ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗ ΜΕ ALZHEIMER, ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΝΑ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΕΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Σύμφωνα με κατηγορία που υποβλήθηκε στη Δικαστική Επιτροπή του Illinois (Illinois Courts Commission), μια δικαστής στα προάστια του Σικάγο, η οποία επέτρεπε σε δικαστική υπάλληλο να φορά τη τήβεννο της και να δικάζει υποθέσεις τροχαίων παραβάσεων, είναι διανοητικά ανίκανη να φέρει εις πέρας τα δικαστικά της καθήκοντα.

Όπως αναφέρουν οι καθημερινές εφημερίδες «Chicago Tribune» και «Chicago Sun-Times», η καταγγελία αυτή από το Δικαστικό Συμβούλιο Διερεύνησης (Judicial Inquiry Board) υποδεικνύει, ότι η δικαστής Valarie Turner διεγνώσθη πρόσφατα με Alzheimer και παρουσιάζει απώλεια μνήμης.

Μετά το περιστατικό του Αυγούστου, κατά το οποίο η Turner κατηγορήθηκε ότι επέτρεψε στη δικαστική/υπάλληλο εισαγγελίας Rhonda Crawford να δικάζει υποθέσεις υπό συνθήκες «παρακολούθησης εργασίας», η δικαστής καθαιρέθηκε από τη δικαστική της έδρα και της ανατέθηκαν εκ νέου διοικητικά καθήκοντα. Προς υπεράσπισή της, η Turner πίστεψε πως η Crawford ήταν πράγματι δικαστής. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η δικαστής Turner έλαβε αναρρωτική άδεια.

Παρόλο που της είχαν προσαφθεί κατηγορίες επίσημου παραπτώματος και πλαστοπροσωπίας, η Crawford κέρδισε σε δικαστικές εκλογές. Της αφαιρέθηκε όμως η άδεια επαγγέλματος και δεν της επιτρέπεται επί του παρόντος να αναλάβει τη δικαστική έδρα.

Ο δικηγόρος της Turner, ονόματι Gino DiVito, ανέφερε σε μια δήλωσή του, οτί θα μπορούσε το δικαστικό σύστημα συνταξιοδότησης να χειρισθεί το συμβάν και ότι δεν υπήρξε ανάγκη να απευθυνθούν στο δικαστικό συμβούλιο για να αναλάβει δράση. «Η Turner θα κάνει αίτηση για κατάσταση αναπηρίας», συμπλήρωσε.

«Η Valarie Turner διεγνώσθη με τη νόσο του Alzheimer» τόνισε ο DiVito σε μια δεύτερη δήλωση του, που δημοσιεύτηκε από τη Tribune. «Η κυρία Turner δεν υπέστη κατηγορίες για παράπτωμα. Συνεπώς, δεν έχει διαπράξει τίποτα, το οποίο θα δικαιολογούσε οποιαδήποτε κύρωση που θα μπορούσε να της επιβληθεί από την επιτροπή. Κατ'ουσίαν, το Δικαστικό Ανακριτικό Συμβούλιο (Judicial Inquiry Board) της έχει προσάψει μόνο την κατηγορία ότι έχει Alzheimer.»

Η παρούσα κατηγορία «αποτελεί ένα τρομερό προηγούμενο για κάθε δικαστή ο οποίος, όπως και η κυρία Turner, ταλαιπωρείται από μια ασθένεια, την οποία δεν προκάλεσε και δεν μπορεί να ελέγξει ο ίδιος.», εξήγησε ο DiVito.

Η Turner έγινε δεκτή στις εξετάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου του Illinois το 1991. Είναι απόφοιτος του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου του Chicago, πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας και πρώην συνεργάτης της δικηγορικής εταιρίας Kirkland and Ellis, σύμφωνα με μια δημοσίευση της Chicago Tribune. Καθήκοντα δικαστή ανέλαβε το 2002.

*Μετάφραση από την Ελπίδα Δαλιέτου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας