Μπλόκο στον παραλογισμό. Γράφει ο Χάρης Λευθεριώτης

Οι εξελίξεις των τελευταίων τριών εβδομάδων αποκαλύπτουν σιγά-σιγά το αληθινό πρόσωπο ενός κόμματος, κατ’ όνομα ριζοσπαστικά αριστερού, κατ’ ουσίαν νεοφιλελεύθερου <<αριστερού>> που επαγγέλονταν την κοινωνική προστασία, την δίκαιη ανακατανομή των βαρών και κατέληξε να πολιτεύεται με τον ίδιο τρόπο, όπως το αλήστου μνήμης κραταιό ΠΑΣΟΚ και η <<πασοκίζουσα>> Νέα Δημοκρατία.

 Αξίζει να αναφερθεί, η συγγνώμη του Μανώλη Γλέζου προς τον ελληνική κοινωνία δίοτι,όπως υποστήριξε δεν γνώριζε ότι η μόνη έγγνοια των πρώην συντρόφων του ήταν η <<εξουσία>>. 'Ωστε να επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ο προβληματισμός εκείνων των ανθρώπων που θέλουν την ίδια την εξουσία, ως έννοια και ως φαινόμενο, πλήρως αντίθετη προς την κοινωνική ελευθερία. Η εμμονή του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος να εφαρμόζει πολιτικές αναντίστοιχες προς την κοινωνική βούληση είναι μια άκομη επιβεβαίωση αυτού του προβληματισμού.

 Αλήθεια, διεξήχθη, κάποιος ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος της κυβέρνησης με την κοινωνία για το νέο Ασφαλιστικό; Ή μήπως ένα ωραίο πρωινό του Γενάρη, ο αρμόδιος υπουργός παρουσίασε ένα σχέδιο που έλαβε μόνον την έγκριση του κυβερνητικού συμβουλίου;

Συγχωρέστε με για τoν πρώτο ενικό αλλα είχα <<προειδοποιήσει>> απο την επομένη των εκλογών του Σεπτέμβρη, ότι εάν η νεοσύστατη τότε κυβέρνηση δεν μετριάσει τις κοινωνικές αδικίες του τρίτου μνημονίου και αθετήσει ξανά τις προεκλογικές της υποσχέσεις, θα συναντήσει αντιδράσεις, ανάλογες με εκείνες που συνάντησε η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου (2009-2011). Εκέινον τον καιρό, όμως, οι πανηγυρισμοί στην Κουμουνδούρου δεν έλεγαν να κοπάσουν και οι κομματικοί ταγοί του ΣΥΡΙΖΑ έκλειναν τα αυτιά τους ή διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους προς οποιαδήποτε κριτική ή αντίθετη άποψη.

 Πως θα επιτυγχάνονταν μια κοινωνικά δίκαιη εφαρμογή της συμφωνίας, χωρίς να θιγούν αυτοί που προκάλεσαν την οικονομική κρίση στην χώρα μας;

Το οικονομικό πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε απο τους χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ, ούτε απο τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, ούτε απο τους νέους δικηγόρους, ούτε απο τους νέους επιστήμονες. Ενας δυσλειτουργικός κρατικός μηχανισμός σε αγαστή συνεργασία με ένα παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα μετέτρεψαν την διαφθορά, την φοροδιαφυγή σε <<τρόπο επιβίωσης>> και το ρουσφέτι σε <<επιλογή καριέρας>>.

Πρωτού οι μαζικές κοινωνικές αντιδράσεις(μπλόκα αγροτών, διαδηλώσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις) λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός οφειλούν σε πρώτο στάδιο να αποσύρουν αυτό το άθλιο σχέδιο για το Ασφαλιστικό και να ξεκινήσουν απο μηδενική βάση έναν έντιμο διάλογο με την κοινωνία και τα υπόλοιπα κόμματα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, έπονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που θα ανοίξουν έναν νέο κύκλο περιπέτειας για την ελλήνική οικονομία και κοινωνία!

Χάρης Λευθεριώτης

Πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Leave a reply