Διαβάζω αυτές τις μέρες ότι για την τραγική κατάσταση στην Ειδομένη φταίνε το ISIS, η Τουρκία, οι χώρες Visegrad, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και δεν ξέρω ποιος άλλος. Θα ξεχάσουμε και αυτά που μάθαμε και διδάσκουμε. Η μόνη υπεύθυνη, όμως, για αυτήν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση ανθρώπων είναι η Κυβέρνηση, αφού για ότι συμβαίνει σε μια χώρα, που θέλει να λέγεται κυρίαρχη, η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνησή της και στις λοιπές εθνικές αρχές. Κυριαρχία στο Διεθνές Δίκαιο σημαίνει ότι το κράτος έχει τον πλήρη έλεγχο των υποθέσεών του εντός των συνόρων του. Για αυτό, άλλωστε, είναι αδύνατη η απαλλαγή από την διεθνή ευθύνη με την προβολή ισχυρισμών, που συνδέονται με οργανωτικές αδυναμίες, εσωτερικές καταστάσεις, δυσκολίες και άλλα.
Η κυριαρχία, όμως, δεν σημαίνει ότι κάνεις ότι «σου καπνίσει», αφού κατά τη νόμιμη άσκηση των κυριαρχικών σου δικαιωμάτων θα πρέπει να αποφεύγεις κάθε μέτρο το οποίο προκαλεί σημαντική ζημία σε άλλες χώρες. Αυτό αποτελεί το ουσιαστικό περιεχόμενο της έννοιας της αλληλεγγύης στο διεθνές δίκαιο και συνδέει την ευθύνη με την αλληλεγγύη. Η κυριαρχία εξάλλου μπορεί να περιοριστεί, μεταξύ άλλων, με την παραχώρηση κρατικών αρμοδιοτήτων σε διεθνείς οργανισμούς. Στην περίπτωση αυτή είσαι εξαιρετικά προσεκτικός για τον τρόπο που ασκούνται από αυτούς οι παραχωρημένες εξουσίες. Τα διεθνή fora δεν είναι εκδρομή ούτε ευκαιρία για χαριεντισμούς και χαζοχαρούμενα γελάκια αλλά διαρκής προσπάθεια περιφρούρησης των εθνικών συμφερόντων. Αν δεν ξέρεις ρωτάς, έχεις συμβούλους (εδώ γελάμε). Δύο παραδείγματα:
1. Τα Ανακοινωθέντα ή Συμπεράσματα μιας διεθνούς διάσκεψης τα συντάσσουν έμπειροι διπλωμάτες ή εμπειρογνώμονες, αντιπρόσωποι των Κρατών και πίσω από κάθε λέξη κρύβουν μια σκληρή διαπραγμάτευση (κατά κανόνα δεν αιφνιδιάζεσαι αφού σχέδιο Συμπερασμάτων της Προεδρίας κυκλοφορεί μέρες πριν). Κατόπιν τα θέτουν υπόψη των αρχηγών Κρατών και τους εφιστούν την προσοχή για τα επικίνδυνα σημεία, που χρειάζονται περαιτέρω διαπραγμάτευση στο ανώτατο επίπεδο. Δεν τα υπογράφεις «ελαφρά τη καρδία», με αποτέλεσμα άλλα να υπόγραψες, άλλα να κατάλαβες, άλλα να ανακοίνωσες, άλλα να ισχύουν και μετά να υποστηρίζεις ότι σε γέλασαν οι κακοί. Η διεθνής ζωή είναι γεμάτη από «κακούς» και πρέπει να το λαμβάνεις υπόψη σου. Αυτό ισχύει πρωτίστως για την Τουρκία, που και ο νεώτερος Σύμβουλος Πρεσβείας ξέρει πως πολιτεύεται και διαπραγματεύεται. Όταν λοιπόν καταστρώνεις την πολιτική σου πρέπει να λαμβάνεις υπόψη τι εστί Τουρκία. Αλλιώς καταντάς γραφικός…αν όχι επικίνδυνος
2. Όταν λαμβάνονται διεθνείς αποφάσεις κοιτάς να διασφαλίσεις το εθνικό σου συμφέρον, πολύ περισσότερο όταν «σε παίρνει», όντας εξοπλισμένος με veto. Το 2014 οι παράνομοι μετανάστες που εισήλθαν στην Ιταλία ήταν 107.816 (68%/) και στην Ελλάδα 50.561 (32%). Το Μάιο του 2015 αποφασίζεται στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ, που έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και ισχύει η ομοφωνία, η ανάπτυξη ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ στην Κεντρική και Δυτική Μεσόγειο (EUNAVFOR Operation Sophia) με σκοπό τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών που εκκινούσαν κυρίως από τη Λιβύη. Σε πρώτη φάση στα καθήκοντά της περιλαμβάνονταν η επιτήρηση και σε δεύτερη φάση (μετά τον Οκτώβριο 2015) ακόμη και η καταστροφή των βάσεων παράνομων διακινητών εντός των χωρικών υδάτων της Λιβύης. Στο τέλος του 2015, μισό μόλις χρόνο από την ανάπτυξη της επιχείρησης, οι παράνομοι μετανάστες που εισήλθαν στην Ιταλία ήταν 153.842 (25%) και στην Ελλάδα 853.650 (75%) ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί το 2016 (Α δίμηνο) ήταν 9.087 (7%) και 126.166 (93%). Η Ελλάδα με δύο πρωτοκλασάτους Υπουργούς της (Κοτζιά, Καμένο) ψήφισαν υπέρ της εγκαθίδρυσης της αποστολής, που αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική για την Ιταλία αλλά έστειλε όλες τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο. Κατάλαβαν τι επρόκειτο να συμβεί; ζήτησαν διασφαλίσεις; αν ζήτησαν και δεν τις έλαβαν, γιατί ψήφισαν υπέρ και δεν προέβαλαν veto;
Εκτός αν έψαχναν Τζιχαντιστές ώστε «Αν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες συνεχίσουν το bullying στην Ελλάδα, η Ευρώπη θα γεμίσει τζιχαντιστές» (Καμένος).
Επαναλαμβάνοντας πως «η μόνη υπεύθυνη για την κατάσταση στην Ειδομένη, είναι η Κυβέρνηση, αφού για ότι συμβαίνει σε μια χώρα, που θέλει να λέγεται κυρίαρχη, η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνησή της και στις λοιπές εθνικές αρχές. Κυριαρχία στο Διεθνές Δίκαιο σημαίνει ότι το κράτος έχει τον πλήρη έλεγχο των υποθέσεών του εντός των συνόρων του». Η απουσία του Κράτους (κυριαρχίας) στην Ειδομένη εμφανής αλλά η ευθύνη για ότι συμβαίνει αντικειμενική, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο.
Δεν χρειάστηκε να περάσουν δύο μέρες για να επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας με τη μαζική έξοδο των μεταναστών ή προσφύγων στη FYROM …υπό τη συνοδεία των ελληνικών αρχών ασφαλείας (!!!). Δέχομαι τη θέση της Κυβέρνησης ότι η ευθύνη ανήκει σε MKO, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Και το Κράτος που ήταν; υπάρχει παρακολούθηση της δραστηριότητας τους; σύστημα διαπίστευσης; Αρχές ασφαλείας που να παρακολουθούν τι συμβαίνει;
Βεβαίως όχι, αν και στο πιο προοδευτικό διεθνές κείμενο αναγνωρίζεται στο Κράτος η εξουσία να λαμβάνει περιοριστικά μέτρα για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας (στο πλαίσιο αυτό το προστατευόμενο αγαθό είναι διεθνείς σχέσεις της χώρας). Θα αποτελούμε στο μέλλον αντικείμενο διδασκαλίας σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου ως κράτος, που αντί να ελέγξει και να καταστείλει φαινόμενα που θίγουν τον πυρήνα της κυριαρχίας του …..τα καταγγέλλει.
Και μη μου πείτε ότι οι αριθμοί υπερβαίνουν το Κράτος και τις δυνατότητές του στην Ειδομένη και άλλα τέτοια όμορφα. Την ίδια στιγμή στα Εξάρχεια κάποιοι καλοί κύριοι, μασκοφόροι και ένοπλοι παρελαύνουν, βιντεοσκοπούν το... event και το ανεβάζουν στο διαδίκτυο και πάλι το Κράτος απών.
Σαν πολλές νησίδες, όπου το Κράτος έχει παραιτηθεί από την κυριαρχία του, δεν νομίζετε ότι υπάρχουν σύντροφοι;