Καταδίκη δικτυακού τόπου για δυσφημιστικά σχόλια επισκέπτη από το ΕΔΔΑ

Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ο ειδησεογραφικός δικτυακός τόπος Delfi.ee στην Εσθονία μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για σχόλια επισκεπτών που υποβλήθηκαν ανώνυμα και μπορεί να χαρακτηριστούν δυσφημιστικά.


Μεγάλες αντιδράσεις προκλήθηκαν από διαδικτυακές ομάδες και οργανισμούς, ωστόσο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θεωρείται εξαίρεση αφού αφορά τέτοια σχόλια θεωρούνται "hate speech" .

«Η απόδοση ευθύνης στους ειδησεογραφικούς δικτυακούς τόπους για τα σχόλια των επισκεπτών πλήττει την ελευθερία του λόγου» αναφέρει η Media Legal Defense Initiative.

Η απόφαση αναφέρει πως "Πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι η αρχή (ή η ενίσχυση και επιτάχυνση) της αποσιώπησης και ότι δεν θα περιορίσει τη δυνατότητα της δημοκρατίας  των νέων μέσων. Οι νέες τεχνολογίες συχνά υπερνικούν τις πιο έξυπνες και πεισματάρικες πολιτικές και τα δικαστικά εμπόδια που επιβάλλονται. Αλλά η ιστορία προσφέρει αποθαρρυντικά παραδείγματα σχετικά με την προσπάθεια λογοκρισίας των διαμεσολαβητών με μακροχρόνιες συνέπειες."

Ας ελπίσουμε πως αυτή η απόφαση πράγματι εκδόθηκε κατ'εξαίρεση.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το σώμα της απόφασης εδώ. 

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply