Το Κογκρέσο έστειλε νομοσχέδιο στον Ομπάμα σχετικά με δολοφονίες φυλετικών κινήτρων

Το Κογκρέσο των Η.Π.Α πέρασε το Σάββατο νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία θα συνεχίσουν οι αναλύσεις και οι επανεξετάσεις των δολοφονιών με φυλετικά κίνητρα κατά την διάρκεια της περιόδου του κινήματος Δικαιωμάτων των πολιτών (1954-1968). Το νομοσχέδιο παρατείνει επ'αόριστον την διάρκεια ενός νόμου θεσπισμένου το 2007, ο οποίος λήγει τον επόμενο χρόνο, που απαιτεί μία ολοκληρωμένη έκθεση όλων των δολοφονιών φυλετικού περιεχομένου. Αν και πολλές από αυτές τις υποθέσεις έχουν παραμείνει κλειστές για δεκαετίες, ήδη έως τώρα έχουν ερευνηθεί περισσότερες από 100 και έχει υπάρξει και μία καταδίκη. Περισσότερες υποθέσεις ανακαλύπτονται συνεχώς. Για την καλύτερη έρευνα των υποθέσεων παρέχονται στους τοπικούς αρμόδιους ομοσπονδιακοί πόροι. Η νομοθεσία απαιτεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI να συμβουλευτούν οργανισμούς πολιτικών δικαιωμάτων, πανεπιστήμια και άλλες πηγές πιθανών αποδείξεων για υποθέσεις έως και το τέλος του 1979.

Υπήρξαν πολυάριθμοι φόνοι και πράξεις βίας με φυλετικά κίνητρα, ιδίως στον Νότο. Δεκαετίες μετά, μεγάλος αριθμός αυτών των εγκλημάτων παραμένει ανεξιχνίαστος. Το 110ο Κογκρέσο εξέδωσε τότε το νομοσχέδιο HR 923, που έμεινε γνωστό ως "Πράξη Ανεξιχνίαστων Υποθέσεων Πολιτικών Δικαιωμάτων Έμμετ Τιλλ". Η νομοθεσία ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα και από τη Γερουσία και από τη Βουλή. Επιπλέον δημιουργήθηκαν τμήματα ανεξιχνίαστων υποθέσεων πολιτικών δικαιωμάτων στο FBI και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

*μετάφραση από το Νίκο Λιάσκο, προπτυχιακό φοιτητή στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας (jurist.org)

Leave a reply