Ήταν το παρ ολίγον πραξικόπημα στην Τουρκία κατασκευασμένο;

Παρακολουθήσαμε όλοι την χθεσινή απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Μερίδα στρατιωτικών επιχείρησαν να ανατρέψουν το καθεστώς της χώρας, πιεζόμενοι από την "επιχείρηση-ξεκαθαρίσματος" που εφάρμοζε ο Εντρογάν στις δυνάμεις του στρατού.

Πλέον η  "ομαλότητα" στην χώρα, καθώς τερματίστηκε το κίνημα λίγων ωρών με στόχο την ανατροπή του Ερντογάν. Ο ίδιος, αφού ανέκτησα τον έλεγχο ανέφερε πως " Θα το πληρώσουν ακριβά και πρώτα από το λαό."

Εκατοντάδες συλλήψεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει τους 104 και οι τραυματίες τους 1.154.

Και αυτό ήταν. 

Δεν φάνηκε λίγο, εύκολο ή τουλάχιστον αρκετά (όχι απόλυτα) κινηματογραφικά σχεδιασμένο; Δεν μοιάζει με αυτο-πραξικόπημα (self-coup ή autocoup);Ένα αυτο-πραξικόπημα  είναι μια μορφή σκηνοθετημένου πραξικόπηματος στην οποία ηγέτης ενός έθνους, παρά το γεγονός κατέχει την εξουσία νόμιμα δημιουργεί ένα εσωτερικό πρόβλημα, το οποίο επιλύει στην συνέχεια. Αυτό του δίνει την ευκαιρία να  αναλάβει έκτακτες εξουσίες, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να του χορηγηθούν υπό κανονικές περιστάσεις, και να ρυθμίσει το σύστημα προς το συμφέρον του ( ό,τι ακριβώς έκανε ο αυτοκράτορας στο Star Wars III ) .

Η Wikipedia ( όσο μπορείτε να την εμπιστεύεστε) έχει ήδη κατατάξει το πραξικόπημα της Τουρκίας στην κατηγορία "self-coup" ( https://en.wikipedia.org/wiki/Self-coup).

Κατά τις πρώτες ώρες, φάνηκε από τα μέσα ενημέρωσης πως το πραξικόπημα θα τα κατάφερνε, ο Ερντογάν μέσω κινητού τηλεφώνου κάλεσε τους πολίτες να κατέβουν προς υπεράσπιση, την ώρα που αυτός έκανε βόλτες με το αεροπλάνο του. Ωστόσο η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της κυβέρνησης εξαιρετικά γρήγορα. Θέλω να πω, η απειλή δεν ήταν τόσο σοβαρή τελικά, οι πολιτικές δυνάμεις συσπειρώθηκαν, οι πολίτες στήριξαν την κυβέρνηση, και δημιουργείται ένα εξαιρετικά φιλο-ερντογανικό κλίμα. Όλα φαίνονται υπερβολικά εύκολα, που μοιάζουν θεόσταλτα για τον Ερντογάν, αφού και οι απώλειες ήταν ελάχιστες, και οι πολίτες τον υπερασπίστηκαν ( άρα έχει απεριόριστη πολιτική νομιμοποίηση) , και πλέον έχει άπλετο πολιτικό χώρο για να συσπειρώσει τις δυνάμεις του και να εξοντώσει τους πολιτικούς ( και μη) εχθρούς του.

Το μόνο που δεν έπιασα είναι....γιατί να επικοινωνήσει με βιντεοκλήση ( Facetime) και να ζητήσει την παρέμβαση του λαού; Γιατί να μην μπει στην Άγκυρα ( ή Κωνσταντινούπολη) με παρελάσεις, πάνω σε άμαξες, και πυροτεχνήματα; Γιατί να μην δείξει την παντοδυναμία του; Γιατί να δείξει αδυναμία εκείνη την στιγμή; Για να δημιουργήσει ένα λανθασμένο αίσθημα κινδύνου προς το πραξικόπημα; Για να δείξει ότι μπορεί να μας κυβερνήσει και ηλεκτρονικά, και πως οι πολίτες θα σπεύσουν να παλέψουν για χάρη του, όπως και να έχει;

 Τόσο εκλεπτυσμένη και φιλοσοφημένη  ήταν η σκέψη του δήθεν πραξικοπήματος; Μπορεί. Ξέρουμε τι θα επακολουθήσει τώρα.

 

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

3 comments

 1. Billy Hoyle Reply

  Στην wikipedia, που ενώ είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργαλεία που έφερε η ιντερνετική κοινότητα στη ζωή μας, αλλά είναι αδιανόητο να την επικαλούμαστε στο σχολιασμό γεγονότων τις ώρες που γίνονται ακριβώς λόγω της φύσης της, δεν την κατατάσσει στα self coups. Το τελευταίο που έχει (εκτός αν σβήστηκε στην πορεία) είναι στον Νίγηρα το ’09.
  Το έχει στο κάτω μενού που λέει coups, self-coups and attempted coups.

  Τι θα επακολουθήσει τώρα;

  • Σπύρος Σκιαδόπουλος Reply

   Το έσβησαν προφανώς, το πρωί ήταν στην κανονική λίστα. Πράγματι είναι στο άλλο σημείο που υποδείξατε, ευχαριστώ. Έκανα μνεία “όσο την εμπιστεύεται κανείς.” 🙂

Leave a reply