπορώ να επηρεάσω με το λόγο μου κάποιους συμπολίτες μου, στην όξυνση, στην γεμάτη πάθος αντιπαράθεση και στις εκφράσεις πολιτικού μίσους και κοινωνικού διχασμού. Η συμμετοχή μου στην Επιτροπή υπέρ του ΟΧΙ αυτό προσπαθεί να σηματοδοτήσει ανεξάρτητα αν έχει αποτέλεσμα η όχι.
Οι ευθύνες όλων μας είναι τεράστιες και πρέπει ,πάση θυσία, να επικρατήσει η φρόνηση , η λογική και η ηρεμία . Τα δημοψηφίσματα, έχοντας από την φύση τους διλημματικό χαρακτήρα, σε έντονες πολιτικές καταστάσεις και σε οξυμένες αντιπαραθέσεις, μπορεί να ξεστρατίσουν από το στόχο τους και να διχάσουν τον λαό. Για αυτό οι πολιτικές ηγεσίες και οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι προσεχτικές και, ει δυνατόν, να μην εκφράζουν με φανατικό τρόπο τη θέση τους.


Μου θύμισε σήμερα ένας φίλος μου, το δημοψήφισμα του 1974, όταν ο λαός, επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή αποφάσισε για το πολίτευμα (Βασιλευομένη η Προεδρευομένη δημοκρατία). Τότε ο Καραμανλής δεν είχε πάρει θέση ανοιχτά ως πρωθυπουργός για τους δικούς του λόγους. Σας θυμίζω ότι ο λαός τότε έβγαινε από μια δικτατορία με έντονα πολιτικά πάθη και οξύτητες. Το δημοψήφισμα αυτό , έτσι τουλάχιστον θεωρώ, εξελίχθηκε ομαλώς ανεξάρτητα από τους λόγους του Καραμανλή να μην ταχθεί υπέρ καμιάς προτίμησης, επειδή, ίσως, δεν ήθελε να δυσαρεστήσει ψηφοφόρους του και των δύο πλευρών..
Με αυτές τις λίγες σκέψεις και λίγες ώρες πριν το δημοψήφισμα φωνάζω για μιά ακόμη φορά.

ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΗΣΗ.

*Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης είναι δικηγόρος Κέρκυρας

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply