Μελομακάρονα Vs Κουραμπιέδες

Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων. Ήδη, έχει ξεκινήσει το εορταστικό κλίμα με τους στολισμένους δρόμους, τα αναμμένα φωτάκια, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και φυσικά τα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά που μοσχομυρίζουν στα σπίτια και στα αρτοποιεία.

Πολλά διαφορετικά γλυκίσματα μπορούν να στολίσουν το εορταστικό τραπέζι, όμως οι μεγάλοι πρωταγωνιστές αναμφίβολα είναι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, δυο γλυκίσματα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις Χριστουγεννιάτικες εορτές.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα βασικά συστατικά τους και ποια η θρεπτική αξία τους.

Μελομακάρονα


12325687_1005002239541427_600464873_o

 

 

 

 

 

 

 

 

Όπως αναφέρει και το όνομα τους το βασικό συστατικό τους είναι το μέλι. Επίσης, περιέχουν ελαιόλαδο, ζάχαρη, αλεύρι, καρύδια, κανέλα, γαρύφαλλο, ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού.

  • Μέλι: Έχει μεγάλη θρεπτική αξία και είναι ευεργετικό για την υγεία. Περιέχει μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι υπεύθυνες για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή.
  • Ελαιόλαδο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση. Τα μονοακόρεστα λιπαρά και οι πολυφαινόλες σε συνδυασμό με τη Βιταμίνη Ε είναι συστατικά του ελαιολάδου που συνδέονται με τη καλή υγεία της καρδιάς.
  • Ζάχαρη-Αλεύρι: Η ποσότητα ζάχαρης και αλευριού που χρησιμοποιούνται αυξάνουν τη ποσότητα των απλών υδατανθράκων που περιέχουν και κατ’ επέκταση τα επιβαρύνουν με «κενές» θερμίδες (η ζάχαρη δε προσφέρει θρεπτικά συστατικά).
  • Καρύδια: Είναι καλή πηγή μαγνησίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικών. Όπως οι περισσότεροι ξηροί καρποί, έτσι και τα καρύδια περιέχουν σημαντικές ποσότητες μονοακόρεστων, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και φυτικών στερολών. Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες ανέδειξαν ότι τα συστατικά που υπάρχουν στα καρύδια έχουν καρδιοπροστατευτική δράση και μειώνουν το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
  • Κανέλα: Τα συστατικά της έχουν αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζουν την ανεπιθύμητη ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων στα τρόφιμα. Είναι πλούσια σε αιθέρια έλαια με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Επιπλέον, περιέχει μικρή ποσότητα σιδήρου, η οποία έχει μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα, ειδικά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C  που περιέχεται στο χυμό ή στο ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Ξύσμα πορτοκαλιού: Πέρα από την όμορφη μυρωδιά που προσφέρει στα μελομακάρονα, έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C απ’ ότι έχει το ίδιο το πορτοκάλι.

Οι θερμίδες που προσδίδει το κάθε μελομακάρονο είναι περίπου 130-150. Εξαρτάται ,βέβαια, και από τον τρόπο παρασκευής τους.

Κουραμπιέδες
kourampiedes

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται για να φτιαχτούν οι κουραμπιέδες είναι η άχνη ζάχαρη, το αλεύρι ,το βούτυρο και τα αμύγδαλα.

  • Ζάχαρη-Αλεύρι: Όπως και στα μελομακάρονα, προσθέτουν στους κουραμπιέδες επιπλέον ενέργεια, χωρίς να παρέχουν θρεπτικά συστατικά.
  • Βούτυρο: Είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Η μεγάλη κατανάλωση τους συσχετίζονται με διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, όπως την αύξηση της χοληστερόλης και κατά συνέπεια σε καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Αμύγδαλα: Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, και έχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Ε, μαγνησίου και ασβεστίου. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως για τα καρύδια, έτσι και τα αμύγδαλα συντελούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι θερμίδες που προσδίδει ο κάθε κουραμπιές είναι περίπου 150-180. Και εδώ σημαντικό ρόλο έχει ο τρόπος παρασκευής τους.

Συγκρίνοντας μελομακάρονα-κουραμπιέδες

12309187_1005004592874525_1021320459_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συγκρίνοντας τα δυο χριστουγεννιάτικα γλυκά θα λέγαμε ότι έχουν περίπου την ίδια θερμιδική αξία. Άρα, όσοι θέλουν να προσέξουν τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια των εορτών για να μη πάρουν βάρος όποιο από τα δύο και αν διαλέξουν θα προσλάβουν τις ίδιες θερμίδες. Το ίδιο ,βέβαια, δε μπορούμε να πούμε για την θρεπτική αξία των δυο γλυκισμάτων. Νικητής αναδεικνύεται το μελομακάρονο. Το μέλι, το ελαιόλαδο, τα καρύδια υπερτερούν σε θρεπτική αξία συγκριτικά με τη ζάχαρη και το βούτυρο του κουραμπιέ.

Συμπέρασμα

Τα μελομακάρονα έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τους κουραμπιέδες. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι απαγορεύεται η κατανάλωση τους. Τα γλυκά μπορούν να εντάσσονται σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, αρκεί να τηρείται πάντα το μέτρο. Έτσι, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την γευστική προτίμηση του καθενός που μπορεί να προτιμά τους κουραμπιέδες από τα μελομακάρονα.

Οι γιορτές πλησιάζουν και τα χριστουγεννιάτικα γλυκά αποτελούν σημαντικό κομμάτι τους. Τρώγοντας με σύνεση στο εορταστικό τραπέζι μπορούμε να τα απολαύσουμε. Όμως, ας μη ξεχνάμε η απόλαυση να μη γίνεται εις βάρος της υγείας μας!

 12305691_1005004696207848_206186166_n

Χάρης Λευθεριώτης

Πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Leave a reply